- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 180 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 całe jajka
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- 40 g drożdży
- szczypta soli
- 1 budyń malinowy ugotowany w 300 ml mleka
- maliny
- lukier do posmarowania rogalików
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, następnie mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy całość szpatułką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, aromat i zmielony twaróg. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto serowe wykładamy na ciasto czekoladowe. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy.
Dodatkowo:
Brzoskwinie odcedzamy z soku, kroimy na plasterki. Układamy na wystudzonym cieście, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.