Szukaj na blogu

czwartek, 15 maja 2014

PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ

Kiedy tylko zostanie mi trochę ugotowanej kaszy na następny dzień wykorzystuję ją i robię bardzo smaczne kotleciki :) 
I tym sposobem nic się nie marnuje ;-) 
Kotleciki są syte (no wiadomo składnik główny - kasza) i z dodatkiem surówki lub zasmażanych buraczków mogą stanowić bardzo smaczny i pożywny obiad :) 
Ponadto kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika co jest dodatkowym walorem takiego obiadku :-)




Składniki:

  • ugotowana kasza jęczmienna
  • 1 duża cebula
  • kawałek chudego boczku lub 1 pętko dobrej kiełbasy
  • 1 marchewka
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażany pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, kiedy się lekko zezłoci dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek oraz startą na najmniejszych oczkach marchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę z boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub np. na zimno z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Smacznego!





środa, 14 maja 2014

AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM

Jeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości, i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym). 
Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim, 
a w szczególności moim mięsożernym panom ... 😉 
(jednego takowego wyhodowałam na własnej piersi! 😊) 


Składniki:
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:

Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki, i  odstawiamy do lodówki  najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st ok. 1,5h (reguła-1h na 1kg mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz, a powstały sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki boczek, i pokrojone w paski ogórki kiszone. Zagotowujemy. (Jeśli lubimy gęste, zawiesiste sosy, łyżkę mąki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i dodajemy śmietanę.  Szynkę kroimy na plastry, i polewamy przyrządzonym sosem.





JAJECZNICA Z WARZYWAMI

Nie wiem skąd to przekonanie, ale jajka na śniadanie (pod jakąkolwiek postacią) są dla mnie idealnym rozwiązaniem :)
Dziś całkowicie wegetariańska odmiana popularnej śniadaniowej uczty jaką jest jajecznica.
Tym razem bez szynki, boczku czy kiełbasy, a za to z  dodatkiem rzodkiewki, czerwonej papryki, cebulki i pomidorów.
Poranna uczta dla podniebienia ... przynajmniej mojego ... 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 rzodkiewki
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 małe pomidory
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypiorek
  • łyżeczka masła

Wykonanie:


Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulkę, po chwili jak lekko zmięknie, dodajemy pokrojoną paprykę, rzodkiewkę oraz pokrojone pomidorki. Całość podsmażamy chwilę, aż sok, który puściły pomidory odparuje. Następnie dodajemy rozkłócone jajka, solimy i smażymy do momentu uzyskania konsystencji jaką lubimy. Na talerzu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorem. Smacznego!



poniedziałek, 12 maja 2014

POWIEW WIOSNY CZYLI KREM ZE SZPARAGÓW

Nie lubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności.
 Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna! 

Nie mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ...




Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe
  • 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturalny grecki - do smaku
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,odrobiną cukru i blendujemy.Przed podaniem posypujemy zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek szparagów.



niedziela, 11 maja 2014

DOMOWY KISIEL JEŻYNOWY

Uwielbiam jeżyny w każdej postaci! 
Do dziś pamiętam czasy liceum kiedy po lekcjach obowiązkowo szło się na lody waniliowe z polewą jeżynową (tu pozdrawiam Izę, Gosię i Beatę) ... Nigdy potem lody nie smakowały tak jak wtedy i do dziś nie wiem czy była to wina pysznej jeżynowej polewy i zwariowanego, cudownego towarzystwa moich licealnych koleżanek :))
Dziś pokusiłam się o domowy kisiel jeżynowy. 
Pewnie mało kto je już teraz kisiel, a bardzo lubię ten lekki deser zarówno na ciepło jak i na zimno.




Składniki:(na 4 pucharki)

  • 0,5 kg dojrzałych jeżyn
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 0,5 l wody


Wykonanie:

Jeżyny opłukać.Włożyć do garnuszka, dodać cukier  i gotować ok 10 minut. Następnie przetrzeć  przez sito, aby usunąć pestki. Do przetartych jeżyn wlać 0.5l wody oraz mąkę  rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszając - zagotować. Rozlać do przygotowanych salaterek. Zjadać na ciepło lub na zimno wg upodobania :))

Ja dodatkowo przybrałam mój kisiel gotowymi bezikami.



wtorek, 29 kwietnia 2014

PRZERWA URLOPOWA

Tak, tak ... każdemu należy się chwila wytchnienia nawet od najbardziej ulubionych zajęć ... taki mały detox będę miała i ja :) 
Bo urlop dla mnie to nie tylko wytchnienie od pracy ale także i od kuchni, i od komputera, przy którym spędzam (delikatnie mówiąc) sporo czasu. 
Wiem już dziś, że będą chwile, kiedy będzie brakowało mi  ... mojej kuchni , mojego laptopa, bloga i kontaktu z czytelnikami, ale tylko taki pełny wypoczynek daje gwarancje, że po powrocie ze zdwojoną siłą wrócę do pasji gotowania i blogowania :)
Także przez 2-3 tygodnie ładuję akumulatory, a potem oczywiście wracam do Was!



niedziela, 27 kwietnia 2014

PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ

Ponieważ od Świąt Wielkanocnych pozostał mi nie wykorzystany mielony ser, postanowiłam upiec sernik.
 Stary, sprawdzony przepis pochodzi z mojego "zeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę. 
Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił jego smak ...
To jeden z moich ulubionych! 😍
Oczywiście zamiast owocowej polewy mnożemy zrobić polewę czekoladową - też będzie pysznie!



Składniki: (tortownica 22cm)
  • 1 kg  dwukrotnie zmielonego twarogu (u mnie półtłusty, ale nie z wiaderka)
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 8 jajek
  • 1 op budyniu waniliowego  z cukrem
  • aromat cytrynowy
  • opcjonalnie:
  • 100g rodzynek
  • 100g skórki pomarańczowej
Składniki na mus:
  • ok 250g jeżyn
  • 1 tabliczka białej czekolady (100g)
  • 2 czubate łyżki cukru
Wykonanie:

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo  zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masa serową. Rodzynki odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy.
Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 

Jeżynowy mus:
Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.
 Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF