- 1/4 główki kapusty białej
- kilka ogórków konserwowych
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka majonezu
- koperek
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
niedziela, 3 września 2023
CHRUPIĄCA SURÓWKA Z KAPUSTY I OGÓRKA KONSERWOWEGO
sobota, 2 września 2023
KRUCHE CIASTECZKA NA MASCARPONE
Kiedy w lodówce znalazłam szwendający się serek mascarpone, postanowiłam wykorzystać go do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Za ich kruchość odpowiada mąka krupczatka, która nadaje się idealnie to wszelkich, małych wypieków. Ciasteczka robi się ekspresowo (nie licząc czasu chłodzenia ciasta). Są smaczne także na drugi dzień. Niestety nie utrzymały się dłużej, więc nie mogę napisać ile maksymalnie wytrzymują zachowując swoją kruchość.
PS. Moja podpowiedź: jeśli nie macie mascarpone użyjcie 250 g masła.
Składniki: (na ok. 35-40 szt)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropli aromatu cytrynowego
czwartek, 31 sierpnia 2023
PUSZYSTY SERNIK Z ANANASOWYM MUSEM
- 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g
- 1 kostka masła o wadze 200 g
- 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40 g
- kilka kropli aromatu śmietankowego lub cytrynowego
- 1 puszka ananasów
- 1.5 opakowania galaretki cytrynowej
sobota, 26 sierpnia 2023
KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 niepełna szklanka cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta użyjcie całej szklanki)
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 1 szklanki oleju
- 1 szklanki mleka
- 5 całych jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu cytrynowego
środa, 23 sierpnia 2023
LEKKA SAŁATKA Z POMIDORÓW, OGÓRKÓW, SERA FETA I MOZZARELLI
- ser feta
- ser mozzarella w małych kulkach
- pomidorki koktajlowe
- zielone, małe ogórki gruntowe
- szczypiorek
- młoda cebulka
- czerwona cebula
- sól i pieprz
sobota, 19 sierpnia 2023
KLASYCZNE ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM
- 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- smalec do smażenia
- bulion/woda do podlania
poniedziałek, 14 sierpnia 2023
ROLADA SZPINAKOWA W WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SERKIEM ŚMIETANKOWYM
- 4 średnie jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
- 2/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego czosnku
- 2 x 150 g serka śmietankowego, u mnie chrzanowego
- 200-300 g wędzonego łososia w plastrach
- posiekany koperek
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy. Dużą blachę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka smarujemy papier olejem, co pozwoli nam po upieczeniu bez problemu zdjąć papier z ciasta. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ostrożnie ściągamy biszkopt szpinakowy z blaszki, przewracamy na drugą stronę i jak lekko przestygnie zdejmujemy papier. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie smarujemy go serkiem śmietankowym, a na serek rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy jak roladę, i zawijamy dokładnie w folię spożywczą.
Po wyjęciu kroimy w plastry.