Szukaj na blogu

niedziela, 3 września 2023

CHRUPIĄCA SURÓWKA Z KAPUSTY I OGÓRKA KONSERWOWEGO




Składniki:
  • 1/4 główki kapusty białej
  • kilka ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka majonezu
  • koperek
Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, lekko solimy, ugniatamy dłońmi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w plasterki ogórek, łyżkę majonezu, do smaku trochę cukru, pieprzu i posiekany koperek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki wzajemnie przegryzły się. 





sobota, 2 września 2023

KRUCHE CIASTECZKA NA MASCARPONE

Kiedy w lodówce znalazłam szwendający się serek mascarpone, postanowiłam wykorzystać go do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Za ich kruchość odpowiada mąka krupczatka, która nadaje się idealnie to wszelkich, małych wypieków. Ciasteczka robi się ekspresowo (nie licząc czasu chłodzenia ciasta). Są smaczne także na drugi dzień. Niestety nie utrzymały się dłużej, więc nie mogę napisać ile maksymalnie wytrzymują zachowując swoją kruchość. 

PS. Moja podpowiedź: jeśli nie macie mascarpone użyjcie 250 g masła.




Składniki: (na ok. 35-40 szt)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, aromatem.  Dodajemy serek mascarpone. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ja robiłam to przy użyciu haka miksera, a następnie wyłożyłam ciasto na stolnicę i wyrabiałam ręcznie do połączenia się składników. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-7 mm i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 12 minut.  Po upieczeniu studzimy i ozdabiamy dowolnie (u mnie  lukier + czekoladowa posypka). 






czwartek, 31 sierpnia 2023

PUSZYSTY SERNIK Z ANANASOWYM MUSEM

Delikatny, nie mocno słodki klasyczny sernik bez spodu. Uwieńczeniem jego smaku jest fajny, ananasowy mus, który znajduje się na górze ciasta. Niestety chciałam dodatkowo podkręcić smak sera, nadając mu ananasową nutę i pokroiłam do środka 2 krążki ananasa. Nie był to dobry pomysł ... bo ananas spowodował, że sernik po upieczeniu stał się tak sypki, że trudno było go pokroić. Nie róbcie tego 😉 Ananasowy mus zwyczajnie tutaj wystarczy. 



Składniki: (na tortownicę 24 cm)
  • 1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g
  • 1 kostka masła o wadze 200 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru o wadze 40 g
  • kilka kropli aromatu śmietankowego lub cytrynowego
Składniki na mus:
  • 1 puszka ananasów
  • 1.5 opakowania galaretki cytrynowej
Wykonanie:


Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą  masę. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego rozpuszczone masło, proszek budyniowy oraz aromat. Wymieszać dokładnie łyżką (ja mieszałam szeroką, drewnianą łyżką). Ubite na puch jajka z cukrem dodawać w 2-3 partiach do miski z twarogiem mieszając całość łyżką. 
Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Proponuję również przedłużyć wysokość formy papierem do pieczenia, ponieważ sernik czasami mocno rośnie (ale nie zawsze 😉) . Do tortownicy wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st na 90 - 100 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić w piekarniku na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. 
Mus ananasowy:
Ananasy odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i  blendujemy na gładki mus. Następnie przekładamy go do rondelka, i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego musu wsypujemy  1 i 1/2 opakowania galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy mus jest chłodny i zacznie tężeć wylewamy go na wystudzony sernik. W tym celu zrobiłam sobie na serniku obręcz z folii aluminiowej. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. 






sobota, 26 sierpnia 2023

KOKOSOWE CIASTO Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Zalegała mi w szafce spora ilość wiórków kokosowych, więc zaczęłam wertować internetowe przepisy w poszukiwaniu przepisu na ciasto, do którego można je wykorzystać 😃 Wybór padł na przepis z bloga "Domowa Cukierenka", gdzie znalazłam fajne, proste, kokosowe ciasto z jagodami. U mnie akurat jagody były zamrożone, więc je wykorzystałam, ale myślę, że dobrze sprawdzą się tutaj np. wiśnie czy czarna porzeczka. Polecam gorąco! Ciasto jest naprawdę smaczne, lekko wilgotne, i nie mocno słodkie.
Przepis z moimi małymi zmianami, a oryginał znajdziecie tutaj



Składniki na ciasto: (u mnie foremka 24cm x 24cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 niepełna szklanka cukru (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta użyjcie całej szklanki)
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 1 szklanki oleju
  • 1 szklanki mleka 
  • 5 całych jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo: dowolne owoce (u mnie jagody)

Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie: 


Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Następnie wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jagody i posypać wierzch kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Jeśli będziemy mieli blaszkę o większych rozmiarach i ciasto będzie automatycznie niższe, sprawdźmy już po 40 minutach patyczkiem czy jest upieczone. 







środa, 23 sierpnia 2023

LEKKA SAŁATKA Z POMIDORÓW, OGÓRKÓW, SERA FETA I MOZZARELLI

Lekka i letnia 😍😍 Sałatka z serem feta i mozzarellą  jest jedną z moich ulubionych. Latem serwuję ją bardzo często. Pasuje do zarówno jako dodatek do grillowanego mięsa, ale i jako lekka kolacja. Jest zdrowa, lekkostrawna, i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. 
Bo przecież w sezonie letnim ogórków i pomidorów nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić sery (albo nawet tylko jeden z nich) i  smaczna kolacja gotowa!  😍 


 
Składniki:
  • ser feta
  • ser mozzarella w małych kulkach
  • pomidorki koktajlowe
  • zielone, małe ogórki gruntowe
  • szczypiorek
  • młoda cebulka
  • czerwona cebula
  • sól i pieprz
Wykonanie:


Wszystkie składniki kroimy, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem, młodą cebulką doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie szczyptą soli - nie za dużo, ponieważ feta jest słona. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.







sobota, 19 sierpnia 2023

KLASYCZNE ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

Chodziły za mną, chodziły, aż ... wychodziły 😎. Mięciutkie żeberka w pysznym, ciemnym pieczeniowym sosie. Podane w moją ulubioną kaszą kuskus perłowy i ogórkiem małosolnym podbiły nasze podniebienie 😍



Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • smalec do smażenia
  • bulion/woda do podlania

Wykonanie:


Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i majerankiem. Na patelni roztapiamy. Na mocno rozgrzanym smalcu partiami podsmażamy żeberka z każdej strony, aż do porządnego zrumienienia. Możemy je nawet odrobinę przypalić. Im będą mocniej podsmażone, tym ciemniejszy będzie nasz sos. Następnie przekładamy je do garnka, a na patelnię po ich smażeniu dodajemy pokrojone cebule. Zeskrobując cały smak, który zostawiły żeberka, podsmażamy cebulę na złoty kolor. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Całość zalewamy szklanką bulionu/wody. Zagotowujemy i przelewamy wszystko do rondla z żeberkami. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli. Uzupełniamy bulionem/wodą, do wysokości żeberek i dusimy całość do miękkości mięsa (ok.1.5h). Mięso jest odpowiednio miękkie, kiedy bez problemu możemy usunąć z każdego kawałka kości. Wyjmujemy je wtedy na talerz, z sosu usuwamy ziele angielskie i liść laurowy, a resztę blendujemy. Doprawiamy do smaku. Zrobiony w ten sposób sos nie potrzebuje już dodatkowego zagęszczacza w postaci mąki, zagęści go spora ilość cebuli. Żeberka wkładamy do sosu. Posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. 




poniedziałek, 14 sierpnia 2023

ROLADA SZPINAKOWA W WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SERKIEM ŚMIETANKOWYM

Pyszna przekąska dla wszystkich, którzy lubią szpinak (chociaż właściwie nie jest on wyczuwalny w biszkopcie) i wędzonego łososia. Przystawka wygląda fajnie, i jest naprawdę prosta do zrobienia. Możemy wykorzystać do niej dowolny serek śmietankowy, który można rozsmarować. Fajnie sprawdzi się tutaj serek smakowy np chrzanowy, ziołowy lub czosnkowy.


 Składniki na szpinakowy biszkopt:

  • 4 średnie jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej 
  • 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • 2/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego czosnku
Na farsz:
  • 2 x 150 g serka śmietankowego, u mnie chrzanowego
  • 200-300 g wędzonego łososia w plastrach
  • posiekany koperek
Wykonanie szpinakowego biszkoptu:

Szpinak rozmrażamy na sitku, pozbywając się nadmiaru wody. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek. Dodajemy odsączony szpinak, sól i pieprz do smaku.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy. Dużą blachę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przy użyciu pędzelka smarujemy papier olejem, co pozwoli nam po upieczeniu bez problemu zdjąć papier z ciasta. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180°C.  Po upieczeniu ostrożnie ściągamy biszkopt szpinakowy z blaszki, przewracamy na drugą stronę i jak lekko przestygnie zdejmujemy papier.  Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie smarujemy go serkiem śmietankowym, a na serek rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy jak roladę, i zawijamy dokładnie w folię spożywczą. 


Umieszczamy w lodówce, najlepiej na kilka godzin. 

Po wyjęciu kroimy w plastry.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF