Szukaj na blogu

piątek, 4 września 2015

LIKIER Z KUKUŁEK CZYLI KUKUŁKÓWKA

Po raz pierwszy piłam go uuuu chyba ... kilkanaście lat temu. 
Była wtedy "moda" na przyrządzanie wszelakich domowych advokatów i likierów. Jednak przepis poszedł w zapomnienie i dopiero ostatnio pokusiłam się przygotować go własnoręcznie w domu. 
Cóż powiedzieć? ... 
Niebo w gębie! 
Piękny kolor i aromat, odpowiednio słodki, niezbyt mocny ... ot taki 
"babski" trunek na "babskie" spotkanie :))






Składniki:
  • 600 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
  • około 300 gramów kukułek
  • ok 300-350 ml wódki (w zależności od upodobań, jeśli lubimy mocniejsze trunki dodajemy większą ilość alkoholu)






Wykonanie:

Kukułki wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na malutkim ogniu, aż cukierki nam się rozpuszczą. U mnie trwało to ok 30 minut. Mieszamy łyżką od czasu do czasu, bo mogą nam się trochę przyklejać do dna. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukierków płyn studzimy. Następnie dolewamy do niego alkohol, przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni. 
Po tym czasie delektujemy się pysznym likierem.







czwartek, 3 września 2015

SZYBKA SAŁATKA Z KASZY BULGUR I TUŃCZYKA

Pyszna i zdrowa sałatka, którą zrobisz dosłownie w 10 minut. 
Nie zawiera majonezu ani jogurtu, ale nie przejmujcie się, wcale nie jest sucha, ze względu na tuńczyka, którego wykorzystamy wraz z olejem. 
Ogórek konserwowy i kukurydza nadają sałatce lekką chrupkość i przełamują delikatny smak kaszy i tuńczyka. 
Bardzo smaczne zestawienie, które z powodzeniem możemy zabrać w pudełku np. do pracy jako lunch.



Składniki:
  • 1/2 woreczka (50 g) ugotowanej kaszy bulgur
  • puszka tuńczyka w oleju
  • mała puszka kukurydzy (200 g)
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy tuńczyka wraz z olejem, kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego. Solimy, pieprzymy do smaku. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się "przegryzły".





wtorek, 1 września 2015

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z PIECZARKAMI

Filet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. 
Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań ❤
Dziś będzie klasycznie. 
Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ,
ale jakże pyszna klasyka prawda? 
Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, 
a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. 




Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • 1 cebula
  • 200 g małych pieczarek
  • 1/3 szkl. śmietany 18%
  • koperek
  • olej

Wykonanie: 


Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Pieczarki myjemy (czyścimy). Jeśli są większe kroimy na pół, jeśli uda nam się kupić małe, zachowujemy w całości. Przekładamy na patelnię. Podsmażamy chwilę mieszając. Do podsmażonych z cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody (bądź bulionu) i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.





poniedziałek, 31 sierpnia 2015

PYSZNIE WILGOTNA BABKA POMARAŃCZOWA

Przepis na babkę znalazłam tutaj, pod nazwą "Bezproblemowa babka pomarańczowa". Już sama nazwa przyciąga (kto z nas nie lubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć.
Babkę robi się dosłownie 10 minut.
 Efekt? Jest przepyszna! 
Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość skórki pomarańczowej, zawładnęła moim podniebieniem całkowicie 😎 Podobnie jak autorka przepisu po wystygnięciu nie lukrowałam już jej, gdyż jest dosyć słodka (mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu).
Dodam jeszcze, że babka jest długo świeża ... mało tego z dnia na dzień zyskuje na smaku ... 😀



Składniki: po moich modyfikacjach (na formę keksową o długości  30 cm):
  • 5 całych jaj
  • 300 g jogurtu naturalnego (ja wykorzystałam jogurt grecki)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy

Wykonanie: 

Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera.
Ja wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko jajka z jogurtem, olejem, cukrem. Następnie dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, sok z cytryny i aromat. Krótko zmiksowałam tylko do połączenia się składników. Na koniec wrzuciłam skórkę pomarańczową i wszystko wymieszałam łyżką. Ciasto wylewamy do formy natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 60-65 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.





niedziela, 30 sierpnia 2015

PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA

Lubię "pracować" z wyluzowanymi udkami z kurczaka. 
To bardzo wdzięczne maleństwa, pyszne w smaku i ... tanie w zakupie. Czasami wykorzystuję je do  galarety drobiowej, robię z nich pyszne roladki faszerowane albo po prostu gulasz. 
Taki gulasz ma niepowtarzalny smak i podany z kaszą 
wszystkim nam bardzo smakuje.



Składniki:

  • wyluzowane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać)
  • 1 czerwona mała papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra czerwona papryka
  • tymianek
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • koperek



Wykonanie: 


Udka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami ( u mnie ostra papryka, sól, tymianek i trochę przyprawy do kurczaka). Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1h. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy kawałki kurczaka, podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku. Całość podsmażamy mieszając. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Podlewamy niewielką ilością wody (lub bulionu jeśli posiadamy), przykrywamy i dusimy całość ok. 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie zaciągamy lekko sos łyżką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.





środa, 26 sierpnia 2015

PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ

Przepis znalazłam na  tym blogu, ale oryginalny przepis pochodzi 
z kopalni przepisów na pieczywo
czyli z bloga Smakowity chleb
Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec!
 Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) 
Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. 
Mięciutki środek i chrupiąca skórka.
Perfekcyjne na śniadanie 😍 



Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek):
  • 180 g cukinii 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • łyżka oleju
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)

Wykonanie: 



Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku.
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić na ok 15 minut, by drożdże "ruszyły".
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite 
ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc za formowanie 
bułeczek. Ja zawsze na początku dzielę sobie ciasto na mniej więcej równe kulki. 
Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni, i "zbieramy" końcówki do 
środka tworząc sakiewkę. Formujemy okrągły kształt i układamy na blaszce wyłożonej 
papierem do pieczenia, pamiętając, aby sklejenie bułeczki przypadało od spodu. 
Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy 
na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozkłóconym 
jajkiem, nacinamy na górze ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawiamy do 
piekarnika nagrzanego do 190st na ok. 20 minut.







wtorek, 25 sierpnia 2015

MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI

Chrupiące, kruche i mooocno maślane. 
Pyszne ciasteczka znalezione na blogu Danusi (nawiasem mówiąc blog CO MI W DUSZY GRA to kopalnia fajnych przepisów). 
Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ... 
Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni. 
Smakowały i domownikom i koleżankom w pracy :)) 



Składniki: (na 3 blaszki)

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g miękkiego masła
  • dodatkowo: powidła śliwkowe

Wykonanie: 


Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche.  Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (ciasteczka nie rosną). Na każde ciasteczko nakładać odrobinę powideł.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około 10 minut (na złoty kolor).







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF