Szukaj na blogu

niedziela, 16 czerwca 2013

ZUPA Z MŁODEJ BIAŁEJ KAPUSTY

Zawsze na przełomie letnich miesięcy dopada nas kapuściane szaleństwo😍
 Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku...
 dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da😉
U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...
 Pyyycha było 😎 !



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
  • 3-4 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 20 dag boczku wędzoneg0
  • pęczek koperku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bulion (ja miałam drobiowy ugotowany z 3 nóg kurczaka)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy ugotowany na udkach drobiowych. Wkładamy do niego poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Obrane mięso kurczaka również trafia u mnie do zupy 😎





CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO

Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? 
Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? 
Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! 😥
Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło 😊


Składniki:


  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • masło
  • 15 dkg boczku
  • 1 łyżka mąki
 Wykonanie:
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej.  Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy ocet, sól i cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z kapustą. Mieszamy. Ewentualnie posypujemy koperkiem.



"BIGOS" Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty 😍 
Ugotowałam zupę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty, zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. 
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy albo tylko z chudą kiełbasą podwawelską lub śląską, i obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. 
Ja gotuję w następujący sposób:


Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 laski chudej kiełbasy (u mnie z piersi z kurczaka)
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • koperek

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew. odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem.


I ta sama wersja bigosu w roku  Anno Domini 2014 ;-) 



FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. 
Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad ❤



Składniki:
  • fasolka szparagowa
  • sól
  • bułka tarta
  • masło (82% tłuszczu)

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę.





środa, 12 czerwca 2013

WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem.
 Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 kostka Kasi
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu cytrtynowego
  • powidła śliwkowe


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł. Piec w temp.185oC w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować lub przybrać wg uznania.
Smacznego :-)








niedziela, 9 czerwca 2013

PIECZARKI W POMIDORACH

Kolejna odsłona dania jednogarnkowego typu: z tego co mamy w lodówce 😂 szybko, lekko i smacznie - w 15 minut. Pół kilograma pieczarek stanowi tu bazę do całkiem fajnej obiadowo-kolacyjnej przekąski. 
Oczywiście można zmodyfikować przepis i wzbogacić o inne produkty, bo każda lodówka kryje inne... tajemnice 😉
Moja po powrocie z urlopu, nie kryła zbyt wiele... dlatego wersja dania jest skromna, ale ja będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie 😍


Składniki:
  • ok 500 g pieczarek 
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 papryka konserwowa
  • sól, pieprz, słodka papryka


Jak to zrobić:

Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni olej. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na olej. Chwilkę smażymy, jednak nie może zrobić się brązowy, ponieważ stanie się gorzki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka smażymy wraz z czosnkiem. Następnie  wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem.



I PO URLOPIE...

Niestety nastąpił bolesny powrót do pourlopowej rzeczywistości :( 
Z doświadczenia wiem, że potrzeba kilku bądź kilkunastu dni, aby organizm na nowo przyzwyczaił się do wszelkich obowiązków, codziennej rutyny...Spędziłam cudowne 2 tygodnie w otoczeniu rodziny i przyjaciół, będzie więc co wspominać. Mam już zdjęcia z naszej super imprezki - mój rocznik obchodził zacną rocznicę - 30 lat od ukończenia szkoły podstawowej! Niesamowita impreza... niesamowite wspomnienia, żarty, tańce do białego rana...i pogaduchy, którym nie było końca.
Tak więc mimo, że pogoda spłatała nam figla i padało z małymi przerwami 2 tygodnie - urlop zaliczam do udanych :)
A teraz biegusiem trzeba zaopatrzyć lodówkę (oprócz prądu niewiele w niej zostało) 
i... nadrabiam blogowe zaległości :)
Zapraszam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF