Szukaj na blogu

wtorek, 21 stycznia 2025

PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM

Najczęściej drożdżówki piekę z owocami, serem lub powidłami. Dlatego tym razem postanowiłam coś zmienić, i zrobiłam je z nadzieniem  orzechowym. Przepis na ciasto z dodatkiem śmietany kremówki zaczerpnęłam jakiś czas temu z bloga Krystyny "Takie tam moje pomysły". Ciasto jest tłuste, nie klei się i bardzo dobrze się z nim pracuje. Często wykorzystuję je w moich drożdżowych wypiekach.


 
Składniki: na 12 szt 

  •  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu) 
  •  200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)
  •  150 g ciepłego mleka
  •  25 g drożdży świeżych
  •  150 g miękkiego masła
  •  1 całe jajko + 5 żółtek
  •  1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  •  szczypta soli
Na nadzienie:
  • 150 g posiekanych dowolnych orzechów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta cynamonu (jeśli lubimy)
  • 50 ml mleka lub śmietanki 
Wszystko zmiksować/zblendować do uzyskania gładniej masy. Ja do mojej orzechowej masy dodałam jeszcze 2 łyżki kremu czekoladowego, który zalegał mi w słoiczku. 

Wykonanie:


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Mieszamy i robimy dołek w mące. Ciepłe mleko, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże mieszamy. Wlewamy w dołek w mące, i pozostawiamy, aż rozczyn dobrze wyrośnie.  W tym czasie ubijamy na puch jajko i żółtka, razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do mąki. Wlewamy również śmietankę kremówkę. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo bardzo miękkie masło, ciągle przy tym wyrabiając. Wyrobione - odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to prawie 1.5 h. Wyrośnięte wykładamy na blat i lekko wyrobiamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt. 



Na całość nakładamy masę orzechową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). 
Tak przygotowane bułeczki nakrywamy  ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25 minut.








piątek, 17 stycznia 2025

OPONKI SEROWE

W karnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami.  Przymykamy wtedy oko na kalorie, i tradycji staje się za dość... 
U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. 
Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ nie znoszę zapachu smażonego oleju 😕 



 Składniki: na ok 25-28 szt
  • 250 g sera półtłustego
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • tłuszcz ( olej lub smalec do smażenia)
  • cukier puder do posypania lub polukrowania 
Wykonanie|:


Ser przekręcić przez maszynkę, przecisnąć przez praskę, zblendować lub podusic widelcem. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę, sól i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto lekko się klei, więc podczas wyrabiania polecam oprószyć je delikatnie mąką i rozwałkować  na grubość ok. 1.5 cm. Z ciasta wykrawać kółka, a następnie na środku wykrawać małą dziurkę np kieliszkiem (każdorazowo brzeg kieliszka zanurzamy w mące, wtedy ciasto nie będzie się do niego kleiło). Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można również usmażyć, albo dodać do zagniatanego ciasta. Wycięte oponki smażymy na rozgrzanym oleju/smalcu na złoty kolor z obu stron w temp.175 st. Następnie odsączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Zjadamy najlepiej w dniu usmażenia, ponieważ wszystkie ciastka z dodatkiem twarogu najsmaczniejsze są w dniu, kiedy je robimy.







czwartek, 16 stycznia 2025

DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Schab to bardzo wdzięczne mięso, do obróbki kulinarnej, bo można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie. 
Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka rolad włożyłam białą kiełbasę.
Mięso fajnie przeszło jej aromatem. 
Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. 
W tej potrawie jest to gwarancją smaku. 



Składniki:
  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 3 białe sparzone kiełbasy
  • 6 cienkich plastrów boczku 
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • majeranek
  • ostra papryka
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka suszonych grzybów (do sosu)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • olej/smalec
Wykonanie:

Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i  kładziemy plaster boczku  i po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej/smalec, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. Gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, kilka pokruszonych suszonych grzybów i zalewamy całość wodą (albo bulionem) tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Na koniec dodaję też trochę koncentratu pomidorowego dla smaku. Nastepnie zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jak u mnie z kopytkami. 









wtorek, 14 stycznia 2025

KRUCHO-MAŚLANE KWIATKI

Proste ciasteczka z mojej ulubionej mąki krupczatki, która jest zdecydowanym faworytem do tego typu kruchych wypieków. Oprócz tego, że ciastka są pyszne, kruche i maślane fajnie również wyglądają - co cieszy oko 😍 Ciastka muszą być upieczone z dodatkiem prawdziwego masła o zawartości min.82% tłuszczu, i nie polecam stosowania do ich wypieku margaryny. To właśnie masło, mąka krupczatka i odpowiednie schodzenie ciasta są gwarancją, że ciasteczka będą rozpływały się w ustach 👍😍 Zaznaczę jeszcze, że ciastka nie są mocno słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki możecie zwiększyć trochę ilość cukru pudru.
Składniki: na 25 ciastek 
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (min 82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
Wykonanie:


W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło posiekane na kawałki oraz mąkę i śmietanę. Kiedy wszystkie składniki połączą się ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.  Wyrobione ciasto  - podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, drugą zostawić jasną. Zagnieść. Uformować 2 kule, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 2 godziny. Takie kruche ciasto możemy przygotować sobie spokojnie poprzedniego dnia, a kolejnego już tylko wykończyć i upiec. Po schłodzeniu ciasta w lodówce każdą część rozwałkować na prostokąt. Pociąć na cienkie paski wzdłuż krótszego boku. Następnie pasek jasnego ciasta, skręcić z paskiem ciemnego ciasta i utworzyć kółko - jak na zdjęciu poniżej.


 
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut. 








piątek, 10 stycznia 2025

KLASYCZNE PĄCZKI DROŻDŻOWE. DELIKATNE I PUSZYSTE

Bardzo lubię robić takie pączki "na szybko" z dodatkiem serka homogenizowanego czy twarogu, ale najpyszniejsze jednak są te klasyczne, drożdżowe - chociaż bardziej czaso i pracochłonne 😍 Korzystając z dnia wolnego upiekłam właśnie takie pyszne, klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Mięciutkie, delikatne, lekkie jak piórko. Tym razem zrobiłam je trochę mniejsze, aby były podzielniejsze i łatwiej się przesmażyły 😉



Składniki: na około 26 szt
  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 60 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru 
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g.
  • 1 łyżka czystej wódki lub 1 łyżeczka spirytusu  
Do nadzienia:
powidła lub marmolada

Do smażenia:
smalec lub olej

Wykonanie:


Robimy rozczyn z połowy ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki. Ostawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce. W misie miksera umieszczamy przesianą mąkę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól, resztę ciepłego mleka, alkohol i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy hakiem miksera, przez kilka minut, po czym dodajemy roztopione ciepłe masło. Ubijamy całość do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Następnie misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto jest już odpowiednio wyrośnięte wykładamy je na stolnicę, wałkujemy na placek o grubości ok 1.5 cm i wykrawamy kółka. U mnie nie były one zbyt duże, każde ważyło ok 42-44 g. Do środka nakładamy trochę marmolady/powideł, sklejamy dokładnie, formując w dłoniach kulkę. Tak uformowane pączki odkładamy na ściereczkę posypaną delikatnie mąką. Przykrywamy drugą ściereczkę, i odstawiamy w celu delikatnego napuszenia. Kiedy lekko podrosną smażymy na oleju/smalcu rozgrzanym do temperatury 175 stopni, przez około 4 minuty z każdej strony. Tłuszczu powinno w garnku być tyle, aby nasze pączki swobodnie w nim pływały, i żeby sięgał do połowy zanurzonych pączków. Po usmażeniu wykładamy na serwetki w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder+woda+sok z cytryny). Niestety nie miałam skórki pomarańczowej, więc moje polukrowane pączki posypałam liofilizowanymi malinami. 








wtorek, 7 stycznia 2025

ROGALIKI Z 2 SKŁADNIKÓW. KRUCHE I DELIKATNE

Ach, jak ja lubię takie szybkie wypieki! 😍 Szybkie, łatwe do zrobienia, z minimum składników, i do tego bardzo smaczne 👍
Dziś zapraszam na pyszne, kruche rogaliki, które robimy dosłownie z 2 podstawowych składników: mąki i serka mascarpone. Ponieważ ciasto nie zawiera cukru obtoczyłam je w cukrze na zewnątrz. Ta cukrowa posypka fajnie współgra w serowym ciastem.
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera, rogaliki sa najlepsze w dniu wypieku, enetualnie na drugi dzień. Nie nadają się na długie przechowywanie.



Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g mąki pszennej
  • dowolne nadzienie: u mnie nutella
  • cukier do obtoczenia rogalików
Wykonanie:

Serek połączyć z mąką na gładkie ciasto. Ja robiłam to przy pomocy blendera, a następnie formowałam ręcznie. Formujemy kulę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min 2-3 h, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzieliny na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy. Każdego rogalika obtaczamy dokładnie w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut. 





poniedziałek, 6 stycznia 2025

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM

Polędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczny do obróbki kulinarnej kawałek wieprzowego mięsa. Jest chuda, bardzo delikatna, nie wymaga długiego smażenia czy duszenia, więc w krótkim czasie możemy wyczarować z niej fajne danie obiadowe. Mimo, że nie jest tania, uważam, że jest wydajna. Z 1 szt mam zawsze obiad na 2 dni dla 2 osób 👍 




Składniki:
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • śmietana 18%
  • woda lub bulion
  • zielenina (natka lub koperek)
Wykonanie:

Polędwiczki oczyszczamy ze wszystkich błonek. Kroimy na plasterki o grubości około 2 cm. Każdy plasterek rozbijamy delikatnie dłonią, nadając mu owalny lub okrągły kształt. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na petelni rozgrzewamy klarowane masło. Obsmażamy na nim plasterki polędwiczki z obu stron, smażąc około 3 minut z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zezłoci dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy chwilę, po czym podlewamy wodą lub bulionem, solimy i pieprzymy, przekładamy polędwiczki i dusimy całość około 10 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę 18% i dodajemy posiekaną zieleninę. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF