Szukaj na blogu

poniedziałek, 4 stycznia 2016

MAŚLANA KRUSZONKA DO CIAST - PODSTAWY

Wiele osób pyta mnie o proporcje na pyszna kruszonkę. 
I powiem szczerze, że długo robiłam ją ... na oko 😉
Efekt był różny. 
A to była lekko chrupiąca, a to rozpływała się przez dodanie zbyt dużej ilości masła. 
A zasady i proporcje do zrobienia dobrej kruszonki są przecież baaardzo proste. 



Potrzebujemy:

100g masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)
100g cukru pudru
200g mąki

Czyli zawsze masła i cukru tyle samo, a podwójną ilość mąki. 

Masło - tu jest "wiele szkół". Z doświadczenia wiem, że masło, może być mocno schłodzone (prosto z lodówki), takie o temperaturze pokojowej, albo rozpuszczone i schłodzone.

Cukier - ja preferuję cukier puder, ale równie dobrze możemy użyć cukier kryształ lub cukier brązowy.

Ponadto - jest wiele wariacji na temat kruszonki. Możemy ją wzbogacić o wiórki kokosowe, wanilię, zmielone orzechy, cynamon - zawsze jednak pamiętając o właściwych proporcjach.

Wykonanie:

Cukier mieszamy w misce z mąką. Następnie dodajemy masło. Ja zazwyczaj robię kruszonkę ze schłodzonego, twardego masła, które siekam metalową "siekaczką" (podejrzałam u Ewy Wachowicz). Następnie wszystkie  składniki mieszamy ze sobą, rozkruszamy w palcach, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
Kruszonkę możemy mrozić. Jeśli zrobimy jej zbyt dużą ilość, spokojnie możemy przełożyć do małego pojemniczka i zamrozić do następnego użycia. 



sobota, 2 stycznia 2016

UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

W ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane. 
Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :(  
Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało się, że ciacho miało zakalec, albo było mało wyrośnięte. 
Jednak zła passa została w końcu odczarowana, i w tej chwili nie mam żadnego problemy z tego typu wypiekami. 
Zapraszam więc na pysznie wilgotne ciasto z jagodami :))



Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)

  • 1 kubek jogurtu greckiego (mój 330g)
  • 1,5 kubka (tego po jogurcie) cukru
  • 3 kubki mąki
  • 3/4 kubka oleju 
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli

Owoce: u mnie jagody

Opcjonalnie (u mnie zawsze przy ucieranych ciastach z owocami):  kruszonka


Wykonanie:  




Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu -  skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.







poniedziałek, 28 grudnia 2015

KROKIETY Z MIĘSEM

Od czasu do czasu lubię pobawić się z krokietami. 
Bo trochę pracy (czyt. zabawy) niestety z nimi jest. Musimy przygotować naleśniki, farsz no i na koniec podsmażyć. Praca w sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety. 
Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką czy ketchupem (w zależności jak lubimy) będą stanowiły smaczny, domowy obiad. 
Na blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem, a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem.



Składniki na ciasto naleśnikowe(na 10 dużych naleśników)

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 4 całe jajka

Jajka, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor. 

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg mielonego mięsa ( u mnie łopatka)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 żabek czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • słodka papryka
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo do panierowania:

  • 1-2 jajk
  • bułka tarta
olej do smażenia


Wykonanie:


Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Podsmażyć całość. Masę wystudzić, a następnie dodać do niej jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Nakładać na środek każdego naleśnika. Zwinąć. Obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron po 4-5 minut. 








środa, 23 grudnia 2015

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE BOŻE NARODZENIE 2015

To właśnie tego wieczoru,
gdy mróz lśni, jak gwiazda na dworze,
przy stołach są miejsca dla obcych,
bo nikt być samotny nie może.

To właśnie tego wieczoru,
gdy wiatr zimny śniegiem dmucha,
w serca złamane i smutne
po cichu wstępuje otucha...

To właśnie tego wieczoru
zło ze wstydu umiera,
widząc, jak silna i piękna
jest Miłość, gdy pięści rozwiera.

To właśnie tego wieczoru,
od bardzo wielu wieków,
pod dachem tkliwej kolędy
Bóg rodzi się w człowieku...

Emilia Waśniowska


 Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia życzę Wam, 
aby wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe jak ten jeden niepowtarzalny dzień Wigilii, 
a Nowy 2016 Rok przyniósł Wam w darze same radosne chwile ...
Wesołych Świąt!


piątek, 18 grudnia 2015

DOMOWY LEMON CURD CZYLI ANGIELSKI KREM CYTRYNOWY

Słodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek  do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek. 
W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu. 
Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki.
Planuję przełożyć nim ciasteczka 😍


Składniki:

  • 2 duże cytryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru
  • 80 g masła


Wykonanie: 


Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę (uważając, aby była to tylko żółta część) i  wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać  żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny. Przy użyciu trzepaczki  wszystko razem wymieszać, dodać masło. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2-3 minuty. Ogień musi być malutki, aby masa nie przypaliła się, ale miała możliwość zgęstnieć. Gdy już to nastąpi przecieramy krem przez sito i gładką już masę wlewamy do słoika. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).






środa, 16 grudnia 2015

PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM

Przepis na piernik z jabłkami znalazłam na blogu I love bake
Zainteresował mnie dodatek musu jabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! 
I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę  szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny! 
Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy 😍 Długo zachowuje swoją świeżość, co jest jego kolejną zaletą 😉
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do skorzystania z przepisu 👍


Przepis po mojej modyfikacji: (tortownica 22cm)
  • 1,5 szklanki przecieru z jabłek (u mnie prażone jabłka ze słoika)
  • 120 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (jeśli nie lubimy - pomijamy) 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
Dodatkowo:

  • ok. 100 g skórki pomarańczowej
  • ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie: 

Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie. 
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą.







poniedziałek, 14 grudnia 2015

MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA Z DOMOWYM DŻEMEM

Pyszne, kruche i mocno maślane. 
Takie prawdziwe domowe maślane ciasteczka. 
Bez dodatku proszku do pieczenia czy sody ... 
Zrobienie ich zajmie Wam na prawdę niewiele czasu. 
Polecam gorąco przepis! 



  • Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, solą. Dodajemy posiekane na kawałki masło i zagniatamy do momentu połączenia się składników. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Ja dla urozmaicenia sklejałam po 2 ciastka (w jednym wcześniej wycięłam małą dziurkę), i na górne z otworem nakładałam odrobinę dżemu truskawkowego. 




Piec w temp. 175st do uzyskania złotego koloru. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF