Szukaj na blogu

niedziela, 8 września 2013

NALEŚNIKI Z JAJECZNICĄ I ŁOSOSIEM


Naleśniki na słodko jem hmm ... chyba nie częściej niż raz na 2 m-ce, kiedy "weźmie" mnie ochota na coś słodkiego 😊
Wtedy serwuję je sobie w najbardziej tradycyjny sposób: z cukrem lub powidłami. Częściej robię naleśniki z wytrawnym nadzieniem - dziś z puszystą jajecznicą i łososiem. 
Pyszne zestawienie, polecam!

Składniki na farsz: (na 2 naleśniki - są bardzo syte, i z reguły nie zjada się więcej niż 1 sztukę)

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
  • 2 łyżki mleka
  • kawałki wędzonego łososia
  • koperek lub szczypiorek
Wykonanie:

Upiec cienkie naleśniki wg ulubionego przepisu. Mój jest TUTAJ.



Jajka roztrzepać w miseczce, razem z mlekiem, solą i pieprzem. Proporcje uzależnione są od tego, na ile osób przygotowujemy naleśniki. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę oleju (lub łyżeczkę sklarowanego masła) usmażyć nie mocno ściętą jajecznicę. Łososia pokroić w paseczki. Gorący naleśnik pokrywamy do połowy jajecznicą, na niej układamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem i składamy na pół. Zjadamy na gorąco.



sobota, 7 września 2013

DROŻDŻOWE PALUCHY Z CYNAMONEM



             Przepis znalazłam porządkując  stare numery "Przyślij przepis". 
                                  Wydał mi się prosty, szybki i coś mi mówiło, 
                       że zadowoli moje kubki smakowe. No i nie myliłam się .... 
                              drożdżowe paluchy są pyszne, puszyste, delikatne, 
           samo ciasto mało słodkie, ale obtoczone w aromatycznym
                                 cukrze z cynamonem smakują rewelacyjnie!

Składniki:

25 g drożdży 
4 łyżki ciepłej wody
1 całe jajko
2 łyżki cukru
1/2 szkl. roztopionego masła
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 szklanki  mąki pszennej
aromat cytrynowy

cukier + cynamon do posypania


Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku. Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem.
Do miski wsypać mąkę, roztopione i lekko przestudzone masło, śmietanę,rozczyn z drożdży, żółtko oraz aromat. Wyrabiać mikserem do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy pasek skręcamy, smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 20 minut.




LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI

Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście...
Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia.
 Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę". Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. 
Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... 



Składniki:
  • 3 cukinie
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 3 papryki kolorowe
  • 200g pieczarek
  • 200g fileta z kurczaka lub indyka
  • puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)
  • 1 mała metka wędzona
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem  na 2-3 cm kawałki. Marchewkę obieramy kroimy w plasterki. Warzywa dodajemy do zawartości naszej patelni, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Całość podlewamy odrobiną wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy: solą, pieprzem i papryką. Czas na cukinię. Obieramy ją, kroimy  w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut.



piątek, 6 września 2013

MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU

Minestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. 
Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. 
Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. 
To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywa 😎




Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • pół cebuli
  • 1 mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść  laurowy
  • 2 łyżki oleju

1/2 paczki  makaronu


Wykonanie:

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką.





czwartek, 5 września 2013

SAŁATKA CAPRESE

Caprese to sałatka pochodząca z Włoch. 
Jej kolorystyka (czerwono-biało-zielona) ma odzwierciedlać kolory 
włoskiej flagi. 
Sałatka jest bardzo lekka i pyszna, mimo, że zawiera tylko 2 składniki: dojrzałe, słodkie pomidory i mozzarellę, pokrojone w plastry i ułożone na półmisku na przemian Do tego tylko pieprz, listki bazylii i odrobina oliwy z oliwek ... 
Jak widać nie potrzeba do niej żadnych specjalnych umiejętności 😎
Dla miłośników bardziej słonych sałatek - dozwolona jest odrobina soli morskiej.

Smacznego!





SCHABOWY W BUŁCE - RAZ!

Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż klasycznie panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos 😋 I rosół 😂 Schabowego serwuje się chyba w każdym domu, i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.
 Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...


Składniki:
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • masło sklarowane

Wykonanie:


Schab kroimy w 1 cm plastry. Tłuczkiem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy, pieprzymy z każdej strony. Panierujemy: w mące, rozkłóconym jajku (jajko też delikatnie solę) i bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby bułka dokładnie oblepiła plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku.
Jeśli mamy akurat w nadmiarze jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny.





wtorek, 3 września 2013

PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI

Stwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki  o podobnym smaku wyjdą ok :-) 
I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im starszy chleb tym lepiej) to kolejny mój przepis na fajna kolację za grosik. 
Taki przegląd lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce.





A ja miałam:

  • 100g pieczarek
  • 100g szynki (lub innej chudej wędliny)
  • ser mozzarella ok 50g
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej
  • bułka tarta
  • koperek zielony (świeży lub mrożony)
  • 2 jajka
  • 3-4 kromki chleba
  • 2 gotowane na twardo jajka


Wykonanie:

Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę. 




W misce mieszamy wszystkie wymienione składniki, wbijamy jajka, dorzucamy mozzarellę strata na drobnych oczkach, przyprawy, koperek i wszystko dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy płaskie placuszki (kotleciki) i obtaczamy każdy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym dość mocno oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i ... zjadamy: z ketchupem, surówką lub po prostu same. Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF