Szukaj na blogu

wtorek, 19 listopada 2013

TRUSKAWKOWA KLASYKA CZYLI TRUSKAWKOWY DESER

Smaczne, lekkie i orzeźwiające :-)
 czyli to, co tygrysy lubią najbardziej :-)






Składniki:
  • 400 g świeżych truskawek
  • 10 g żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie:

Truskawki myjemy, obieramy, 4-5 sztuk odkładamy do dekoracji. Kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze, następnie dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Równie dobrze możemy cukier zastąpić cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z truskawkowym musem.  Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z truskawkami. Nakładamy do pucharków  i wkładamy do lodówki na ok 1h. Przed podaniem dekorujemy pozostawionymi truskawkami i ewentualnie kleksem śmietany. Smacznego!


poniedziałek, 18 listopada 2013

SAŁATKA Z PIEROŻKAMI RAVIOLI

Bardzo lubię ravioli i mogę je spożywać pod wszelaka postacią.
Tym razem ravioli z mięsem i boczkiem wylądowały w mojej sałatce. Było mniej tradycyjnie, ale baaardzo smacznie. 



Składniki:
  • opakowanie pierożków ravioli (moje z mięsem i boczkiem)
  • 1 ogórek zielony
  • 150 g szynki drobiowej
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • trochę majonezu

Wykonanie:

Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Ogórka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Ser, szynkę i paprykę kroimy na drobne paseczki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączmy wszystkie składniki, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy  majonez wg (ilość wg naszych upodobań smakowych) oraz szczypiorem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce co najmniej 2h.



czwartek, 14 listopada 2013

BLOK CZEKOLADOWY

Ostatni mój post był zdrowy i niskokaloryczny, a teraz coś dla przeciwwagi - niezdrowe, kaloryczne i  ... baardzo smaczne :)
Blok czekoladowy - smak dzieciństwa i PRL-owskich czasów, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :) 
Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane orzechy, 
ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone herbatniki i rodzynki. 
Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki.


Składniki :
  • 250 g mleka w proszku 
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 4 łyżki kakao 
  • 3/4k. kasi
  • 1/2 szkl. wody
  • aromat rumowy (kilka kropli)
  • 100g orzechów włoskich 
Wykonanie:

W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki , aż utworzy się gładka masa. Następnie lekko ją przestudzić, po czym dodać mleko w proszku i posiekane orzechy
. Dokładnie wymieszać, dodać kilka kropli aromatu i przełożyć na kwadratową blaszkę wyłożoną folią aluminiową (blok będzie wtedy niższy) lub do podłużnej keksówki (blok będzie wyższy) . Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny .


niedziela, 10 listopada 2013

OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH. Z ZIEMNIAKAMI

Zupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo drobiu (udkach lub skrzydełkach) - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku - wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. 
Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka ❤  i kości od schabu. 



Składniki:
  • pasek żeberek wieprzowych
  • 1 kość schabowa
  • słoik ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek  selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka klarowanego lub zwykłego masła

Wykonanie:


Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę.  Żeberka wraz z kością od schabu umyć, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić (tak 2 łyżeczki) i gotować ok 25 -30 minut. Następnie dorzucić nasze warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotować do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy mięso wyjąć na talerzyk. Ogórki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć chwilę na sklarowanym (lub zwykłym) maśle i przełożyć do zupy w momencie, kiedy warzywa są już ugotowane. Nie dodajemy ogórków wcześniej, ponieważ sok z ogórków spowoduje, że warzywa nie dogotują się i będą twarde. Gotować całość jeszcze około 10 minut. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.





sobota, 9 listopada 2013

BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z PIERSI KURCZAKA

Bardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe. 
Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu. 
Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywa. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. 
Warunkiem jest tylko jak największa pierś. 
Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości 😊


Składniki na 2 szt:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 10 plasterków bekonu
  • serek kremowy typu philadelfia
  • ser żółty
  • mały brokuł
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
Wykonanie:

Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem. 




Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.





Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut.





piątek, 8 listopada 2013

PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Pączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.
Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. 
Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia i ... wyszły prawie-pączki! 
Jednak mimo tego, że nie zachowały książkowego wyglądu były baaardzo smaczne 😋😋😋



Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 szkl wody
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • olej do smażenia



Wykonanie:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, jednym ruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być gęstawa, jednolita. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 10x10cm, smarujemy olejem. Masę nakładamy do szprycy z szeroką końcówką i wyciskamy koła o średnicy ok 5cm na przygotowanych kwadratach. W garnku rozgrzewamy olej (oleju powinno być minimum 2cm, żeby pączki mogły pływać. Na rozgrzany olej wkładamy przygotowane pączki wraz z papierem, papierem do góry, po ok 1min smażenia papier łatwo odchodzi od pączka. Smażymy na złoty kolor po ok 2-3min na każdą stronę. Usmażone odkładamy na papier do odsączenia tłuszczu.


środa, 6 listopada 2013

FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM

Smaczne i lekkie danie obiadowe. 
Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) 
Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...

Składniki:
  • dowolne filety rybne  (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy)
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka i ostra papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do ryb
  • łyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10%
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz 
  • odrobina bazylii
  • odrobina cukru
  • natki pietruszki
  • 2 cebula

Wykonanie:


Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.
W tym czasie w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz,papryki, bazylia i odrobina cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę śmietany (wcześniej zahartowanej) przez co sos robi się bardziej aksamitny w smaku. 
Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące (bez cebuli, była ona tylko potrzebna, aby ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki.  My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF