Szukaj na blogu

wtorek, 3 września 2013

SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHEWKI I SELERA NACIOWEGO

Podstawą każdego II dania jest dla mnie ... surówka :) 
Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a potem kiedy już nie jest taka mięciutka zamieniam ja na sałatę pekińską. Surówki z dodatkiem pekinki są mięciutkie, chrupiące i właściwie cokolwiek do nich dodamy fajnie się komponuje.



Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego



Wykonanie:

Kapustę kroimy drobno, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce  na drobnych oczkach. Seler naciowy kroimy w drobne paseczki. Mieszamy.Solimy, pieprzymy dodajemy odrobinę cukru do smaku i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy, chłodzimy w lodówce 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



poniedziałek, 2 września 2013

POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW. NA BULIONIE DROBIOWYM I SOKU POMIDOROWYM

Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie 😍
Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. 
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorów .
Jej smak podkręciłam dodatkowo sokiem pomidorowym. Wyszło pysznie! 



Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 2 l bulionu drobiowego (warzywa+udka i podudzia z kurczaka) 
  • 0.8 l soku pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:
 
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z pomidora. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano oraz  i podsmażamy całość ok 5-10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy i sok pomidorowy. Wrzucam też pokrojoną marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę, ew. doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. 





sobota, 31 sierpnia 2013

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ

Od sałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. 
A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. 
W końcu wybór padł na ryż ❤
Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior nie są zbyt wyraziste w smaku.


Składniki:
  • 1/2 dużego kalafiora
  • woreczek ryżu (100 g)
  • wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • łyżka ukwaszonej śmietany
  • ok 100g sera zółtego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • słodka i ostra papryka
  • łyżka oleju



Wykonanie:

Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. 



Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st ok 15 -20 minut.










piątek, 30 sierpnia 2013

GULASZ WOŁOWY Z ZIEMNIAKAMI, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ


Wersja jednogarnkowa pospolitego gulaszu z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i małych marchewek.
Pożywna, sycąca i baaardzo smaczna 😍


Składniki:
  • 1kg mięsa wołowego na gulasz
  • 2 duże cebule
  • 1 por 
  •  ząbek czosnku
  • małe marchewki (ja miałam z puszki)
  • 10 pieczarek
  • kilka małych ziemniaczków
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  •  liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • tymianek
  •  kminek mielony
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
  • łyżka ostrej musztardy
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w dużą kostkę, posypać papryką, majerankiem, mielonym kminkiem, tymiankiem, dodać łyżkę musztardy, wymieszać i włożyć do lodówki na ok 2h.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, mieszając  smażyć, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron.  Gdy będzie już zrumienione, dodać  posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i pokrojoną białą część pora. Posypać solą i pieprzem i smażyć aż cebula się lekko zrumieni.


Następnie  podlać mięso szklanką wrzątku, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, ziemniaki obrać, opłukać, jeśli udało nam się kupić malutkie - zachować w całości.
Pokrojone pieczarki,ziemniaki i łyżkę koncentratu dodać do mięsa,dusić na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki (ok.15-20min). Na koniec dodać małe marchewki, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku. Posypać koperkiem lub natką.
Smacznego!



















środa, 28 sierpnia 2013

MIZERIA

Bardzo lubię mizerię jako dodatek do obiadu.
Jem ją bez wyrzutów sumienia od momentu, kiedy odkryłam śmietanę jogurtową 10% - coś jak skrzyżowanie jogurtu i śmietany :-) 
Każdy pewnie ma swój przepis na mizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... 
Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). 
Do tego śmietana jogurtowa i
 ... mizeria wg Walijskiego Pichcenia - gotowa!




DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU

 Kiedy chodzi za mną "coś słodkiego" i mam ochotę na "sama nie wiem co" :-) gotuję budyń. Taki domowy, nie z paczki. 
Jest bardzo szybki do zrobienia a o wiele  smaczniejszy niż ten ze sklepu.


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia z 0.5 laski wanilii lub ew. odrobina cukru waniliowego





Wykonanie:


1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem ,rozmąconymi żółtkami oraz wydrążoną z laski wanilią. W pozostałym mleku (0.5 szkl)  rozprowadź  mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.




U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego bzu ...



czwartek, 22 sierpnia 2013

SMAŻONKA ... Z OGÓRKIEM I PIECZARKAMI

Smażonka - pewnie wielu z Was zastanawia się co to takiego??? Ja też nigdy nie spotkałam się z tym określeniem, aż do niedawna... z luźnej rozmowie z jednym z klientów w sklepie usłyszałam "że będzie robił na kolację smażonkę" 
Upss... pomyślałam, na pewno coś smażonego, ale do końca nie wiedziałam co. Okazało się, że jest to najzwyczajniej w świecie smażona z cebulką ... kiełbasa :-) 
Cóż, co region to różne określenia i różna gwara.

U mnie smażonka wzbogacona pieczarkami i ogórkiem kiszonym.


Składniki:

  • 2-3 laski chudej kiełbasy (ja wykorzystałam mortadelę zalegającą w lodówce, ale najlepsza jest podwawelska, śląska czy podlaska)
  • 2 cebulę
  • kilka pieczarek
  • 2-3 kiszone ogórki
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej



Wykonanie:

Cebule kroimy w piórka podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy w paseczki dorzucamy do cebuli, mieszamy i podsmażamy całość chwilę. W następnej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki pieczarki, przyprawiamy pieprzem i słodką papryką i smażymy ok 10 minut. Ogórki kroimy w kostkę dodajemy do zawartości na patelni, mieszamy, posypujemy zieleniną - najlepiej zieloną pietruszką. Ja nie miałam, więc posypałam koperkiem. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF