- 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
- 250 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru (do obtoczenia ciastek)
- kilka kropli aromatu cytrynowego
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
sobota, 10 sierpnia 2024
SEROWE MINI FAWORKI
czwartek, 8 sierpnia 2024
ANANASOWIEC. CZYLI PROSTE CIASTO Z KASZY MANNY.
- 1 szkl kaszy manny
- 1/2 szkl cukru
- 200 g masła
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- sok od ananasów (ok. 200 ml)
- 700 ml mleka
- 1 puszka ananasów
- 2 galaretki żółte rozpuszczone w 600 ml gorącej wody
- herbatniki lub biszkopty
wtorek, 6 sierpnia 2024
MIĘCIUTKIE DROŻDZÓWKI Z SEREM I JAGODAMI
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- 4 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- ok 300 g zmielonego białego sera
- cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
- jagody (u mnie około 300 g)
piątek, 2 sierpnia 2024
SEROWA KANAPKA Z GALARETKAMI
- 1/2 kg zmielonego twarogu
- 200 g serka waniliowego homogenizowanego
- 3 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka kiwi
- herbatniki (ok. 200g)
- czekoladowa posypka
środa, 31 lipca 2024
FASOLKA SZPARAGOWA Z KEŁBASĄ I POMIDORAMI. PYSZNE DANIE JEDNOGARNKOWE
Bardzo smaczne danie jednogarnkowe 👌 Podstawą jest tutaj żółta, szparagowa fasolka (uwielbiam 😍), dobra kiełbasa, kawałek boczku i pomidorowa passata. Ale oczywiście jak to bywa z daniami jednogarnkowymi - możemy tutaj dorzucić wszystko co mamy pod ręką. U mnie pod ręką tzn. w lodówce pałętała się żółta i czerwona papryka i 3 łodygi selera naciowego. Wszystko to pokrojone trafiło do fasolki i podkręciło jej smak.
Także modyfikacje dania zawsze mile widziane 😉
- 600 g żółtej fasolki szparagowej
- 3 pętka kiełbasy
- kawałek wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- przecier pomidorowy, passata lub koncentrat
- koperek
- olej
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, kroimy każdą na 3 części. Wkładamy do garnka i gotujemy ok 7 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zostawiając trochę wody, w której się gotowała. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pokrojony w kostkę boczek wraz z plasterkami kiełbasy. Posypujemy obiema paprykami i podsmażamy do zrumienienia kiełbasy. Zawartość patelni przekładamy do fasolki. Dodajemy pokrojony seler naciowy, obie papryki, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Jeśli wody jest mało, dolewamy. Dodajemy też passatę/koncentrat - ilość do smaku, i dusimy całość około 15 minut, do momentu, aby produkty były miękkie, ale nie rozgotowane. W końcowym etapie doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.
poniedziałek, 29 lipca 2024
KRUCHE CIASTO Z MORELOWYM BUDYNIEM I KRUSZONKĄ
- 1 szkl mąki pszennej
- 0.5 szkl mąki krupczatki
- 120 g masła 82% tłuszczu
- 2 jajka
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 kg dojrzałych moreli
- 1/2 szkl cukru
- 4 budynie śmietankowe bez cukru (o wadze 40g)
- 140 ml wody
piątek, 26 lipca 2024
PULPETY Z MŁODĄ KAPUSTĄ. W POMIDOROWYM SOSIE
Bo któż z nas nie lubi gotowanych pulpetów, i to jeszcze w sosie pomidorowym 😍 Ja uwielbiam! Zawsze robię ich duży garnek, aby starczyło na 2 dni 😎 Jeden dzień jemy z ziemniakami, a drugi - z makaronem (żeby nie było nudy). Tym razem do moich pulpetów starłam na drobnych oczkach zalegającą w lodówce młodą kapustę. Zwiększyła ona ilość masy, i spowodowała, że pulpeciki wyszły jeszcze delikatniejsze.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie z karkóki)
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka i ostra papryka
- kawałek startej na oczkach młodej kapusty (u mnie 1/4 główki)
Składniki na sos:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy/przecier pomidorowy lub passata pomidorowa
- 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
- śmietana 18%
- koperek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpety dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety.
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy warzywa: seler naciowy, marchewkę, pietruszkę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie warzywa wyciągamy (jeśli lubimy możemy je pokroić i dorzucić do sosu), a do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy/przecier/passatę. Zagotowujemy i zaciągamy sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Na koniec dodajemy do sosu zahartowaną wcześniej śmietanę i posiekany koperek.