Szukaj na blogu

środa, 23 marca 2022

PROSTE I PYSZNE MUFFINKI Z BORÓWKAMI



Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • borówki
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka borówek, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.







poniedziałek, 21 marca 2022

KURCZAK Z WARZYWAMI I RYŻEM. PROSTE DANIE Z PIEKARNIKA

Pyszne danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo 👍 Pracy przy nim minimum, a jedzonko naprawdę przesmaczne ... szczególnie ten ryż, który w połączeniu z warzywami, bulionem i smakiem duszonego kurczaka jest rewelacyjny! Danie możemy dowolnie modyfikować, np dodać inne warzywa, czy inne części kurczaka... Jeśli nie mamy dużego naczynia żaroodpornego bądź do zapiekania, proponuję użyć 2 mniejsze, bo porcja jest dość duża (albo zmniejszyć składniki proporcjonalnie do potrzeb).



Składniki: na duże naczynie żaroodporne
  • kilka udek, ćwiartek lub podudzi z kurczaka 
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • trochę oleju
Części kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy obficie ulubionymi przyprawami do drobiu. Mogą to być gotowe mieszanki przypraw do kurczaka, albo tak jak ja - możemy wykorzystać pojedyńcze przyprawy. Odkładamy na miskę, przykrywamy, i odstawiamy w chłodne miejsce na min 2 h. 
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy części naszego drobiu z obu stron. Jeśli na kurczaku mamy sporo przypraw, nie przejmujmy się, że trochę zrumienia się nam one podczas smażenia. 

Pozostałe składniki:
  • 300 g suchego ryżu (ja miałam 3 saszetki po 100 g kolorowego ryżu, ale każdy inny też się sprawdzi)
  • 2 op po 350 g dowolnych mrożonych warzyw (u mnie 1 op fasolki szparagowej + 1 op włoszczyzny), oczywiście jeśli tylko mamy możemy wykorzystać świeże, ulubione warzywa, pokrojone na kawałki
  • 400 ml bulionu o intensywnym smaku (może być domowy bulion warzywny lub drobiowy, a jeśli nie mamy, a używamy to zwyczajny bulion z kostki porządnie przyprawiony solą i pieprzem. 

Wykonanie:

W dużej misce mieszamy suchy ryż i nasze warzywa. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy ryż z warzywami. Zalewamy go przygotowanym, gorącym bulionem. Na górę układamy podsmażone wcześniej części kurczaka. Tłuszcz na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy na mięso. 



Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 70- 80 minut. Po tym czasie mięso będzie już miękkie, a ryż pięknie wchłonie nam bulion. 




wtorek, 15 marca 2022

CIASTO CZESKA WIŚNIA

Bardzo proste ciasto bez pieczenia. Mimo użytej w przepisie śmietany kremówki jest lekkie, delikatne, i nie przesłodzone. Możemy zrobić je w prostokątnej foremce lub np w tortownicy. 



Składniki na warstwę śmietanową: (u mnie blaszka 24cm x 24 cm)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml wody
dodatkowo: herbatniki ciemne lub jasne  ( na moją blaszkę uzyłam 15 sztuk)

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy wlewając wolnym strumieniem zimną galaretkę, najlepiej już odrobinę stężoną, i mieszamy całość rózgą lub moment mikserem, tylko do połączenia się śmietanki z galaretką. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy herbatniki, na nie wylewamy śmietanową masę. Wyrównujemy i  wkładamy do lodówki, aby masa zastygła, a w tym czasie przygotowujemy:

Warstwę wiśniową:
  • 700 ml wiśni z kompotu+sok (u mnie 2 słoiki drylowanych wiśni po 700ml każdy)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru
Wiśnie odcedzamy z soku. Soku powinniśmy mieć około 800 ml, jesli więc mamy mniej uzupełniamy go wodą. Przelewamy go do garnuszka, podgrzewamy dość mocno, i wsypujemy do niego 2 galaretki wiśniowe.  Mieszamy do rozpuszczenia galaretek i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nasze galaretki zaczynają lekko tężeć dodajemy do nich wiśnie. Lekko stężałą galaretkę z wiśniami przekładamy na śmietanową warstwę. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.







sobota, 12 marca 2022

CIABATTA. DOMOWA. JESZCZE NIE IDEALNA

Ciabatta. Włoski biały chleb, robiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek ciabbatty jest wydłużony, szeroki i płaski. Po włosku, słowo ciabatta oznacza nic innego jak ...  „kapeć”. Z ciasta na ciabattę możemy robić długie chlebki lub mniejsze bułki. Tu panuje całkowita dowolność. Do ciasta zaleca się użycie mąki chlebowej 750 lub mąki Manitoba, zwanej inaczej mąką amerykańską (Farina d'America), która jest odmianą mąki o najwyższej zawartości glutenu. Ja do pierwszej mojej ciabatty użyłam zwykłej mąki pszennej 500, dlatego mój wypiek nie jest spektakularny. Ale ... małymi kroczkami do celu, a trening czyni mistrza! Następnym razem pójdę krok do przodu, i mam nadzieję, że moja ciabatta będzie w końcu miała piękne, wielkie dziurki 😍 W każdym razie, jak na pierwszy raz jestem zadowolona, bo moja ciabatta jest baaaardzo smaczna, a w połączeniu z domowym smażonym serkiem to dosłownie rarytas dla moich kubków smakowych 😎



Składniki  na zaczyn (tzw. biga):
  • 7 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 175 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i letnią wodę. Wymieszać, a następnie, dodać mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 7 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 30 ml letniego mleka
  • 120 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • 340 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać mleko oraz 12-godzinny zaczyn, następnie wodę, oliwę/olej oraz sól. Miksować mikserem z hakami dodając mąkę. Ciasto będzie luźne, ale tak powinno być. Miksować około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Następnie wyłożyć je na blat stołu lekko posypanego mąką. Dokładnie wyrobić, aż będzie gładkie, sprężyste i nie klejące się do rąk. Najlepiej zastosować tu metodę Bertineta (zerknij tutaj) przez około 10 minut. Chodzi o rozciąganie ciasta, a nie zagniatanie go, jak np przy klasycznej drożdżówce. Wyrobione ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godziny do podwojenia objętości. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i obficie oprószyć mąką. Ciasto delikatnie przełożyć z miski na blachę i ostrym nożem delikatnie podzielić na 2 części. Delikatnie uformować dwa podłużne bochenki, rozciągając ciasto na długość blaszki.  Następnie obsypać je mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na kolejne 15 minut. Piec około 25-30 minut w temperaturze 220ºC. Upieczone chlebki powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od spodu wydawać głuchy odgłos. 








środa, 9 marca 2022

PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ

Miałam już kiedyś na blogu przepis na babkę z kremówką, ale przyznam szczerze, że zmodyfikowałam poprzednie proporcje, bo nie do końca byłam z nich zadowolona 😉. 
Babka jest mega puszysta, lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jej wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanascie minut.
 
Zawsze staram sie, aby składniki do wszelkich ciast ucieranych nie były prosto z lodówki (jajka czy śmietana) tylko miały temperaturę pokojową, polecam przestrzegać tej zasady.



Składniki: (na dużą foremkę z kominkiem)
  • 7 jaj
  • 370 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe)
  • 1,5  szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Wykonanie:


Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości. Do masy jajecznej  wlewamy śmietankę i  stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.







sobota, 5 marca 2022

PROSTE CIASTECZKA SEROWE Z CUKREM

Ponieważ w  lodówce zalegała mi kostka twarogu,  postanowiłam wykorzystać ją, i upiec serowe ciasteczka. 
Bardzo lubię takie zwykłe, proste przepisy, uwielbiam ciasta posypane tylko cukrem lub cukrem waniliowym... dlatego serowe ciasteczka są moimi ulubionymi - ze względu właśnie na swoją prostotę, szybkość wykonywania, no... i oczywiście walory smakowe 😊




Składniki: (na 2 blaszki) 
  • 200 g masła 
  • 200 g twarogu (nie musi być mielony)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ szklanki cukru + odrobina cukru wanilinowego - do obtoczenia ciasteczek

Wykonanie:

Schłodzone z lodówce masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony lub poduszony widelcem twaróg i przesianą mąkę . Następnie dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię, włożyć do lodówki i chłodzić  minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować cienko. Wykrywać koła za pomocą szklanki lub wiekszej literatki. 


Do miseczki wsypać cukier, obtoczyć każdy wycięty krążek ciasta w cukrze,


następnie złożyć na pół i ponownie obtoczyć w cukrze,


i jeszcze raz złożyć na pół i obtoczyć w cukrze.


Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec około 18 - 20 minut w temperaturze 175 st.




czwartek, 3 marca 2022

PYSZNY SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Sernik z czarną porzeczką 😍 Bo czarną porzeczkę uwielbiam w każdym gatunku ciasta! Uważam, że nadaje ona pysznego aromatu i szczypty kwasowości, którą uwielbiam (nie lubię słodkich ... przesłodzonych ciast 😠). W tym cieście smakuje mi wszystko! W pierwszej chwili może wydawać się ono praco i czasochłonne, ale ja np kruche ciasto (do każdego placka) przygotowuję sobie zawsze poprzedniego dnia, co zdecydowanie skraca mi czas przygotowania danego ciasta. I tak też było w tym przypadku. A jeśli mamy kruche ciasto w lodówce, to reszta stanowi dosłownie moment 😉 
Ja piekłam ten sernik w dużej blaszce, jeśli chcecie upiec go np w mniejszej tortownicy, to zmniejszcie proporcjonalnie składniki. Oczywiście ten sernik nie musi być pieczony z czarną porzeczką, a z każdym ulubionym/lub dostępnym owocem. Pysznie wyjdzie także i z wiśniami czy brzoskwiniami. 
Możemy równie dobrze pominąć owoce. 
Nadmienię  jeszcze, że ciasto nie jest mocno słodkie, dużym łasuchom polecę polukrować je lub polać polewą. 



Składniki na ciasto: (u mnie foremka 24cm x 36cm)
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka (białka odkładamy)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:  3 łyżeczki kakao

Z podanych na ciasto składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na 3 części, do jednej dodać kakao. Z ciasta uformowac 3 kule, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1h. Ja często przygotowuję ciasto wieczorem, a rano wykańczam i piekę. Tak więc nie ma znaczenia, ile nasze ciasto będzie w lodówce. 

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka (białka odkładamy)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe o wadze ok 40g bez cukru
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka , twaróg i budynie. Miksujemy do połączenia składników.

Pianka:
  • białka od ciasta i masy serowej ( razem 7szt)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 dowolny kisiel (u mnie wiśniowy)
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy do połączenia.

Dodatkowo
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego)
  • ok 300 g czarnej porzeczki (u mnie opakowanie mrożonej czarnej porzeczki)

Wykonanie ciasta:


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy jedną część jasnego ciasta. Lekko dociskamy je dłonią. Na nie wykładamy dżem z czarnej porzeczki, oraz owoce, a na niego ścieramy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy masę serową, a na nią ubitą piankę. Na piankę ścieramy druga część jasnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 60 minut. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF