Szukaj na blogu

środa, 22 listopada 2017

POPĘKANE PIERNIKOWO-CZEKOLADOWE CIASTECZKA

Znany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu. 
Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski! 
Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami. Lekko chrupiąca, popękana struktura - i do tego mięciutki, płynny, intensywnie czekoladowy środek (przypominający brownie) 💗💖  
Istny rarytas dla miłośników czekolady i piernikowych smaków 😊



Składniki:
  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy


Dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:


Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka oraz przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy resztę składników czyli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, aromat, cynamon i przyprawę do pierników. Masa jest bardzo gęsta, ale nie na tyle, żebyśmy nie mogli wymieszać jej mikserem. Uzyskane ciasto stawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc).
Następnego dnia wyciągamy masę z lodówki i za pomocą  łyżeczki formujemy kuleczki (nie spłaszczamy ich) wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Obtaczamy je dokładnie w cukrze pudrze i od razu (aby ciasto nie ociepliło się) pieczemy ok. 10-11 minut w temp. 180st. 







14 komentarzy:

  1. Napewno upieke na swieta.Zbieram na razie przepisy zeby rozplanowac kiedy co upiec.Dziekuje za przepis.Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Mario, bo są pyszne! :-)))Pozdrawiam.

      Usuń
  2. bardzo podobają mi się te ciasteczka, niby takie nieeleganckie, ale wyglądają na bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem właśnie w prostocie ... siła :-) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Czy mozna juz je upiec na swieta,czy to stanoczo za wczesnie.Wygladaja cudnie I pewnie smakuja tak jak wygladaja.Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu - zdecydowanie za wcześnie :-( Czytałam, że wytrzymują w pojemniczku do 2 tygodni,ja max. przechowywałam je 1 tydzień :-) Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie! Chciałam zapytać ile ciasteczek wychodzi z podanej porcji? Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu przykro mi, ale nie policzyłam :-( Wyszły mi 2 blaszki. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Witaj Helenko. Ja tych ciasteczek nie znam, nigdy ich nie piekłam. Na podstawie przepisu domyślam się, że muszą być przepyszne. Przepis ściągnęłam do upieczenia, pytanie tylko kiedy...he, he. Pozdrawiam Helenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś upieklam. Spróbowałam są pyszne.polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Są pyszne!! Muszę ukryć je przed mężem, bo nie doczekają świąt:).A jaki zapach w mieszkaniu! Dziękuję za przepis.Renata

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF