Szukaj na blogu

sobota, 1 sierpnia 2015

ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI

Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny. 
Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej  obróbki. 
Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl. 
U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. 
Do tego pyszny sos, kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! 😉



Składniki:
  • 6 średniej grubości plastrów karkówki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek)
  • kilka paseczków boczku wędzonego
  • pieprz
  • sól
  • musztarda grillowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawa do karkówki
  • czosnek granulowany
  • olej


Wykonanie: 

Płaty karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi przyprawami: u mnie był to czosnek, przyprawa do karkówki, pieprz. Na każdy plaster układamy pasek boczku, kawałek ogórka, wzdłuż posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Zwijamy ściśle. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, resztę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos odparował i zagęścił się. Ewentualnie doprawiamy solą.





czwartek, 30 lipca 2015

PUSZYSTA SZARLOTKA Z OWOCAMI

Pyszna puszysta szarlotka ❤
Rewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki. 
Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja 😊👌



Składniki:(foremka 21cm x 31cm)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 160 g miękkiego tłuszczu (u mnie Kasia)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki mleka

dodatkowo:
  • słoik musu jabłkowego (900g)
  • puszka owoców tropikalnych (nie obowiązkowo)
  • łyżka kisielu cytrynowego

Na lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • odrobina wody


Wykonanie: 



Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną lekko rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, i przenieś wraz z nim na blaszkę. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok 10 minut. Drugą część ciasta wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce.  W tym czasie mus jabłkowy wykładamy na miseczkę, przekładamy do niego odsączone owoce i łyżkę kisielu cytrynowego. Mieszamy. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego mus z owocami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej przez folię śniadaniową) i przekładamy na jabłka. Jeśli nie uda nam się przenieść góry ciasta w całości, nie przejmujmy się. Ja robiłam to na 3 razy :))
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie lukrujemy. 





wtorek, 28 lipca 2015

DROBIOWA ZAPIEKANKA Z POREM I PAPRYKĄ

Szybka drobiowa zapiekanka to takie jednogarnkowe danie zawierające w sobie kurczaka, ziemniaki i śmietanowy sos. 
Jeśli nie chce nam się robić każdej z tych rzeczy oddzielnie polecam właśnie taką prostą zapiekankę. 
Zasmakuje Wam na pewno :))




Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 1 por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 200ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150g sera żółtego



Wykonanie: 


Pierś kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, papryką i obsmażamy na oleju z każdej strony. Ziemniaki gotujemy al dente. Studzimy, kroimy w plastry.  Por myjemy dokładnie, kroimy w kosteczkę. Paprykę podobnie. Ser żółty ścieramy na tarce. W misce mieszamy śmietanę i starty ser. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, pokrojony por i paprykę. W naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwami podsmażonego kurczaka i plasterki ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem i warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.





niedziela, 26 lipca 2015

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Mięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. 
Do tego dojrzałe czereśnie 🍒
Idealny duet. 
Moje kubki smakowe mówią:YEEEES !!! 😋😊




Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem)

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 całe jajka
  • 100 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
ok 400 g wydrylowanych czereśni


Wykonanie: 


Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie). Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.





piątek, 24 lipca 2015

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Uwielbiam buraki! 
Pod każdą postacią. 
 Dziś ich duża ilość w barszczu. Tym razem -  to barszcz ukraiński - dla odmiany. 
Wymaga trochę więcej czasu, ale za to jaki efekt! 
No i ten smak .... moje kubki smakowe miały prawdziwą ucztę :)
Nie wiem jaki jest prawidłowy przepis na tę zupkę, każda pani domu ma pewnie swój ... niezawodny :)
 Poniżej zamieszczam mój własny - dopasowany do mojego smaku :)




Potrzebujemy:

  • kawałek żeberka wędzonego
  • 5 buraków (korzystam z tych ugotowanych, są mięciutkie i słodkie)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny (do smaku) lub ocet winny
  • 3 ziemniaki
  • 200g białej fasoli typu Jaś
  • sól, pieprz,ew.cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • śmietana 18%
  • koperek


Wykonanie: 


Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. 
Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować ok 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować kolejne 15 minut, po czym dorzucić pokrojone w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu, ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną, wcześniej ugotowaną białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupę łyżką koncentratu pomidorowego, solą, szczyptą cukru, pieprzem i sokiem z cytryny (ew.octem). Uświetnieniem zupy będzie dodana śmietana (wcześniej zahartowana) oraz świeży, posiekany koperek.
Warzywa, które dodajemy do zupy można zetrzeć na tarce na oczkach, ale cały urok barszczu ... to wg mnie warzywa pokrojone w słupki, które zdecydowanie widzę i czuję w zupie - także tu nie "idę na łatwiznę" i nie ścieram na tarce :)








środa, 22 lipca 2015

DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI

Pyszny kołacz drożdżowy łączy w sobie smak drożdżowego ciasta, serowe nadzienie i owoce. 
Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10!
 Ciasto jest nie za słodkie, mięciutkie i dość długo (jak na ciasto drożdżowe) zachowuje świeżość. 
Gorąco polecam miłośnikom drożdżowych wypieków :))




Składniki:

  • 400 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 1 całe jajko+1 żółtko
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny


Na nadzienie serowe:

  • 200g mielonego twarogu
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 białko

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

  • dodatkowo kilka brzoskwini z puszki

Wykonanie:


Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy - studzimy. Ubijamy 1 całe jajko i 1 żółtko z cukrem, otartą skórką z cytryny, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i na końcu wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz resztę mleka. Wyrabiamy przy użyciu haków miksera lub zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę.
Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 45 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.







poniedziałek, 20 lipca 2015

BÓB Z BOCZKIEM I CZOSNKIEM

Na temat wartości odżywczych bobu nie będę się rozpisywała. 
Jest ich na prawdę wiele, ale  szczegóły znajdziecie w internecie. 
Nadmienię tylko o gotowaniu bobu, bo kilka osób mnie o to pytało. Bób wrzucamy na osolony wrzątek (ja dodaję też szczyptę cukru dla przełamania smaku) i gotujemy -  (tutaj jest pełna dowolność) tak długo, aby uzyskać ulubioną twardość. 
Mój po 8 minutach był jeszcze dość twardy, więc dogotowałam go kolejne 2 minuty. Są jednak osoby dla których bób gotowany 5 minut jest idealny, a są osoby lubiące bób dosłownie rozgotowany. Podobnie jest z łuskaniem ugotowanego już bobu. Niektórzy co wrażliwsi robią to zaraz po ugotowaniu, inni przed samym jedzeniem, a jeszcze inni (mniej wrażliwi) wcinają z łuskami :)) Ja wyłuskałam tym razem bób, i dopiero wtedy połączyłam go na patelni z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Pracy trochę przy tym było, ale nie widziałam sensu mieszać moich dodatków z bobem, po czym pozbywać się boczku i cebulki (czyli tego co najlepsze) wraz z łupiną.



Składniki:

  • ok 350 g bobu 
  • kilka plasterków chudego boczku (u mnie wędzonka) 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • olej kujawski z bazylią



Wykonanie: 



Bób  płuczemy.  Wodę w garnku, solimy, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy bób i gotujemy ok. 10-12 minut licząc od zagotowania (bez przykrycia). Po 10 minutach sprawdzamy twardość bobu wyjmując jedno ziarenko. Nie lubię twardego bobu, ale nie powinien nam się też rozgotować, więc lepiej czuwać nad stopniem twardości. Po ugotowaniu przelewamy chwilę zimną wodą na durszlaku. Wyłuskujemy ziarenka.
Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. 
Bób przekładamy na patelnię, mieszamy z cebulką i boczkiem, posypujemy posiekanym koperkiem, ew. solimy do smaku.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF