Szukaj na blogu

piątek, 5 lipca 2024

MŁODA KAPUSTA Z FASOLKĄ I KIEŁBASĄ

 


Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • dowolna kiełbasa
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • koncentrat pomidorowy

Wykonanie:


Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, żeby nie była rozgotowana. Kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę. Podsmażamy całość do zrumienienia. Teraz wystarczy połączyć ugotowaną kapustę, fasolkę i podsmażoną kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy całość chwilę, aby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.



środa, 3 lipca 2024

BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO. TYLKO 2 SKŁADNIKI

Bo prościej się nie da 😉😍 
Tylko 2 składniki i prosty, orzeźwiający deser gotowy! 
Smakuje rewelacyjnie szczególnie latem, gdyż jest mało słodki, wręcz lekko kwaskowy od sera. Możemy wzbogacić go oczywiście owocami, i dowolnie zmieniać smak galaretek. 



Składniki:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 5 galaretek brzoskwiniowych

Wykonanie:


2 galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia. Zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy galaretka jest już twarda, kroimy ją w kostkę.
3 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1l wody. Odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego ściągnięcia.
Twaróg przekładamy do wysokiego naczynia (unikniemy rozpryskiwania podczas blendowania). Miksujemy 2-3 minuty. Następnie dodajemy galaretkę i miksujemy do połączenia składników.
Do dowolnego naczynia (miska, foremka) wkładamy kostki pokrojonej galaretki. Całość zalewamy masą serową. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po zastygnięciu do naczynia przystawiamy talerz i odwracamy je. Mój sernik wyszedł z foremki bez żadnego problemu (wcześniej zawsze obkroję boki nożem). 







poniedziałek, 1 lipca 2024

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE. Z BUDYNIEM I MALINAMI

Uwielbiam połączenie ciasta kruchego z drożdżowym. Dlatego też krucho-drożdżowe rogaliki są moimi ulubionymi. Pyszne, mięciutkie i proste do zrobienia 😍 Możemy nadziewać je dowolnie: powidłami, marmoladą, czekoladą, serem czy budyniem. Ja moje nadziewałam malinowym budyniem i świeżymi malinami. Aby wzmocnić malinowy aromat rogali po polukrowaniu, posypałam je liofilizowanymi malinami. 



Składniki: (na 18 szt)
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 180 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 całe jajka
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 budyń malinowy ugotowany w 300 ml mleka 
  • maliny
  • lukier do posmarowania rogalików
Wykonanie:

Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i lekko ogrzanej śmietany robimy rozczyn. Odstawiamy do lekkiego spienienia. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło (ja ścieram je na tarce na dużych oczkach) jajka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą lub kuchenną ściereczkę i odstawiamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je na połowę. Każdą z połówek rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy trochę nadzienia (budyniu), 1-2 maliny, i zwijamy nadając kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20 minut. Po wystygnięciu lukrujemy. Ja moje rogaliki polukrowałam i posypałam dodatkowo liofilizowanymi malinami. 








sobota, 29 czerwca 2024

KOTLECIKI TWAROGOWE. Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I ZIELENINĄ

Dziś zapraszam na bardzo smaczne, bezmięsne kotleciki z dodatkiem twarogu. Są one fajną przekąską, ale mogą stanowić także niedrogie danie obiadowe czy przystawkę na spotkanie ze znajomymi.  My zjadaliśmy je z ogórkiem małosolnym, i sałatką z pomidorów. Smaczne są także z domowym sosem czosnkowym. 



Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • zielenina
  • olej - do smażenia
  • bułka tarta - do panierowania

Wykonanie:


Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę papryki i pokrojone drobno pieczarki. Przekładamy do miseczki. Studzimy. Dodajemy poduszony widelcem twaróg, mąkę, przyprawy, jajko i zieleninę. Mieszamy całość. Nabieramy łyżką masę i formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 







piątek, 28 czerwca 2024

UCIERANE CIASTO Z SEREM I JAGODAMI

Proste ucierane, lekko wilgotne ciasto, które wzbogaciłam warstwą sera i owocami: jagodami i morelami. Ciasto jest bardzo proste, szybko się je robi i jest naprawdę smaczne 😍



Składniki na ciasto: (blaszka 24cm x 24cm)
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g rozpuszczonego, letniego masła (ew. oleju)
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy
Składniki na warstwę serową:
  • 400 g mielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g. 
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce lub blendujemy.

Dodatkowo:

dowolne owoce, u mnie jagody i morele

Wykonanie: 


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę (do białości). Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Ubijamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na ciasto wykładamy masę serową. Wyrównujemy łyżką po całej powierzchni. Na ser - dowolne owoce. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka)






wtorek, 25 czerwca 2024

CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ I GALARETKĄ



Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 2/3  szklanki cukru
  • 4 całe jajka
  • 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 8 łyżek mleka

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, następnie mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy całość szpatułką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  

 Składniki na masę serową:

  • ½ kg mielonego twarogu
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy o wadze 40g bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, aromat i zmielony twaróg. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto serowe wykładamy na ciasto czekoladowe. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 50 minut. Po upieczeniu studzimy.

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 700 ml gorącej wody

Brzoskwinie odcedzamy z soku, kroimy na plasterki. Układamy na wystudzonym cieście, zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. 






sobota, 22 czerwca 2024

PROSTE BUŁKI ŚNIADANIOWE

Proste bułki typowo pszenne, które nie wymagają od nas wielkich umięjętności 😀 Lekko chrupiąca skórka, mięciutki środek i delikatny smak - cóż chcieć więcej na pyszne, domowe śniadanie? 😉 Bułki są zrobione na suchych drożdżach, co jest dodatkowym ułatwieniem, ponieważ nie zawsze mamy świeże drożdże w lodówce. Jak to bywa z takim domowym pieczywem, najlepsze są w dniu upieczenia. Na drugi dzień nie są już takie pyszne, ale rewelacyjnie nadają się właśnie wtedy na domowe grzanki czy małe zapiekanki. 



Składniki:
  • 900 g mąki pszennej (+ ew.100 g do podsypania w trakcie wyrabiania)
  • 2.5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 14 g suchych drożdży
Wykonanie: 


Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy dokładnie, dodajemy cukier i 
odstawiamy na 5-8 minut do lekkiego spienienia. W misce mieszamy 
wszystkie sypkie składniki, dodajemy rozczyn z drożdży. 
Wyrabiamy za pomocą haków miksera lub zagniatamy ręcznie 
przez około 10 minut, aż przestanie przyklejać się do rąk.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy mi ściereczką, odstawiamy
w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę).
  • Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 14 - 16 równych części. 
  • Z każdej formujemy bułeczkę, nacinamy każdą i układamy na blaszce
  • wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykrywamy ściereczką
  •  i odstawiamy do napuszenia na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy 
  • jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 
  • ok 18-20 minut, aż skórka będzie lekko zarumieniona.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF