Szukaj na blogu

poniedziałek, 23 maja 2016

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM

Oczywiście nadzienie do rogali można zrobić dowolne. 
Mogą to być powidła śliwkowe, gotowa masa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej czekolady. 
Wszystko zależy od naszej inwencji i naszego smaku.
U mnie tym razem wybór padł na masę orzechową.
Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami.



Składniki: (na 12 średnich rogali)
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali

Nadzienie:
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 50g mielonych migdałów
  • 250g cukru
  • 2 białka
Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem.


Wykonanie:  



Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę masy orzechowej i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temp 180st ok 17-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Po wystudzeniu polukrować i posypać np. płatkami migdałów.




czwartek, 19 maja 2016

BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW


Chyba nie ma  pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ... 
Co prawda najsmaczniejsze są one w pełni pomidorowego sezonu, ale to było dla mnie zbyt długo, aby czekać ;-)
Musiałam ją mieć już. Teraz.
Naturalną słodycz zupy przełamałam 
odrobiną świeżej bazylii i  czosnku ...
Taką zupę podaję zazwyczaj albo z brązowym ryżem, albo z makaronem. 
Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!




 Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2l bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%


Wykonanie:

Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę.  Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i blendujemy wraz z posiekanymi listkami bazylii. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie przecieramy pomidory przez sitko.  W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też pokrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut.  Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy listkami posiekanej bazylii (ja preferuję grecką o drobnych listkach). Jeśli podajemy zupę z ryżem - ryż przepłukuję na sicie i gotuję razem z zupą. Jeśli natomiast serwuję z makaronem, gotuję go oddzielnie i nakładam na talerz przed podaniem.







czwartek, 5 maja 2016

GULASZ Z ANTRYKOTU Z NUTĄ WĘDZONEJ PAPRYKI

Antrykot (franc. entrecôte) czyli międzyżebrze, to część wołowiny - mięsień,      który ciągnie się wzdłuż kręgosłupa od kręgów piersiowych, do dołu żeber. Zawiera niewielki fragment tłuszczu, który sprawia, że potrawa z niego wykonana jest pysznie soczysta.
Bardzo lubię gulasz z antrykotu. Ma pyszny smak,  szybko sie przygotowuje, a mięso po usmażeniu jest kruchuteńkie. Uwieńczeniem jest pyszny, ciemny sos, naturalnie zagęstrzony od sporej ilości cebuli i rozgotowanej papryki. A nuta wędzonej papryki jest tutaj ... przysłowiową wisienką na torcie 😍
                                   Gulasz podałam z ulubioną kaszą bulgur.




Składniki:
  • 1-1.5kg antrykotu wołowego
  • 2 - 3 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • wędzona słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej do smażenia


Wykonanie: 


Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 2h. 
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Partiamy obsmażamy mięso na dość mocnym ogniu ze wszystkich stron. Podsmażone kawałki odkładamy do garnka. Kiedy już wszystkie kawałki mięsa są podsmażone na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną paprykę. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem) tak, aby przykryło mięso. Dusimy na małym ogniu przez ok 30-40 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, w celu odparowanie i zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku.
 Gulasz jest gotowy kiedy mięso jest mięciutkie, a sos lekko gęsty.





poniedziałek, 2 maja 2016

BRIOSZKI ZAKRĘCONE I BAARDZO SMACZNE

Te brioszki ujęły mnie swoim wyglądem od pierwszego wejrzenia ... cudownie zakręcone, wyglądały tak apetycznie na blogu Smak Słodyczy, że nie mogłam im sie oprzeć.
Upiekłam.
I powiem krótko.
Wyszły cuudowne!
Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ...
Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy! 
Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne! 
Polecam gorąco :-)



Składniki: (na 11 średnich sztuk)


  • 2 szkl mąki pszennej tortowej 
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl mleka
  • 75g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
  • nutella do nadzienia

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Formujemy brioszki w sposób pokazany na zdjęciach:  



kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt o wielkości 10x20cm, nacinamy nożem pod skosem w odstępach co 1cm, nakładamy nutellę,  zwijamy, i skręcamy dookoła.




Gotowe brioszki przekładamy na blachę do pieczenia, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 22 minuty. Po wyjęciu z piekarniak studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 







piątek, 29 kwietnia 2016

SURÓWKA Z PEKINKI - KOLEJNA ODSŁONA

Prosta i pyszna. 
Zrobiona z tego co "pod ręką" czyli dosłownie z 4 składników. 
Nie wymaga, ani dużo pracy, ani nakładów finansowych. 
Robię ją bardzo często do obiadu lub mięsa z grilla. 
Polecam bo jest pyszna!
Surówka z kapusty pekińskiej w kolejnej odsłonie :))



Składniki:


  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 3 ogórki konserwowe
  • mała puszka groszku (200g) najlepiej drobnego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • koperek lub natka pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru


Wykonanie:


Pekinkę i ogórki kroimy (dowolnie). Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Groszek odcedzany z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, śmietanę, sól i cukier - wszystko do smaku, w ilości zależnej od tego jak lubimy. Wrzucamy posiekany koperek lub natkę. Całość dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.





środa, 27 kwietnia 2016

WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE


Domowe ciasteczka to taka "żelazna" rzecz, którą zawsze staram sie mieć w domu na tzw. "czarną godzinę :), kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego (oczywiście domowej roboty) do kawy, a czasu na zrobienie - brak. 
Przepis na te poniżej, pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie
Wprowadziłam jedynie do przepisu kilka swoich, małych modyfikacji (zmniejszyłam np. ilość proszku do pieczenia, bo ta w oryginale nie była dla mnie do przyjęcia)
Musicie koniecznie je upiec w wolnej chwili, bo są proste do zrobienia, nie wymagają wyszukanych składników, a efekt? 
Są pyszne, mięciutkie i  rozpływają się w ustach :) 
Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak.




Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek)
  • 220 g mąki
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 115 g cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 115 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%


Składniki na ciemne ciasto:

  • 230 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7 łyżeczek kakao
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 115 g cukru pudru
  • 115 g zimnego masła
  • 3 białka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej      

Wykonanie:

Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, formujemy z każdej wałeczek o grubości palca.



 Oba wałeczki łączymy  razem rolując je. 



Z otrzymanego długiego, dwukolorowego wałka odcinamy równe kawałki, formując z każdego kawałka kółko.Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce.





Oczywiście z dwukolorowego ciasta można formować dowolne kształty ciasteczek. Ja część mozaikowego ciasta rozwałkowałam i wycięłam kilkanaście ciasteczek foremką.






poniedziałek, 25 kwietnia 2016

PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. 
Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami. 
Wyszło lekko i pysznie :))




Składniki:

  • 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka)
  • 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • koperek
  • śmietana 18%
  • olej

Wykonanie: 


Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety. 













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF