Szukaj na blogu

piątek, 20 marca 2015

INDYCZA ROLADA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Taka rolada to dobra alternatywa dla gotowych, sklepowych wynalazków zwanych ... wędlinami :)) 

Spokojnie można ją konsumować na kanapce, ale i pysznie smakuje z surówką na ciepło, jako danie obiadowe. 

Jej smak wzbogaca biała kiełbasa, która tutaj jest bardzo trafnym farszem. 




Składniki:

  • 1 kg piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 szt surowej białej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • bulion

Wykonanie:


Filet naciąć tak, aby powstał  plaster mięsa. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem, papryką, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Na rozłożonym płacie mięsa  ułożyć wzdłuż białe kiełbasy (jedna za drugą). Zwinąć tworząc roladę, związać nicią kuchenną. Na głębokiej patelni lub w brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć roladę ze wszystkich stron, dorzucić cebulę, po czym podlać bulionem i dusić ok 1,2h. Po wystudzeniu zdjąć nić, podawać na zimno do kanapek lub na ciepło jako danie obiadowe.




środa, 18 marca 2015

DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI

Drożdże są u mnie w lodówce zawsze. 
I w lodówce , i w zamrażarce :) 
Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. 
Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na  klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... 
Pychota :))



Składniki: (na 12 średnich rogali)
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • powidła śliwkowe
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali


Na kruszonkę:
  • 60 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonego masła



Wykonanie: 

Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).




wtorek, 10 marca 2015

FRITTATA Z CUKINIĄ JAMIE OLIVERA

Przepisy Jamie Olivera są cudowne w swojej prostocie i ... expresowym czasie wykonywania :)) Kocham go za to (jako kobieta pracująca), bo nie raz pozwolił mi przygotować szybki obiad lub ciepłą kolację. 
Tym razem podpatrzyłam w kuchni+ jak przygotowywał frittatę z cukinią, i postanowiłam wypróbować przepis. 
Frittatę przygotowałam na kolację i muszę powiedzieć, że baaardzo nam smakowała :))




Składniki:
  • 4 jajka
  • pół cukinii
  • 50 g sera ricotta
  • koperek
  • pół pęczka grubego szczypiorku
  • oliwa z oliwek 
  • sól 
  • sporo pieprzu

Wykonanie: 


Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok 15 minut na  sitku, żeby puściła sok. Następnie odciskamy z reszty soku rękoma. Koperek i szczypiorek siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki. Rozkłócamy widelcem lub trzepaczką, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy całość.
Na żaroodpornej patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika, bo nie ma plastikowej rączki) rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Dodajemy  cukinię i  podsmażamy przez 3-4 minuty, aż sok odparuje. Po tym czasie patelnię zestawiamy z ognia. 
Następnie na patelnię z cukinią wlewamy masę jajeczną. Na masę jajeczną małą łyżeczką układamy ser ricotta. Patelnię wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180st.
Zapiekamy ok. 15 - 18 minut, aż jajka się zetną. 


środa, 4 marca 2015

DROŻDŻOWE MUFFINY Z ŻURAWINĄ

Puszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) 
Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. 
Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... 



Składniki: (na 10 szt.)


  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 12 g świeżych drożdży
  • szczypta soli 
  • 100g suszonej żurawiny
  • 50 g skórki pomarańczowej


Wykonanie: 


Mleko lekko podgrzewamy.  Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy całość  i odstawiamy nasz rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być.  Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.






piątek, 27 lutego 2015

PIKANTNE LECZO MAKŁOWICZA

Przepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki: paprykę, cebulę i pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki. 
Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę i kilka pieczarek. 
Bo jakoś chyba przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli  ma ono stanowić danie obiadowe 😎
Ja zawsze zjadam leczo z pieczywem, mąż natomiast zajadał się wersją ... z ryżem 😀



Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szt czerwonej papryki +2 pomarańczowe (oczywiście można dodać wszystkie kolory papryk)
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym/ew. przecier pomidorowy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól
  • u mnie dodatkowo :
  • 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy
  • ok 400g  pieczarek

Wykonanie: 


Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany olej, szklimy mieszając od czasu do czasu.  Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany czosnek.  Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy i  stawiamy ponownie na ogniu. Kiełbasę kroimy w półplasterki, przekładamy do rondla z cebulą. Chwilę podsmażamy całość, a następnie dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na  kawałki papryki. Podsmażamy całość ok 10 minut i dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy pomidory w sosie własnym (ja zawsze wcześniej je blenduję ) doprawiamy ostrą papryką w proszku, solą, a czem jeszcze szczypta cukru, jeśli nasze pomidory były kwaskowe. Dusimy na małym ogniu maksymalnie 15 minut, uważając, aby nie rozgotować papryki.




poniedziałek, 23 lutego 2015

FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ

Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. 
Ja  inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone.
Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-)))
Kiedy dysponujemy już  gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :)




Składniki:

  • op. ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła)
  • 3 łyżki grubego cukru do dekoracji
  • 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu



Wykonanie: 



Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 15 minut.












piątek, 20 lutego 2015

STROGANOW Z KURCZAKA I PORA WG JAMIEGO OLIVERA

Większość potraw przygotowywanych przez Jamiego Olivera ma tę zaletę, że ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a składniki użyte do potrawy są proste i niewyszukane.  Taką kuchnię właśnie lubię :)) 

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" z moimi małymi modyfikacjami.





Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 małe pory
  • 100 g  pieczarek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie: 
Pora pokroić w półplasterki i zeszklić w raz z posiekanym czosnkiem  na łyżce oliwy, następnie dodać  bulion, odrobinę soli i pieprzu , i dusić pod przykryciem około 5-10 min, aż por zmięknie. W tym czasie pokroić piersi w kostkę,  pieczarki i marchewkę w plasterki. Gdy pory będą miękkie dodać kurczaka,   pieczarki i marchew.  Dusić całość około 20 min. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę lub koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać najlepiej z ryżem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF