Szukaj na blogu

piątek, 25 września 2015

U PROGU JESIENI. LEŚNE GRZYBY W ŚMIETANIE

Grzyby w śmietanie to chyba jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań z grzybów ... 
Może danie niezbyt wyszukane, ale  jakie pyszne!
Poza tym przywołujące u mnie wspomnienia 
domu i dzieciństwa. 
Piękne wspomnienia ... 



Składniki:

  • dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione)
  • 2 cebule
  • śmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy uzyskać)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • sklarowane masło



Wykonanie:


Grzyby czyścimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na wrzącą wodę i parzymy około 5 minut. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli przekładamy grzyby. Solimy, pieprzymy i dusimy około 15- 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę. Może być tłusta (np. 22%), może być chudsza 12%, wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Ja korzystam przeważnie z 18% lekko ukwaszonej śmietany. Mieszamy całość i dusimy grzyby ze śmietaną kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub pajdą świeżego chleba :)).


środa, 23 września 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI

Lubię zestawienie ciasta czekoladowego z owocami. 
Nie tak dawno piekłam mocno czekoladowe ciasto z czereśniami, a teraz mój wybór padł na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z tego bloga. Po zrobieniu nalewki zostało mi jeszcze sporo brzoskwiń, które super zdały egzamin w tym pysznym czekoladowym cieście. 
Ciasto jest lekko wilgotne i długo świeże, co jest niewątpliwie jego zaletą.



Składniki: (u mnie foremka 20cmx20cm o wysokich brzegach)
  • 24 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń


Wykonanie: 


Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 60 minut, ponieważ moja foremka jest mała, więc ciasto było wysokie.
 Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





niedziela, 20 września 2015

FARFALLE W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM Z BROKUŁAMI

Każdy sezon kurkowy staram się wykorzystać możliwie jak najlepiej :) Jednak nabycie kurek w UK nie jest takie proste.
Na szczęście każdego roku, mam możliwość kupić u siebie w sklepie piękne okazy tych pysznych grzybów.
 Tak do końca jednak nigdy nie wiem, kiedy kurki się skończą i usłyszę od dostawców z PL, że sezon kurkowy zakończony. Czasami grzyby dostarczane są tylko jeden raz, czasami przywożone są przez 3-4 tygodnie ...
Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową, no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. 
Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć, 
że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :))



Składniki na sos:

  • duża garść kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 100-150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka śmietany ukwaszonej 18%
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:


Kurki czyścimy. Ja zawsze robię to w następujący sposób: wkładam je do dużej miski i zalewam dużą ilością osolonego wrzątku. Zostawiam w wodzie na 10 minut, a po tym czasie wyławiam czyste łyżką cedzakową, a cały brud i osad zostaje na dnie miski. 
Na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek oraz kurki (większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości). Podsmażamy je od 10 minut. Następnie wlewamy na patelnię obie śmietany. Solimy, pieprzymy do smaku i dusimy grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje soli lub pieprzu. Podajemy z makaronem.
Dodatkowo tym razem dorzuciłam na wierzch kilka różyczek brokuła ugotowanego al dente.





środa, 16 września 2015

DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA. W SOSIE POMIDOROWYM

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka ❤
Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. 
Pyszne są sporządzone z udek roladki, faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. 
Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym 😊



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z wyluzowanych udek kurczaka (udka bez kości i skóry)
  • 1 cebula           
  • olej                                        
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 marchewki
  • bulion
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • słodka papryka
  • śmietana 18%
  • koperek


Wykonanie: 


Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, kasze manną, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na  wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.


niedziela, 13 września 2015

KUBECZKOWE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

To proste ciasto pewnie zna większość z Was. 
Cała filozofia polega na odmierzaniu składników tym samym kubeczkiem po jogurcie. Zachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje. 
Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie 
w tej wersji ciasto wychodzi idealne 💚



Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego (mój 330g)
  • 1,5 kubeczka cukru (w oryginale 2, zmniejszyłam ilość)
  • 3 kubeczki mąki
  • 3/4 kubeczka oleju (w oryginale 1, zmniejszyłam ilość)
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli

Owoce: u mnie borówki i morele


Opcjonalnie: kruszonka lub wiórki kokosowe



Wykonanie: 



Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu -  skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.







piątek, 11 września 2015

FIT SAŁATKA Z KOLOROWYCH POMIDORÓW

Uwielbiam pomidory. 
Jestem z nimi za pan brat cały rok.  
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa, które mają wiele zalet i naprawdę wszechstronne użycie. Poza tym świetnie odkwaszają organizm.
Sałatka z pomidorów jest dla mnie zawsze smacznym dodatkiem do obiadu, grilla, kolacji ... Czasem zjadam pomidory tylko z pokrojoną drobno cebulką lub szczypiorkiem, czasami wzbogacam wersję o ser feta, czerwoną paprykę czy - jak tym razem rzodkiewkę i ugotowane jajka.
Oczywiście taką pomidorową sałatkę możemy wzbogacić o lekki sos, dressing, ocet z czerwonego wina, odrobinę oliwy ... ja jednak pomijam ten dodatek, bo sałatka smakuje mi w właśnie w takiej "czystej" wersji, wyłącznie z sosem własnym czyli sokiem, który puściły warzywa.
Do poniższej sałatki wykorzystałam pomidory czarne - jeszcze mało popularne, ale bardzo smaczne i zdrowe (zawierają bardzo dużo antyoxydantów), pomidory pomarańczowe - zawierają ogrom kwasów organicznych i potasu, i najbardziej popularne, znane chyba przez wszystkich "malinówki".



Składniki:
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 pomidor czarny
  • 1 pomidor pomarańczowy
  • krążki czerwonej cebuli
  • 2 ugotowane  jajka
  • kilka rzodkiewek
  • kilka kostek sera feta
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Pomidory i rzodkiewki kroimy na plasterki, jajka na ćwiartki, ser feta w kostkę. Układamy na talerzu, pieprzymy, lekko solimy, dodajemy krążki cebuli. 





wtorek, 8 września 2015

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Trudno mi wstawić jeden odnośnik do strony, z której pochodzi ten przepis. Pierwszy raz trafiłam na niego daaawno temu, zaciekawił mnie, ale jakoś nie było okazji, aby z niego skorzystać. 
Przepis poszedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki. Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja! 
Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!). 
Proporcje podaję po mojej modyfikacji.



Składniki: (foremka 21cm x 31cm)
  • 2.5 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
  • 200 g masła 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
  • aromat cytrynowy
Dodatkowo:
  • 8 jabłek średniej wielkości
Polewa:
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie: 

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie  zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przykryć nią jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek.


 Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut.
Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę.  Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. 


Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF