Szukaj na blogu

czwartek, 22 czerwca 2023

EXPRESOWE, WILGOTNE CIASTO NA OLEJU. Z OWOCAMI

Bardzo proste i wręcz expresowe (jak w tytule 😎) ciasto z owocami z dodatkiem oleju, który powoduje, że ciacho długo zachowuje swoją wilgotność i nie wysycha. Więc jeśli tylko mamy ochotę na domowe ciasto, to zrobienie go od początku do końca zajmie nam tylko godzinkę. Kto wypieka ten wie, że jest  to naprawdę mało 😉 Ciasto fajnie smakuje praktycznie z każdymi owocami, najlepiej sezonowymi. Ja piekłam je już z rabarbarem, teraz przyszedł czas na pyszne, dojrzałe morele, do których dorzuciłam trochę malin. Z niecierpliwością czekam na pojawienie się wiśni, a potem porzeczek czy u schyłku lata śliwek ... Jak widzicie plan wypieków rozpisany u mnie, aż do jesieni 😂
Pamiętajmy przed rozpoczęciem pieczenia, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W tym celu wyjmuję z lodówki niektóre produkty już poprzedniego dnia, ale 3-4 godziny przed rozpoczęciem pieczenia też będzie ok. 



Składniki wszystkie o temperaturze pokojowej: (na blaszkę 24cm x 24cm)
  • 5 jajek 
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl oleju o neutralnym smaku (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op cukru waniliowego o wadze 16 g
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • dowolne owoce (u mnie morele i maliny)
Kruszonka: z tego przepisu (można ją pominąć) 

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, ubijając na średniej mocy miksera tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 minut (do tzw.suchego patyczka).







poniedziałek, 19 czerwca 2023

BRZOSKWINIOWIEC BEZ PIECZENIA. NA MASCARPONE I ŚMIETANIE

Inspiracją do przyrządzenia tego smacznego ciasta był przepis na stronie Kuchcik gotuje. Fajne, proste ciasto bez pieczenia z dodatkiem moich ulubionych brzoskwiń z puszki bardzo mi się spodobał (robiłam je też sezonowo z morelami i wiśniami). Przepis zmodyfikowałam trochę "po swojemu", i taką wersję Wam podaję 😎



Składniki: (u mnie foremka 24cm 24cm)
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego z lodówce)
  • 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej w lodówce)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 słoik o wadze 280g dżemu brzoskwiniowego
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • herbatniki kakaowe (ilość uzależniona od wielkości i kształtu blaszki)
  • herbatniki jasne maślane (ilość uzależniona od wielkości i kształtu blaszki)

Wykonanie:


Spód blaszki wyłożyć ciemnymi herbatnikami.



1 galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, zostawić do ostygnięcia i lekkiego ściągnięcia się. Kiedy galaretka zacznie "stawiać opór" łyżce, mieszamy ją z dżemem brzoskwiniowym i wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy warstwę z serka mascarpone. Zaczynamy od rozpuszczenia cytrynowej galaretki w 200 ml gorącej wody. Do misy miksera wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, a następnie po łyżce mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy do masy tężejącą cytrynowa galaretkę. Miksujemy już teraz bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę z serkiem wylewamy na herbatniki z warstwą dżemu. Wyrównujemy. Układamy na wierzch jasne herbatniki, a na nie pokrojone brzoskwinie z puszki. Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania wierzchniej galaretki. W tym celu, 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylewamy ja na brzoskwinie. Całość chłodzimy w lodówce kilka godzin. 







wtorek, 6 czerwca 2023

MINI PALMIERY. Z CUKINIĄ I SZYNKĄ

 Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej. Można z niego "wyczarować" fajne dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Ja korzystam zawsze z kupionego ciasta i nie mam z tym najmniejszych problemów 😆 Ale oczywiście jeśli tylko dysponujecie czasem, aby przyrządzić takie ciasto od podstaw - to super! U mnie bardzo często jest w lodówce lub w zamrażarce płat takiego gotowego ciasta, z którego przyrządzenie czegoś trwa dosłownie moment 😎 Tak było i tym razem. Cukinia w lodówce, kilka plasterków szynki, młoda cebulka, końcówka sera do starcia podsunęły mi pomysł na zrobienie małych zawijańców. 


Składniki: (na 20 szt) 

  • 1 cukinia 
  • 150 g szynki
  • 1 cebula
  • kawałek sera żółtego (u mnie twardy Jantar)
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Cukienię myjemy, ścieramy na oczkach wraz ze skórką. Lekko solimy odstawiamy na około 30 min, po czym odciskamy z ew. soku. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, aby cebula zmiękła. Jeśli pominiemy cebulę, nie musimy podsmażać szynki. Na płat ciasta francuskiego rozkładamy cukinie, na nią wykładamy cebulę z szynką oraz starty na małych oczkach ser. Całość pieprzymy. Ja już nie solę, ponieważ cukinia była wczesniej posolona, i lekko słony był też ser, którego użyłam. Nasz płat z farszem zwijamy wzdłuż szerszego brzegu z obu stron do połowy.


Następnie kroimy na ok 1 cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną startego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).



Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. 






piątek, 2 czerwca 2023

EXPRESOWE WILGOTNE CIASTO UCIERANE. Z KASZĄ MANNĄ I RABARBAREM

Bardzo łatwe i szybkie do wykonania, co zazwyczaj dla mnie jest kluczowe 😂 Wilgotne, o lekko kaszkowej konsystencji (w końcu kasza manna jest jednym z głównych składników), nie jest tak puszyste jak np ciasta jogurtowe. Fajnie smakuje właściwie z każdymi sezonowymi owocami. U mnie wersja z moim ulubionym rabarbarem, który idealnie komponuje się z dość słodkim ciastem. Po wystygnięciu ciasto możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, dla mnie jednak ta wersja jest już zbyt słodka (lubię niezbyt słodkie ciasta).




Składniki - wszystkie o temperaturze pokojowej : (u mnie foremka 24 cm x 24 cm)
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 160 g cukru (ok 3/4 szkl )
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
dodatkowo: dowolne owoce, u mnie rabarbar

Wykonanie:


W misce mieszamy mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i ubijamy na puszystą masę. Masa powinna podwoić, a jeszcze lepiej potroić swoją objętość. Do tak ubitej masy dodajemy olej oraz wymieszane suche składniki na przemian ze śmietaną. Wtedy już masę tylko delikatnie ubijamy na niewielkich obrotach miksera do połączenia wszystkich składników lub mieszamy dokładnie łyżką. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojony w kostkę rabarbar. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 175 st na około 35 minut. 









piątek, 26 maja 2023

DELIKATNE CIASTO ŚMIETANOWE Z RABARBAREM I WIŚNIAMI

Pyszne kruche ciasto z delikatną warstwą śmietanową, do tego wydrążone wiśnie + 3 łodygi rabarbaru - dla nadania kwaskowatości stworzyły bardzo smaczne, lekkie ciasto, wyglądem przypominające sernik 😎 
Owoce w przepisie można dowolnie modyfikować, fajnie smakuje np. z sezonowymi morelami czy brzoskwiniami z puszki. 
Polecam gorąco! 




Składniki na kruche ciasto: (u mnie blaszka 24cm x 24cm)
  • 450 g mąki pszennej (najlepiej 225 g pszennej + 225g krupczatki, ale sama pszenna też może być)
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 220 g masła startego na tarce 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: większą (na spód) i trochę mniejszą (na wierzch). Mniejszą włożyć do zamrażalnika, a drugą wykleić spód foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.

Masa z kaszy manny:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g gęstej śmietany 18%
  • 1 torebka proszku budyniowego śmietankowego (o wadze 40g)
  • 2/3 szkl kaszy manny (suchej)
  • szczypta soli (do białek)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
dodatkowo: dowolne owoce - u mnie szklanka wydrążonych wiśni i pokrojone drobno 3 łodygi rabarbaru

Wykonanie:


Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie kolejne składniki ubijając na wolnych obrotach miksera. Masę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód. Wyrównać, na masę wyłożyć owoce. Na owoce zetrzeć na tarce schłodzoną resztę  ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut.












wtorek, 23 maja 2023

WILGOTNE MUFFINY CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY

  



Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej, na 12 szt)

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kefiru/maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • skórka orata z 1 małej sparzonej pomarańczy

 
dodatkowo: 

  • polewa czekoladowa
  • dżem pomarańczowy

Wykonanie:


W jednej misce łączymy ze solą suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę pomarańczową, a w drugiej mokre: kefir, mleko, olej, aromat. Następnie do suchych składników przelewamy mokre, mieszamy przy użyciu rózgi, do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód każdej wykładamy łyżeczką trochę ciasta, na to małą łyżeczkę pomarańczowego dżemu, który przykrywamy znowu ciemnym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po wystudzeniu górę muffinek zdobimy polewa czekoladową, cukrem pudrem lub zostawiamy bez dekoracji.





sobota, 20 maja 2023

KLASYCZNE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Jest sezon na rabarbar - to wiadomo, że chociaż raz muszę upiec tradycyjną drożdżówkę lub drożdżówki. Bo kwaśny rabarbar, maślana kruszonka i drożdżowe ciasto to duet idealny 😍👌

Składniki (na około 12 -13 sztuk):
  • 500 g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Kruszonkaz tego przepisu
Ponadto:
kilka łodyg rabarbaru, pokrojonych drobno i posypanych odrobiną cukru waniliowego
1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów drożdżówek
Wykonanie: 

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to przy użyciu miksera, będzie wygodniej. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem mniejszego niż nasz kubek naczynia wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy rabarbar. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180st.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF