- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl oleju o neutralnym smaku (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op cukru waniliowego o wadze 16 g
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- dowolne owoce (u mnie morele i maliny)
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
czwartek, 22 czerwca 2023
EXPRESOWE, WILGOTNE CIASTO NA OLEJU. Z OWOCAMI
poniedziałek, 19 czerwca 2023
BRZOSKWINIOWIEC BEZ PIECZENIA. NA MASCARPONE I ŚMIETANIE
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego z lodówce)
- 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej w lodówce)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 słoik o wadze 280g dżemu brzoskwiniowego
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 puszka brzoskwiń
- herbatniki kakaowe (ilość uzależniona od wielkości i kształtu blaszki)
- herbatniki jasne maślane (ilość uzależniona od wielkości i kształtu blaszki)
wtorek, 6 czerwca 2023
MINI PALMIERY. Z CUKINIĄ I SZYNKĄ
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej. Można z niego "wyczarować" fajne dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Ja korzystam zawsze z kupionego ciasta i nie mam z tym najmniejszych problemów 😆 Ale oczywiście jeśli tylko dysponujecie czasem, aby przyrządzić takie ciasto od podstaw - to super! U mnie bardzo często jest w lodówce lub w zamrażarce płat takiego gotowego ciasta, z którego przyrządzenie czegoś trwa dosłownie moment 😎 Tak było i tym razem. Cukinia w lodówce, kilka plasterków szynki, młoda cebulka, końcówka sera do starcia podsunęły mi pomysł na zrobienie małych zawijańców.
Składniki: (na 20 szt)
- 1 cukinia
- 150 g szynki
- 1 cebula
- kawałek sera żółtego (u mnie twardy Jantar)
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Cukienię myjemy, ścieramy na oczkach wraz ze skórką. Lekko solimy odstawiamy na około 30 min, po czym odciskamy z ew. soku. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, aby cebula zmiękła. Jeśli pominiemy cebulę, nie musimy podsmażać szynki. Na płat ciasta francuskiego rozkładamy cukinie, na nią wykładamy cebulę z szynką oraz starty na małych oczkach ser. Całość pieprzymy. Ja już nie solę, ponieważ cukinia była wczesniej posolona, i lekko słony był też ser, którego użyłam. Nasz płat z farszem zwijamy wzdłuż szerszego brzegu z obu stron do połowy.
piątek, 2 czerwca 2023
EXPRESOWE WILGOTNE CIASTO UCIERANE. Z KASZĄ MANNĄ I RABARBAREM
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 160 g cukru (ok 3/4 szkl )
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
piątek, 26 maja 2023
DELIKATNE CIASTO ŚMIETANOWE Z RABARBAREM I WIŚNIAMI
- 450 g mąki pszennej (najlepiej 225 g pszennej + 225g krupczatki, ale sama pszenna też może być)
- 1 szkl cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 220 g masła startego na tarce
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części: większą (na spód) i trochę mniejszą (na wierzch). Mniejszą włożyć do zamrażalnika, a drugą wykleić spód foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu wystudzić.
Masa z kaszy manny:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 500 g gęstej śmietany 18%
- 1 torebka proszku budyniowego śmietankowego (o wadze 40g)
- 2/3 szkl kaszy manny (suchej)
- szczypta soli (do białek)
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie kolejne składniki ubijając na wolnych obrotach miksera. Masę wyłożyć na podpieczony wcześniej spód. Wyrównać, na masę wyłożyć owoce. Na owoce zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut.
wtorek, 23 maja 2023
WILGOTNE MUFFINY CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej, na 12 szt)
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 3 jajka
- 3/4 szklanki kefiru/maślanki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- skórka orata z 1 małej sparzonej pomarańczy
dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- dżem pomarańczowy
Wykonanie:
W jednej misce łączymy ze solą suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę pomarańczową, a w drugiej mokre: kefir, mleko, olej, aromat. Następnie do suchych składników przelewamy mokre, mieszamy przy użyciu rózgi, do połączenia się składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód każdej wykładamy łyżeczką trochę ciasta, na to małą łyżeczkę pomarańczowego dżemu, który przykrywamy znowu ciemnym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu górę muffinek zdobimy polewa czekoladową, cukrem pudrem lub zostawiamy bez dekoracji.
sobota, 20 maja 2023
KLASYCZNE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1/2 op cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego