Pewnie większość z Was nie ma pomysłu jak wykorzystać mięso, które zostało nam po ugotowaniu wywaru. W mojej kuchni zawsze wszystko jest wykorzystane 😉 i takie (drobiowe czy wieprzowe) mięsko obrane wpada z powrotem do garnka z zupą, albo wykorzystuje je w inny sposób. Na żeberka znalazłam niezawodny sposób. Po ugotowaniu do miękkości, wyjmuję z nich kości. Następnie panieruję je: w odrobinie mąki, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do jajka dodaję trochę soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej musztardy - dla podkręcenia smaku, po czym smażę na rumiano na oleju.
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
środa, 22 lipca 2020
poniedziałek, 20 lipca 2020
PUSZYSTY PLACEK DROŻDŻOWY Z KORYTKA (Z CZARNĄ PORZECZKĄ)
Klasyczny placek drożdżowy tym razem z moją ukochaną czarną porzeczką 😍 W sezomie możemy wykorzystać świeże owoce, a poza sezonem świetnie sprawdzi się tutaj mrożona porzeczka.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g)
- 2 jaja +2 żółtka
- 1/2 szkl. mleka
- 12.5 dkg masła (margaryny)
- skórkę otartą z 1 sparzonej cytryny
- dodatkowo u mnie garść suszonej żurawiny
- 3/4 szkl obranej czarnej porzeczki
Wykonanie:
Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h). Do wyrośnietego ciasta dodać żurawinę. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć obrane z szypułek i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonką. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.
piątek, 17 lipca 2020
PAPRYKA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM
Papryka faszerowana to świetny przepis nie tylko na syty obiad, ale i fajną przekąskę kolacyjną, kiedy zapowiedzą nam się znajomi. Całe danie można przygotować wcześniej, a nawet poprzedniego dnia, a potem tylko myk - naczynie do piekarnika 😎
Ponieważ danie jak wspomniałam jest bardzo syte, nie robię do niego już innych dodatków. Uważam, że są zbędne.
- ok 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- olej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- ryż
- koncentrat pomidorowy
- starta mozarella
Wykonanie:
Papryki myjemy. Z każdej odcinamy górę, która posłuży nam jako przykrycie i wydrążamy środek. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość chwilę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, koncentrat i przyprawy. Dusimy całość do momentu odparowania soku. Ryż mieszamy z masą mięsną. Farszem nadziewamy każdą paprykę.
Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Podlewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 40-50 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia naczynie odkrywamy, a każdą paprykę posypujemy łyżką startego sera. Zapiekamy całość chwilę (do momentu, kiedy ser się ładnie roztopi).
wtorek, 14 lipca 2020
MAKARON Z BOCZKIEM I BIAŁYM SEREM
Uwielbiam proste potrawy, ze zwykłych, nie wyszukanych składników 👌 Makaron z serem i boczkiem (lub kiełbasą) to takie danie rodem z PRL-u. Błyskawiczny i tani przepis na pyszne, swojskie danie 😋
Składniki:
- 200 g boczku wędzonego
- 2 małe cebule
- 300 g makaronu
- 150 g twarogu tłustego/półtłustego
- sól
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni ok. 10–15 min, aby ceulka stała się szklista, a boczek chrupiący. Makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z jej zawartością. Smaż całość chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Twaróg pokrusz, posyp nim gorący makaronu z chrupiącym boczkiem.
Twaróg pokrusz, posyp nim gorący makaronu z chrupiącym boczkiem.
poniedziałek, 13 lipca 2020
PROSTE PLACUSZKI Z JAGODAMI
Bardzo proste do wykonania, a do tego szybkie i smaczne 😋 Najlepsze - gorące, prosto z patelni. Oczywiście do tych placuszków możemy dodawać dowolne owoce, albo owoce pominąć - jeśli za nimi nie przepadamy. Takie placuszki bardzo często serwuję na obiad jako II danie (albo deser), po jakiejś delikatnej, nie ciężkiej zupce 😎
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- skórka starta z 1 cytryny
- 180 ml mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- olej (do do smażenia)
- jagody lub inne owoce
Zasada wykonania podobna jak przy muffinkach. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej mokre: rozkłócone jajko, mleko i skórkę otartą z cytryny. Do składników suchych przelewamy mokre. Mieszamy rózgą. Dodajemy umyte wcześniej jagody i delikatnie mieszamy łyżką całość.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron.
piątek, 10 lipca 2020
PROSTA BABKA DWUKOLOROWA
Prosta ... ale jaka pyszna! 😍 Dziś kolejna odsłona mojej ulubionej babki z dodatkiem kakao 😋
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny + skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 1 łyżka ciemnego kakao
Wykonanie:
środa, 8 lipca 2020
SCHAB GOTOWANY W SOSIE PIECZARKOWYM. ZE SZPARAGAMI
Schab to bardzo fajny kawałek chudego mięsa, z którego możemy przygotować dosłownie tysiące smacznych dań. Dlatego też poświęciłam mu jedną zakładkę na moim blogu, bo wciąż mam w głowie wiele pomysłów na jego przyrządzenie 😎😎
Oprócz smażonych schabowych, i wszelkich zawijańców z farszem w środku bardzo lubię schab gotowany. Tym razem zrobiłam go w sosie pieczarkowym, który wzbogaciłam o sezonowe szparagi. Baaaardzo smaczne to było 😋
Składniki:
- 600-700 g schabu bez kości
- pęczek oczyszczonych szparagów
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- śmietana 18%
- olej
Wykonanie:
Schab kroimy na plastry ok. 0.5 cm. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na talerz, a na tym samym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki oraz czosnek. Kiedy cebula zezłoci sie wkładamy na patelnie ponownie schab, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość bulionem lub ew. wodą. dusimy pod przykryciem około 30 minut, po czym dodajemy pokrojone na kawałki szparagi. Całość jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu (do miękkości mięsa i szparagów). Doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest rzadki, a wolimy bardziej gęsty zaciągamy go łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Na koniec doprawiamy danie śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)