Szukaj na blogu

środa, 3 czerwca 2020

PYSZNE CIASTECZKA MAŚLANE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

Uwielbiam kruche, maślane ciasteczka 😍 I robić, i jeść 😀 Tym razem wzbogaciłam ich smak otartą skórką z jednej (oczywiście sparzonej wcześniej) pomarańczy. Pomarańczowy smak tutaj jednak nie dominuje, a jedynie podkreśla aromat masła.


Składniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna!)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego
dodatkowo: 1 rozkłócone jajko + szczypta cukru - do posypania ciastek

Wykonanie: 

Obie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło i łączymy składniki dość szybko. Możemy to zrobić mikserem przy użyciu haka lub siekając zwykłym nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę  i owijamy folią. Wkładamy na 2-3 godz. do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto poprzedniego dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy na złoty kolor ( u mnie ok 12 minut).








poniedziałek, 1 czerwca 2020

WILGOTNE CIASTO Z RABARBAREM NA MĄCE KUKURYDZIANEJ

Mega szybkie ciasto do zrobienia 😍
Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasto na nie tylko piękny, żółty kolor ale fajną, wilgotną strukturę. Przepis podpatrzyłam na stronie Gotujmy.pl. Już na pierwszy rzut oka widziałam na zdjęciu, że ciasto jest bardzo puszyste, więc postanowiłam wypróbować przepis. Nie zawiodłam się. Tym razem zrobiłam z rabarbarem.  Jego kwaskowy smak  fajnie przełamał słodycz  ciasta. 





Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 24cm)
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 1 szkl mleka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 jajka
  • dowolne owoce


Wykonanie: 


Jajka spieniamy przy użyciu miksera. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. Miksujemy. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy kolejno pozostałe składniki i miksujemy krótko do połączenia się. 
Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kawałkami rabarbaru i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie było to 50 minut, mimo, że autorka przepisu napisała, żeby piec 25-30 minut. Oznacza to, że długość pieczenia zawsze musimy dopasować to własnego piekarnika 😉)









czwartek, 28 maja 2020

MIELONE ZAWIJASY A'LA ZRAZY

Fajny przepis na trochę inną wersję klasycznych mielonych. Wcześniej robiłam już takie mielone z białymi kiełbaskami w środku, a tym razem nafaszerowałam je podobnie jak zrazy: boczkiem, ogórkami i cebulką.
Wyszło pysznie! 



Składniki:
  • mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kilka plasterków chudego boczku 
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej
Wykonanie:

Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, z 2 łyżkami bułki tartej, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić.  Łyżką nakładać na dłoń , na  masę nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor.  Możemy również podlać je bulionem i dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką 😍













sobota, 23 maja 2020

MALINOWY JOGURTOWIEC.

 To proste, lekkie ciasto bez pieczenia powstało "z potrzeby chwili" 😊 Potrzebowałam  jakieś ciacho na następny dzień, a w sklepie mieliśmy akurat w promocji jogurty Jogobella ... więc postanowiłam coś z nich stworzyć 😎
Inspiracją było ciasto z pysznego bloga Ewy Z cukrem pudrem.
Wyszło bardzo smacznie 😍




Na masę malinową I: 
500 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy) 
100 g malin 
2 galaretki malinowe + 180 ml gorącej wody.

Warstwa malinowa przezroczysta:
2 galaretki malinowe
800 ml gorącej wody

Na masę malinową II:
500 g jogurtu malinowego 
100 g malin 
2 galaretki malinowe + 180 ml gorącej wody

Na wierzch: 
ok 300 g  malin 
2 galaretki malinowe + 900 ml gorącej wody

Wykonanie:


Galaretki  rozprowadzamy w 180 ml gorącej wody, studzimy. Wystudzone miksujemy z jogurtem, wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją do foremki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zaczną lekko tężeć wylewamy je na masę jogurtową i wstawiamy do lodówki. 
Następnie przygotowujemy kolejną warstwę jogurtową tak samo jak warstwę I. Wylewamy ją na stężoną galaretkę malinową i wstawiamy do lodówki. Kiedy II warstwa stężeje układamy na niej maliny.
Ostatnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na maliny.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.







piątek, 22 maja 2020

SZNYCELKI ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ

Czasami nie wiemy co zrobić z nadmiarem ziemniaków, które zostają nam z obiadu. Podsunę Wam dziś pomysł na zrobienie sznycelków ziemniaczanych z farszem z kaszanki z cebulką (jeśli oczywiście lubicie kaszankę 😉). To prosty i tani obiad. Moje sznycelki jedliśmy z surówką z ogórków małosolnych, ogórków gruntowych i młodej cebulki.  Fajnie smakują jako przekąska np z ketchupem albo sosem czosnkowym ... 
Ale najlepiej smakują mi jednak z ugotowaną kapustą kiszoną 😍




Składniki:
  • 6 krótkich kaszanek 
  • 3 cebule
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko - do masy ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • szczypiorek (lub koperek)
  • olej - do smażenia
  • 1 jajko - do panierki
  • bułka tarta - do panierki

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Połowę porcji dodajemy do przeciśniętych ziemniaków. Do drugiej połowy, która została na patelni wrzucamy pokrojoną kaszankę. Dodajemy przyprawy, smażymy, a podsmażoną studzimy. 
Do ziemniaków dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Nakładamy na dłoń łyżkę masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszamy, na nia nakładamy kaszankę. Sklejamy całość formując lekko podłużne sznycle.




Każdy obtaczamy w rozkłóconym jajku ,a nastepnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 









środa, 20 maja 2020

ZIOŁOWY LABNEH. DOMOWY SEREK Z JOGURTÓW GRECKICH

Pyszny, delikatny, o kremowej konsystencji serek, który powstaje dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu obciekania z serwatki) 😍 Potrzebujemy do niego minimum składników , jest tani w przygotowaniu, a przede wszystkim - o niebo lepszy i zdrowszy od twarożków ze sklepowej półki. Kiedy już zrobicie po raz pierwszy Wasz własny domowy labneh ... zakochacie się w jego aksamitnym, lekko kwaskowym smaku 😍 Wersję podstawową można urozmaicać dosłownie na tysiące sposobów! Do mojego serka dodałam przesmażoną na maśle klarowanym małą cebulkę, a w raz z nią posiekany koperek (tak, tak, przesmażony koperek podpatrzyłam u Andrzeja Polana, i to jest przysłowiowy strzał w 10-tkę). Ale w prostej wersji możecie dorzucić zioła (koperek, szczypiorek czy natkę) bezpośrednio do jogurtu i pominąć smażenie. 
Serek jest równie pyszny z dodatkiem papryki, czarnuszki, posiekanych drobno suszonych pomidorów, oliwek, awokado czy jakichkolwiek innych ulubionych przez nas dodatków.
Zachęcam gorąco do zrobienia! 





Składniki: (na  średnią miseczkę sera - około 300 g - 350 g)
  • 800 g jogurtu greckiego
  • sól wg uznania, u mnie 1/2 łyżeczki
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • dowolna ilość posiekanych ziół (u mnie drobny szczypiorek i koperek)

Wykonanie: 


Na rozgrzanym maśle przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę wraz z posiekanymi ziołami. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy zawartość patelni oraz sól. Mieszamy wszystko. Sitko wykładamy gazą wyjałowioną. Przekładamy jogurt i zawiązujemy od góry sznurkiem lub gumką. Odstawiamy do odcieknięcia na minimum dobę. Ja powiesiłam na kuchennym kranie na całą noc, a potem obciekał sobie jeszcze na sitku. Im dłużej będzie obciekał, tym jego konsystencja będzie bardziej zwarta. 







wtorek, 19 maja 2020

PROSTE ROGALIKI NA KRUPCZATCE Z POWIDŁAMI



Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g  zimnego masła 82% tłuszczu
  • 2 żółtka 
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% ukwaszonej  
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 op cukru wanilinowego (16g)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo: powidła śliwkowe 


Wykonanie: 
Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się lekko zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. 












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF