Szukaj na blogu

czwartek, 7 maja 2015

KOTLETY Z GOTOWANEJ RYBY

Ponieważ nie jestem fanką gotowanej ryby, a zostało mi jej sporo po gotowanej zupie rybnej, postanowiłam wykorzystać ją do rybnych kotletów. 
Takie delikatne, rybne kotleciki są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem.
To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ...



Składniki:
  • ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • majeranek
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny


Wykonanie:


Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, paprykę oraz trochę bułki tartej (tyle, aby masa zrobiła się dość zwarta). Mokrymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok 20 minut. Po tym czasie smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.







poniedziałek, 4 maja 2015

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY STOŻKOWEJ

Kapusta stożkowa. 
Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana białej kapusty. 
Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we wszystkich warzywnych surówkach. W UK odmiana jest bardzo popularna, można znaleźć ją w każdym większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli uda Wam się taką kapustę kupić - polecam gorąco. 
I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki .




Składniki:
  • 1 młoda kapusta stożkowa
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 rzodkiewki
  • koperek
  • olej
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny


Wykonanie: 


Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno nożem. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Marchewkę, seler, rzodkiewkę ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy z kapustą. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru. Posypujemy dużą ilością posiekanego koperku, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 minut, aby wszystkie smaki wzajemnie się "przegryzły".





czwartek, 30 kwietnia 2015

KOTLECIKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

Nie samą karkówką człowiek żyje ... :))
 A dowodem na to niech będą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym 
stanowiły pyszny obiad.



Składniki:

  • 2 kapusty pekińskie
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 250g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 jajko
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • bułka tarta
  • olej



Wykonanie: 


Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę i  pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażamy całość chwilę, po czym dodajemy zmieloną (lub drobno pokrojoną) pekinkę. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami: ja dodałam trochę przyprawy do gyrosa oraz pieprz. Smażymy do momentu, kiedy kapusta zmięknie, a sok, który puściła kapusta i pieczarki odparuje. Masę przekładamy do miski, studzimy. Następnie dodajemy do niej  jajko i tyle bułki tartej, aby masa stała się kleista i można było formować kotlety. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne lub okrągłe kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 





poniedziałek, 27 kwietnia 2015

KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Ostatnio mam "fazę" na ciasta z jabłkami 😎
Kilka dni temu upiekłam bułeczki z musem jabłkowym , a teraz przyszedł czas na tradycyjną szarlotkę z kruszonką. 
Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ... 
całkowicie zaspokoiły moje szarlotkowe pragnienie 😍







Składniki: (blacha 30cmx21cm)
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Ponadto:

ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru)
sok z cytryny
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut.







czwartek, 23 kwietnia 2015

BARSZCZ CZERNICHOWSKI

Pyszna zupa o bogatym smaku. 
Oryginalna wersja zawiera sporą porcję mięsa, skwarki ze słoniny, pomidory, kwaśne jabłka, cukinię lub kabaczka, białą kapustę, fasolę i ... na końcu buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :))
Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna. 
Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale  baaardzo smaczna. Polecam gorąco!






Składniki:

  • 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/4 średniej białej kapusty
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 4 buraczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • koperek
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 18%
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie: 


Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na maśle podsmażamy  pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym,  fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego koperku.





wtorek, 21 kwietnia 2015

KRUCHE DOMOWE KRAKERSY

Takie domowe, chrupiące krakersy są fajną przekąską, kiedy mamy ochotę pochrupać coś siedząc przed telewizorem, bądź jako dodatek do wszelakich dipów. 
Smak krakersów możemy wzbogacić baaardzo dowolnie: u mnie był to dodatek czarnuszki, sezamu, startego ostrego sera oraz papryki 😃 
Polecam gorąco, bo taka domowa przekąska jest o wiele zdrowsza niż chipsy kupowane w sklepie.



Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
Ponadto u mnie:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • czarnuszka, sezam, ostra papryka, starty ser.
Wykonanie: 
Mieszamy w misce mąkę z oliwą, wodą i solą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany mąką  blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego kieliszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego wyciętego krakersa nakłuwamy lekko widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się na nich bąbelki z powietrzem. Następnie smarujemy je roztopionym masłem i obsypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 min, aż zaczną lekko brązowieć.




sobota, 18 kwietnia 2015

SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM, BROKUŁAMI, FETĄ I SOSEM CZOSNKOWYM

Gotowany kurczak, brokuły i sos czosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. 
Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. 
Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka.




Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań)
  • pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu, bez skóry)
  • pomidorki koktajlowe
  • ser feta
  • ziemniak
  • majonez
  • jogurt grecki
  • czosnek
  • świeżo zmielony pieprz
  • bulion warzywny do ugotowania piersi


Wykonanie: 


Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. 
Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby  zachowały swój ładny zielony kolor. Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy na plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy z odrobiną majonezu. Dodajemy roztarty czosnek. Mieszamy. W salaterce układamy wszystko w dowolnej kolejności, na wierzchu robimy kleksy z sosu czosnkowego lub polewamy nim wierzch sałatki. Pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i chłodzimy w lodówce ok 1h.
Do sałatki nie używam soli, ponieważ zawiera słoną fetę.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF