Szukaj na blogu

wtorek, 12 sierpnia 2014

PAPRYKARZ Z MAKRELĄ I BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ

Uwielbiam domowy paprykarz. 
Wszelkie sklepowe nie umywają się do takiego zrobionego w domu. Nie dosyć, że robiąc w domu"wiem co jem", to jeszcze te walory smakowe! 
Zawsze robię duży słoik i trzymam w lodówce cały tydzień. 
Tym razem pokusiłam się o zastąpienie ryżu (poprzednia wersja z ryżem TUTAJ) -  białą kaszą gryczaną niepaloną - najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Jest ona zdecydowanie delikatniejsza niż kasza palona i smakuje mi bardziej. W paprykarzu sprawdziła się rewelacyjnie!



Składniki:
  • 2 makrele wędzone
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szkl kaszy białej gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • cukier
  • ketchup (do smaku)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • olej
Wykonanie:

Kaszę gotujemy na małym ogniu w 2 szklankach wody, do momentu, aż wchłonie nam płyn. Makrelę obieramy z ości . Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Warzywa i makrelę przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy lub dusimy wszystko widelcem. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ugotowaną kaszę, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.


poniedziałek, 11 sierpnia 2014

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI

Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ... 
Zapraszam 😍




Składniki:
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

  • powidła śliwkowe do nadzienia


Wykonanie:

Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły) lub minimalnie nagrzany piekarnik. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić go na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki.
Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.




niedziela, 10 sierpnia 2014

LEKKA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ, POMIDOREM, JAJKIEM I OGÓRKIEM

Sałatka powstała spontanicznie z produktów, które akurat miałam pod ręką. Na lekką kolację taka sałateczka "jak znalazł". 
Można się najeść, ale nie przejeść. 
I takie dania lubię. 
Oczywiście wiem, że wstawiając sałatkę, gdzie pomidor łączy się z ogórkiem narażam się na komentarze : pomidora nie łączy się z ogórkiem- i wywód dlaczego 😎
Od razu nadmieniam więc, iż wiem, że pomidora nie podaje się z ogórkiem, ale ja od zawsze łączę te dwa warzywa bo ... mi smakuje i ... zwyczajnie lubię.

A witaminę C najwyżej dostarczę organizmowi w inny sposób ... 😉



Składniki:
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • mozzarella
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki bazylii



Wykonanie:

Wszystkie składniki dowolnie kroimy i dowolnie układamy na talerzu. Przy takim zestawieniu ja nie używam już ani oliwy, ani sosów, jogurtu czy majonezu. Ale jeśli ktoś woli bogatszą wersję - może dowolnie polać sałatkę ulubionym sosem lub skropić oliwą.




piątek, 8 sierpnia 2014

KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE

Są już na blogu klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa, i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że  ... lepsza 😉
W klopsach dominuje rybny smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ... 
Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek 😍



Składniki:
  • 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego)
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • olej


Wykonanie:

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie odlewamy sok, który puściły pieczarki. Kajzerkę namaczamy w mleku. W maszynce mielimy filet rybny, pieczarki z cebulką oraz odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką - u mnie z kiszonej kapusty .




czwartek, 7 sierpnia 2014

GULASZ Z KARKÓWKI

Klasyczny gulasz z karkówki 💗 
Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ... 
Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna 😉


Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybków
  • przyprawa do karkówki
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion
  • olej
  • ew. łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
Wykonanie:

Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem (tak, aby przykrył on mięso), dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, suszone grzyby, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. Na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami, kluskami, z kaszą, makaronem lub gnocchi. Zawsze będzie smacznie! 





środa, 6 sierpnia 2014

OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ


Delikatna odmiana zupy ogórkowej. Ugotowana na piersi z kurczaka, z dodatkiem pysznej kaszy jaglanej i zabielona śmietanką. 
Nic dodać - nic ująć. Pychota!


Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana
  • koperek


Wykonanie:

Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem z pokrojoną na 4 części piersią z kurczaka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalewamy wodą i gotujemy od 20 minut. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie zimną wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem i ponownie ok 1 minuty płuczemy zimną. W ten sposób pozbywamy się ew. goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem.






wtorek, 5 sierpnia 2014

COŚ NA KĘS CZYLI WĄTRÓBKI Z BOCZKIEM

Pomysł przywieziony z urlopu spędzanego w PL od jednej z koleżanek. 
Będę często do niego wracać, bo to wspaniała przekąska lub ... zakąska na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi.





Składniki:
  • 15 szt wątróbek drobiowych
  • 15 cienkich plasterków boczku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej


Wykonanie:

Wątróbki oczyszczamy z ew. błon, myjemy, osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron kawałki wątróbki, lekko je rumieniąc. Następnie zdejmujemy z patelni, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Każdą zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190st ok 10-15 minut.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF