Szukaj na blogu

piątek, 19 kwietnia 2013

KASZANKA SMAŻONA Z CEBULKĄ

Kaszanka  nie jest droga, i nie wiem dlaczego spychamy ją na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "kiełbasą dla ubogich" ... 
i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniamy jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną .


Składniki:
  • około 400 g kaszanki
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Wykonanie:

Na smalcu (ew. oleju) zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu (do momentu kiedy nasze plasterki się rozpadną tworząc jednolitą masę) Doprawić  do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym  smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.
Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą. 



Wersja z surówką z ogórka kiszonego i cebuli oraz selerem konserwowym z marchewką.




czwartek, 18 kwietnia 2013

PROSTA ZAPIEKANKA Z CHLEBA, PIECZAREK I KIEŁBASY


Pierwszy raz jadłam ją na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:

Składniki:
  • 3-4 kawałki chleba (może być już podsuszony)
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg boczku(chudego) lub 3-4 kiełbaski
  • 3 cebule
  • 20 dkg żółtego sera
  • 2 jajka
  • łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:

Cebulę, kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć.



 Chleb pokroić w kostkę.



 Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.


W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę.



 Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. 

Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności od ... zawartości lodówki. Tak jest i w tym przypadku ;-)





środa, 17 kwietnia 2013

ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Nikt nie zaprzeczy, że ciasto francuskie jest ciastem pracochłonnym i nie zawsze wychodzi idealnie. Robiłam je kilka razy, ale efekt końcowy nie ukrywam, że pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego od kilku lat korzystam z ciasta gotowego, najczęściej mrożonego.  Potrawy z ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają! Można poszaleć układając dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając najrozmaitsze kształty... warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut😎
Ja dziś szalałam "po francusku i na wytrawnie"  👍


Składniki:
  •  opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • cebula
  • jajo do posmarowania ślimaczków
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • trochę majeranku

Wykonanie: 
Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC. Są dobre i ciepłe, i na zimno.


wtorek, 16 kwietnia 2013

SŁONE PALUCHY. DO PIWA IDEALNE

O niebo smaczniejsze od tych sklepowych 😊  
Kruche, chrupiące ... super smakują jako przekąska do piwa, 
albo i bez piwa - do  pochrupania podczas 
wieczornego seansu filmowego 😉

Składniki:
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 1 jajko dodatkowo - do posmarowania paluchów
  • 50 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1 cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą (i czym tylko lubimy: sezamem ,kminkiem, makiem, czarnuszką) i piec w temp.170st ok 15 min, do zrumienienia.



I zdjęcie ze stycznia 2022 r. 



poniedziałek, 15 kwietnia 2013

KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI


Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa. Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej metki. 
Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić... 😊


Składniki:
  • ok 80 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu lub wody
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 suszone grzybki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 wędzona metka

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. Wrzucić do garnka, zalać bulionem lub wodą. Dodać masło, listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wymieszać z niewielką ilością zupy i mieszając wlewać do garnka, gotować 2 minuty. Posypać natką pietruszki.
Smacznego! :)
Poniżej wersja zupy bez śmietany...


i wersja zabielona śmietaną ...



CHARAKTERYSTYKA KUCHNI KUJAWSKIEJ




Chciałabym przybliżyć wszystkim czytającym kuchnię kujawską, kuchnię na której się wychowałam 💗
Wszystkie przytoczone informacje pochodzą z różnych źródeł internetu.


Podstawą kujawskiej kuchni są produkty zbożowe i warzywa – przede wszystkim ziemniaki i fasola, oraz owoce – śliwki i jabłka. Istotnym składnikiem w diecie Kujawian był drób – gęsi i kaczki oraz ryby. Większość znanych, kujawskich przepisów opiera się na tej grupie składników.
Chyba najbardziej popularna jest zupa z kaczej krwi – tzw. czernina z golcami – z dominującą słodko-kwaśną nutą i wyczuwalnym aromatem ziół (majerankiem i cząbrem). Można ją podawać z tradycyjnymi kluskami ziemniaczanymi, które na Kujawach robiono z surowych ziemniaków i mąki żytniej. Takie kluski można także podawać jako samodzielne danie, okraszone np. słoniną.
Mówiąc o kuchni kujawskiej nie można zapominać o codziennych zupach – kujawskim białym barszczu z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, krupniku z wyraźnie wyczuwalnym aromatem grzybów leśnych czy żurku kujawskim na bazie wywaru z białej kiełbasy i gotowanej szynki. Pyszną kujawską zupą jest też zupa klopsikowa zwana "kwaśnym klopsem" delikatna w smaku, zabielona kremówką...
Kuchnia kujawska jest bogata w dania rybne. Z wielu przytaczanych receptur wyróżnia się ryba po toruńsku – z ciemnym piwem, przyprawami korzennymi i oczywiście... piernikiem. Przygotowywano także ryby w soli z kujawskich złóż – np. szczupaka. Ale trzeba zauważyć także obecność śledzi na stołach: w postaci smażonej – tzw. śledzie po kujawsku nadziewane cebulką z jajkiem i bułką tartą, czy na zimno – znany przepis na śledzia z jabłkami i cebulą w śmietanie.
Wiele kujawskich dań przyrządzanych na słodko sprawia, że nie ma wielu deserów kojarzonych tylko z tym regionem. Oczywiście najbardziej znane są toruńskie pierniki pachnące miodem, cynamonem, anyżem i goździkami. Na uwagę zasługują jednak także rogaliki barcińskie – z ciastem drożdżowym o wyraźnym maślanym posmaku, nadziewanym masą migdałową, oraz kujawska legumina makowa z migdałami, miodem, śmietaną i rzecz jasna – makiem.
Wśród warzyw zdecydowanie dominują ziemniaki. Dania z kartofli, zarówno te z dodatkiem różnego rodzaju mięsa jak i te łączone z innymi warzywami, niejednokrotnie decydują o dobrym wspomnieniu prawdziwie kujawskiego, domowego posiłku.
                                                                             ↭↭↭
Na moim blogu w zakładce:regionalne czyli co jadamy na Kujawach będę starała się zamieszczać przepisy kuchni kujawskiej... tej dawnej i tej współczesnej... przepisy na potrawy, które gotowało się w moim rodzinnym domu, w domu mojej mamy i mojej babci. Oczywiście jeśli znajdzie się jakaś Kujawianka (Kujawiak), która udostępni mi przepisy ze swojego rodzinnego domu - bardzo chętnie tu zamieszczę 😊
Pozdrawiam

DWA SŁOWA O KUCHNI REGIONALNEJ

Wertuję sobie codziennie wszelakie blogi i stronki kulinarne... uczę się, podglądam, szukam inspiracji, ciekawych przepisów i takie różne refleksje mnie nachodzą. Naprawdę mało jest blogów z prostymi, niewyszukanymi, polskimi, regionalnymi przepisami. Czasami muszę wręcz odwoływać się do szukania w internecie co kryje się pod nazwą potrawy na jakimś blogu, bo zwyczajnie nie wiem. Nie mówię wcale, że jest to złe, absolutnie! Fajnie jest poznawać nowe smaki, przygotowywać wyszukane potrawy, inspirować się np.kuchnią wietnamską tylko... każdy z nas pochodzi z jakiegoś pięknego regionu w Polsce, który charakteryzuje się określoną kuchnią. Szkoda, że tak mało blogerek (blogerów) zamieszcza je na swoich blogach...czyżbyśmy wstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. 
Bo cytując za Jachowiczem 
"Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie..." :))


Tylko na moim ulubionym blogu "Kuchenne szaleństwa Margarytki" znalazłam zakładkę:potrawy wielkopolskie. Brawo Asiu, jesteś dla mnie NUMBER 1!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF