Szukaj na blogu

czwartek, 6 sierpnia 2020

PIKANTNY GULASZ Z WOŁOWINY PIECZENIOWEJ. TYM RAZEM Z KOPYTKAMI.

Gulasz robię wymiennie z różnych gatunków mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu ... Ten wołowy ma najładniejszy, ciemno-brunatny kolor i jest najbardziej aromatyczny. Uwielbiam  jeść go z kaszą i  domowymi buraczkami, albo ogórkiem kiszonym 💗 Tym razem zaserwowałam go domownikom z kopytkami i też było pysznie! 😍



Składniki:
  • 1 kg wołowiny pieczeniowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pikantna papryka
  • wędzona papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 200 ml czerwonego wina (u mnie półwytrawne)
  • olej


Wykonanie: 


Mięso kroimy  na niewielkie, równe kawałki. Obsmażamy je na oleju na dużym ogniu, partiami po kilka minut z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obie papryki, sól, pieprz i zalewamy całość bulionem lub wodą oraz winem. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn. Jeśli lubimy gęste sosy, zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. 





wtorek, 4 sierpnia 2020

FRANCUSKIE WARKOCZE Z PIECZARKAMI, CEBULĄ I MOZZARELLĄ

Chwała temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie 😍👍👍👍
 Można robić z niego takie cudeńka przy minimum nakładu czasu i pracy. Zawsze mam rezerwowo w lodówce 1 płat, i w razie nie zapowiedzianych wcześniej gości w kilka minut można wyczarować fajny deser czy pyszną, kolacyjną przekąskę. Na blogu zajdziecie wiele pyszności z wykorzystaniem ciasta francuskiego, a dzis zapraszam na kolejną 😋

Składniki: (na 2 duże szt)
  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego  (375 gr)
  • ok 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ok 150 g sera typu mozzarella lub innego, który dobrze się topi
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania warkoczy


Wykonanie: 

Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i pieczarki, przeciśniety przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę i smażymy mieszając  około 10 minut, aż odparuje woda. Nastepnie odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy starty ser, mieszamy całość. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, przecinamy w poprzek na dwa kawałki. Na każdym kawałku delikatnie zaznaczamy nożem trzy części, boczne części kroimy pod kątem na paski około 1,5 cm, na środkowej części rozkładamy pieczarki, posypujemy natką, przykrywamy paskami ciasta na przemian, w firmie warkocza. Wierzch smakujemy roztrzepanym jajkiem, i posypujemy sezamem. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 – 25 minut. 



niedziela, 2 sierpnia 2020

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM

Wszystkie  słodkie bułeczki, które piekę zazwyczaj posypuję obficie kruszonką. Tym razem odbiegłam od tradycji. Bułeczki są bez kruszonki, dla moich domowych łasuchów tylko lekko je polukrowałam. Są puszyste, mięciutkie, tylko delikatnie słodkie, a do środka nałożyłam prażone jabłka. Wyszły przepyszne!


Składniki (na  ok. 13  sztuk):
  • 500  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jaja+2 żółtka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
  • 1/2 słoika prażonych jabłek (do nadzienia)


                    Wykonanie: 
                    Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja,roztopione lekko przestudzone masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
                    Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nakładając do każdej łyżeczkę prażonych jabłek. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy bułki rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. 




                    sobota, 1 sierpnia 2020

                    PARÓWKI W CIEŚCIE CEBULOWYM

                    Proste drożdżowe bułeczki z cebulową nutą, a w środku parówki i ciagnący ser ... Myślę, że taki domowy fast food przypadnie do gustu i małym i dużym domownikom. 
                    Warto zrobić np. na ciepłą kolację 😎



                    Składniki na ciasto:
                    • 350 g mąki pszennej
                    • 20 g drożdży
                    • 100 g roztopionego masła
                    • 90 ml ciepłego mleka
                    • 1 łyżka cukru
                    • 1/2 łyżeczki soli
                    • 1 łyżka prażonej cebulki (u mnie Prymat) lub cebuli przesmażonej na maśle
                    • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub innych ulubionych ziół)

                    Dodatkowo:
                    • 10 szt parówek
                    • kilka plasterków dobrze topiącego się sera (u mnie Mozarella)
                    • 1 roztrzepane żółtko+odrobina mleka do posmarowania bułek
                    • mak, sezam lub czarnuszka do posypania bułek

                    Wykonanie:

                    Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru, sól, roztopione masło, prażoną cebulkę, zioła oraz wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto chwile wyrabiamy, rozwałkowujemy  i wycinamy prostokaty o długości naszych parówek. Na każdy prostokąt nakładamy paseczek sera i jedną parówkę. Zwijamy ściśle, zabezpieczając także przód i tył parówki ciastem. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odroniną mleka i posypujemy sezamem, makiem, czarnuszka ... jeśli lubimy. 




                    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru). 





                    środa, 29 lipca 2020

                    DOMOWY LIKIER A'LA BAILEYS. MÓJ PRZEPIS

                    Ten pyszny likier może mieć kilka wersji 😎 Możemy przygotować go z mlekiem skondensowanym w puszce. Wówczas puszkę mleka musimy gotować min. 2 h, uważając cały czas, aby była ona przykryta w całości wodą. Dla mnie nie ma znaczącej różnicy w smaku, a za to duża oszczędność czasu przy użyciu gotowej masy krówkowej - więc korzystam z takowej 😉 Poza tym można użyć wódki zamias whisky, albo użyć whisky i wzbogacić ją odrobiną spirytusu ... panuje tu całkowita dowolność ... jak zresztą we wszystkich moich przepisach.

                    Ważne, żeby naszym kubkom smakowym odpowiadało 👍👍👍



                    Składniki:

                    • 250 ml dowolnej whisky
                    • 1 puszka masy „krówkowej” o wadze 530 g
                    • 200 ml słodkiej śmietanki 30% 
                    • 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
                    • kilka kropli ekstraktu waniliowego
                    • kilka kropli ekstraktu migdałowego
                    • 1 łyżeczka ciemnego kakao do wypieków


                    Wykonanie:


                    W garnuszku podgrzewamy lekko śmietankę. Dodajemy do niej kawę rozpuszczalną, masę krówkową oraz ekstrakty. Kuchenną rózgą roztrzepujemy masę, tak, aby połączyła się ze śmietanką. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy alkohol. Mieszamy ponownie lub blendujemy całość chwilę. Przelewamy do butelki. Chłodzimy w lodówce.














                    poniedziałek, 27 lipca 2020

                    KOTLETY Z JAJEK I KALAFIORA

                    Bardzo proste, tanie i smaczne kotleciki bezmięsne. Ich składniki można dowolnie modyfikować, o dodatki, które lubimy 😄 Są pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło jakie danie obiadowe z dodatkiem jakiejś smacznej surówki.




                    Składniki:
                    • 1/2 ugotowanego kalafiora
                    • 6-7 jajek ugotowanych na twardo
                    • 2 jajka surowe
                    • 1 cebula (pokrojona i podsmażona na oleju)
                    • natka lub koperek
                    • olej
                    • bułka tarta
                    • sól
                    • pieprz

                    Wykonanie:



                    Kalafiora dusimy widelcem na drobno, jajka ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy, dodajemy surowe jajka, podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, 1-2 łyżki bułki tartej, posiekaną zieleninę. Masę wyrabiamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 










                    sobota, 25 lipca 2020

                    GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z 4 SERAMI, GRUSZKĄ I ORZECHAMI

                    Bomba smakowa! 4 rodzaje sera (w tym jeden dość słony) + plasterek soczystej, aromatycznej gruszki + chrupiący, zapieczony orzech 😋 
                    I cała ta dobroć ułożona na bagietce ... Dla mnie strzał w 10-tkę! 





                     Użyłam:
                    • bagietkę na grzanki
                    • ser camembert
                    • ser mozzarella (kulki w zalewie)
                    • ser twardy typu mozzarella (starty na tarce) 
                    • ser pleśniowy lazur
                    • gruszkę
                    • orzechy włoskie
                    • odrobinę masła
                    Wykonanie:

                    Bagietkę kroimy po skosie na kromki, każdą kromkę smarujemy odrobiną masła.  Na każdej  układamy po kawałku z każdego gatunku sera. Na to cienki plasterek obranej gruszki i połówkę orzecha włoskiego.




                    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (do rozpuszczenia się serów).







                    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

                    Drukuj

                    Print Friendly and PDF