Szukaj na blogu

piątek, 13 listopada 2015

SAŁATKA Z BULGUREM, SZYNKĄ I OGÓRKIEM

Kolejna odsłona sałatki z  pyszną kaszą bulgur jako głównym składnikiem. 
 Oprócz walorów smakowych jej zaletą jest też szybkość przyrządzania i sytość. Za sprawą kaszy, która ma dużo błonnika po zjedzeniu 
niewielkiej porcji jesteśmy syci przez długie godziny.
Więcej o tej pysznej i zdrowej kaszy możecie przeczytać we wstępie do kaszotta z kaszy bulgur.


Składniki:
  • 1 woreczek (100g) ugotowanej kaszy bulgur
  • 3 ugotowane jajka
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 g szynki konserwowej
  • biała część 1 pora
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • szczypiorek

Wykonanie: 


Jajka, ogórki, szynkę i pora kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekany szczypior. Ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.








piątek, 6 listopada 2015

PICAU AR Y MAEN ... CZYLI TRADYCYJNE WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI

Są w Walii bardzo popularne, i dostępne w każdym markecie spożywczym. Niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu.
 Innowacją jest to, że ciasteczka smaży się ... na patelni. 
I tutaj trochę się obawiałam, że ciastka nie wyjdą tłuste lub opite olejem, bo tego nie znoszę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam pierwszy kęs. Ciasteczka są rewelacyjne! 
Kruchutkie, kompletnie nie czuje się oleju, na którym jest smażony. Są pyszne szczególnie ciepłe, ale też bardzo smaczne po wystygnięciu. 
W oryginalnym przepisie przygotowane są z dodatkiem rodzynek lub skórki pomarańczowej, a ja dodałam 3 łyżeczki posiekanej czekolady.
 Po usmażeniu można posypać je delikatnie cukrem pudrem, ale dla mnie był on już zbędny.
 


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe rozkłócone jajka
  • 1/2 kostki masła (margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
dodatkowo wzbogacamy ciasto o jeden wybrany produkt:
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • posiekana czekolada
  • żurawina

Wykonanie: 


Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy rozkłócone jajka, aromat oraz pokrojone kawałki masła. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie bardzo suche dodajmy 2-3 łyżki mleka, jednak u mnie nie było to konieczne.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Patelnię rozgrzewamy,  smarujemy olejem (ja robię to przy użyciu pędzelka). Ciasteczka smażymy na średnim ogniu, z każdej strony do zezłocenia się (ok. 3 minuty). Uważajmy, żeby ogień nie był zbyt duży, bo dość szybko się rumienią. Zjadamy ... najlepiej ciepłe.
Smacznego!



I robione w 2020 roku - z rodzynkami.




środa, 4 listopada 2015

SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

Przepis pochodzi z tego bloga. Szarlotka od razu wpadła mi w oko. 
Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. 
Nie miało to jednak żadnego znaczenia, 
na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) 


Składniki na ciasto: 

  • 450g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 1 op. cukru wanilinowego
Masa jabłkowa:

  • 5  winnych jabłek
  • kilka śliwek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej

Masa migdałowa:

  • 200g płatków migdałowych
  • 200g cukru
  • 200g prawdziwego masła


Wykonanie: 

Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę  soli oraz  jajka, cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy posiekane, schłodzone masło. Na koniec dodajemy śmietanę i  wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy  i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki.
Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe
i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.





niedziela, 1 listopada 2015

SOCZYSTE KOTLETY Z UDEK KURCZAKA

Soczyste, delikatne i mega smaczne. 
Kto raz spróbuje porzuci już na zawsze klasyczne kotlety schabowe, bo te z udźca kurczaka są o niebo smaczniejsze. 
Ja kupuję udka już wytrybowane, ale jeśli nie macie takich w sklepie, gdzie robicie zakupy spróbujcie wytrybować sami. 
W internecie jest mnóstwo instruktażowych filmików jak to zrobić, i wierzcie mi nie jest to trudne. 



Składniki:
  • udka z kurczaka (bez kości i skóry) - ilość zależy od tego, ile porcji, chcemy uzyskać
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • masło klarowane/smalec
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie: 


Udka rozbijamy delikatnie tłuczkiem (przez folię najlepiej). Posypujemy ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy najlepiej na klarowanym maśle (lub smalcu), a z obu stron na złoty kolor.





środa, 28 października 2015

KRUCHA TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I WINOGRONEM



Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody


Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuć widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Składniki na krem:

  • 0.5 szkl. cukru pudru
  • 0.5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 0.5 l mleka
  • 125 g masła

Dodatkowo: 
  • dowolne owoce
  • 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wody

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i mąką. Powoli wlewać 3/4 szklanki schłodzonego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas  mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne owoce (u mnie winogrono) i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.







poniedziałek, 19 października 2015

ZUPA Z CUKINIĄ NA KURCZAKU

Zupa z cukinią bardzo mile mnie zaskoczyła. 
Kiedy zaczynałam ją gotować obawiałam się, że wyjdzie mało wyrazista, bo przecież sama cukinia jest bardzo delikatna w smaku. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że zupa jest pyszna! 
Aż słodka od dodanych warzyw, lekko pikantna od pieprzu, podkręcona śmietaną i świeżo posiekanym koperkiem ...
Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali👌😋



Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 ziemniaki
  • posiekany koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%


Wykonanie: 


Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę pietruszkę i korzeń selera,  seler naciowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone ziemniaki. Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, i jeśli lubimy zabielone zupy - dodajemy śmietanę 18%. Posypujemy koperkiem.



niedziela, 18 października 2015

JOGURTOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Chyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta 😎 Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe, 
a smakuje równie pysznie. 
Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki. 
Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami i wyszło ... pyszne . 



Składniki: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm)
  • 2.5 szkl. mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 0.5 szkl. cukru
  • 0.5 szkl. oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki 
  • dowolne owoce 
Kruszonka: 
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta cynamonu dla smaku
Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".

Wykonanie: 


Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia, jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć odsączone owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF