Szukaj na blogu

środa, 12 sierpnia 2015

MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

Wg mnie wszystkie zapiekanki o niebo lepiej smakują niż ... wyglądają :))
Tak było i tym razem. 
Prosta kompozycja smakowa, kilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie.



Składniki:

  • 200g  makaronu
  • 1/2 brokuła
  • 3 parówki z szynki
  • 200g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 200ml słodkiej śmietanki 18%
  • garść startego żółtego sera



Wykonanie: 


Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.





wtorek, 11 sierpnia 2015

BISZKOPTOWE PLACUSZKI Z BANANAMI

Pyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. 
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ...
Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą.



Składniki: (na 10 sztuk średniej wielkości)
  • 150 g przesianej mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 banany 
  • łyżka roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Dodatkowo:
  • cukier puder lub dżem  - jako dodatek
  • olej do smażenia


Wykonanie


Białka z 3 jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru oleju. 





niedziela, 9 sierpnia 2015

PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ

Cieszę się bardzo, że mam, mimo iż mieszkam w UK  dostęp do pachnących lasem polskich jagód :)) 
To wielkie zbawienie, zwłaszcza jak się kocha ... jagodzianki. 
Chociaż raz w sezonie udaje mi się upiec (i zjeść oczywiście) puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki z tym pysznym jagodowym nadzieniem. 
Na blogu jest już wersja twarogowych jagodzianek, a dziś zapraszam na tradycyjne drożdżowe z duuużą ilością maślanej kruszonki :))


Składniki (na  13  sztuk):
  • 500  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jaja+2 żółtka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła

Na nadzienie:
  • 200g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać)

Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, roztopine lekko przestudzone masło, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.







sobota, 8 sierpnia 2015

DOMOWY CUKIER WANILIOWY

Wielu z Was zastanawiało  się pewnie niejednokrotnie nad różnicą słów: cukier waniliowy, a cukier wanilinowy. 
Różnica w pisowni niewielka, ale w znaczeniu olbrzymia. 
Cukier wanilinowy, który znajdziemy na sklepowych półkach to nic innego jak wanilina czyli sztucznie wytworzona substancja, która jest tańszą alternatywą naturalnej wanilii . Międzynarodowy Instytut Zdrowia wpisał wanilinę na listę związków chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia.
Myślę, że jest to wystarczający powód to pokuszenia się o zrobienie domowymi sposobami cukru waniliowego.  
Taki cukier  jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. 
Jego aromat jest nieporównywalny do tego "chemicznego" ze sklepu, warto więc pokusić się o zakup lasek wanilii i zrobić sobie taki domowy.



Potrzebujemy:

  • 2 laski wanilii
  • drobny cukier (ok 2 szklanek)


Wykonanie: 




Wanilię przecinamy wzdłuż laski. Tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mieszamy z cukrem. Aby dodatkowo zaromatyzować nasz cukier zostawiamy w nim wydrążone laski wanilii. Trzymamy w zamkniętym pojemniczku (słoiku). Cukier jest gotowy po 2 tygodniach.









piątek, 7 sierpnia 2015

KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI

Gotowanie z kaszą bulgur to mój debiut. Bardzo udany debiut, bo kasza jest bardzo smaczna i danie wyszło przepyszne. Ale zanim przejdziemy do przepisu, może przysłowiowe "2 słowa" o tym niesamowicie zdrowym gatunku kaszy. Wiedzę zaczerpnęłam  z portalu Poradnik Zdrowia

Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, czyli kaszy kuskus i kaszy manny. 
Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika, którego posiada ponad dwa razy więcej - bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu). 
Jest także najmniej kaloryczna.
 Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu. 
Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.


   Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii,  ponieważ jest bogata 

                                            w żelazo i kwas foliowy - składniki, 
                                            
                                             które zapobiegają niedokrwistości.

        Aby przeczytać dokładnie o wszystkich walorach kaszy odsyłam do w.w                                                   portalu, a ja zapraszam do ... przepisu 😊




Składniki:
  • 2 woreczki kaszy bulgur (po 100g każdy)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 200g pieczarek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta curry
  • puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy)
  • bulion (jeśli nie mamy - woda)


Wykonanie: 

Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i  ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.






czwartek, 6 sierpnia 2015

TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO

Bardzo prosty sernik na zimno, wymagający od nas dosłownie kilku składników.  Sernik jest delikatny, nie przesłodzony, a jego wygląd zależy od kolorów galaretek, które użyjemy.  
Zapewniam, że będzie smakował dorosłym, a zachwyci swym wyglądem dzieci ... :))


Składniki: (na tortownicę 22cm średnicy)
  • 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 
  • 5 galaretek o dowolnych smakach i kolorach
  • 3 łyżki cukru pudru (chyba, że lubimy bardzo słodkie ciasta - wtedy możemy ilość cukru zwiększyć)


Wykonanie: 

Każdą galaretkę zalewamy 250ml wrzątku. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Twaróg mieszamy z cukrem pudrem dzielimy na 5 części.
Do każdej wystudzonej galaretki dodajemy 1 część twarogu. Dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita. Tortownicę wykładamy folią spożywczą.  Wylewamy po kolei wszystkie masy serowe (płynne) na środek foremki, jedna warstwa na drugą. Wstawiamy sernik do lodówki, by masa całkowicie stężała.





wtorek, 4 sierpnia 2015

KOTLETY MIELONE Z UDEK KURCZAKA

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów mielonych z wyfiletowanych udek kurczaka - polecam gorąco! 
Mają rewelacyjny smak. 
Są delikatne, ale bardziej wyraziste niż te, które robiłam kiedyś z piersi kurczaka. 
Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :)



Składniki:

  • mięso bez kości i skóry z 6 udek kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • suszona bazylia
  • olej do smażenia


Wykonanie: 




Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy jajka, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy mokrymi dłońmi. Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF