Szukaj na blogu

piątek, 19 czerwca 2015

KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Ciasto znane chyba dosłownie od pokoleń, tylko pod różną nazwą, zależnie od regionu. 
W moim domu funkcjonuje nazwa "kruszawiec", ale równie popularny jest skubaniec czy pleśniak. 
W każdym razie wszystkie nazwy oznaczają jedno: pyszne, kruche ciasto, z dodatkiem kwaskowego dżemu, owoców i słodkiej, chrupiącej pianki bezowej ...
Uwielbiam je za smak, prostotę, i za to, że przywołuje wspomnienia odległych lat i domu rodzinnego...





Składniki: (foremka 21cm x 30cx)
  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy)
  • 1 łyżka kakao
  • dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych



Wykonanie: 



Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, żółtek, 1/4 szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść ponownie. Ciasto ciemne  i jedno ciasto jasne owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. 
Drugim jasnym ciastem wyłożyć  formę  wysmarowaną masłem i posypanej mąką. 
Na cieście rozsmarować dżem lub powidła, na to wyłożyć owoce. 
Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce na wyłożone owoce. Następnie ubić  białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek budyniowy (lub kisiel). Ubitą piankę wyłożyć na ciemne ciasto. 
Na nią zetrzeć jasne ciasto (lub poskubać palcami)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50-55 minut.





    środa, 17 czerwca 2015

    POMIDOROWA POTRAWKA Z KURCZAKA

    Prosty przepis na wykorzystanie ulubionej przez wszystkich piersi z kurczaka. 
    Soczyste kawałki mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę. 
    Spora ilość cebuli fajnie zagęściła sos, a pieczarki, kiszony ogórek i nuta czosnku nadały potrawie ciekawy smak. 
    Polecam gorąco!



    Składniki:
    • 700 g piersi z kurczaka
    • 2 cebule
    • 200 g pieczarek
    • 2-3 małe ogórki kiszone
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz
    • bazylia
    • ostra papryka
    • oregano

    Wykonanie: 


    Piersi kroimy dowolnie, moje pokrojone zostały w dość duże kawałki. Wkładamy je do miseczki i posypujemy solą, pieprzem, papryką, bazylią, posiekanym drobno czosnkiem i  szczyptą oregano. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach. Miseczkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy. Przelewamy do duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec  dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. 
    Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką.






    niedziela, 31 maja 2015

    ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM

    Wszyscy chyba lubimy drobiowe mięso. 
    Tym razem postanowiłam zamiast roladek z tradycyjnych piersi kurczaka przygotować je z wyfiletowanych udek. 
    Soczyste mięso udek faszerowałam pikantnym i aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne!
    Na pewno często będę wracała do przepisu ... :))



    Składniki:

    • 8 udek z kurczaka bez skóry i kości
    Na farsz:
    • 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka)
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki bułki tartej
    • 2 ząbki czosnku
    • słodka papryka
    • sól
    • pieprz ziołowy
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • tymianek
    • 3 cebule

    olej do smażenia


    Wykonanie: 


    Udka (ja kupiłam już wyluzowane i bez skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso (u mnie łopatka) zmielić. Dodać jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić. Na każde udko nakładać farsz, zwinąć formując roladkę. Spiąć wykałaczką lub związać bawełnianą nitką. Na patelni rozgrzać dość mocno olej. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na olej po smażonych roladkach wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć ją na złoty kolor. Następnie dorzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, podlać wszystko wodą (ok 1/2szkl.) i zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 50 minut. Po tym czasie roladki będą już miękkie. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą.







    poniedziałek, 25 maja 2015

    KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI

    Udka kacze na pewno nie są daniem niskokalorycznym ... ale tak dawno nie jedliśmy mięsa kaczki, że postanowiłam, nie zważając na kalorie, zaserwować je na obiad. 
    Podane z delikatnymi kluskami kładzionymi i modrą kapustą były pysznym, tradycyjnym polskim obiadem ... 
    Gorąco polecam np. na rodzinny niedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny, bo po podsmażeniu udka trafiają do piekarnika i "robią się" praktycznie same :))




    Składniki:

    • 2 udka kacze
    • 2 ząbki czosnku
    • majeranek
    • tymianek
    • sól
    • pieprz ziołowy
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 3 cebule
    • 1 łyżeczka oleju

    Wykonanie: 


    Umyte i osuszone udka nacieramy przyprawami: roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju i obsmażamy udka z obu stron dość mocno rozpoczynając od strony ze skórą. Po obsmażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Po tłuszczu z wysmażonej kaczki podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę, na koniec wlewamy na patelnię 1/4 szklanki wody, całość zagotowujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego z udkami. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, gałązki świeżego tymianku, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 1h. Podajemy z ziemniakami, kopytkami lub  kluskami i buraczkami lub modrą kapustą.



    czwartek, 21 maja 2015

    FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA


    Szybki pomysł na słodkie "co nieco" 😍 
    Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... 



    Składniki:
    • op. ciasta francuskiego (600g)
    • 1 budyń waniliowy z cukrem
    • 1 szkl mleka
    • 1 jajko
    • gruby cukier kryształ (do posypania)
    • dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • szczypta cynamonu
    Wykonanie:

    Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie kuchennym  lekko posypanym mąką. Delikatnie je rozwałkowujemy utrzymując kształt prostokąta. Na środek ciasta (1/3) wzdłuż dłuższego boku nakładamy budyń. Na niego owoce. Ciasto składamy od dołu do środka, zakrywając nadzienie. Górną część ciasta nacinamy w paski szerokości 1cm.




     Paski składamy do dołu, dociskając lekko każdy. Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem typu kryształ gruby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy ok 25 minut. 
    Najlepiej smakuje lekko ciepłe.







    niedziela, 17 maja 2015

    ZUPA WIŚNIOWA Z FRANCUSKIMI KLUSECZKAMI

    Zupy owocowe zawsze kojarzą mi się z latem ... i słońcem 🌞🌞🌞 
    Najczęściej gotuję je z owoców mieszanych lub z samych wiśni. 
    Oczywiście z takich świeżych - w sezonie -  jest najlepsza 😍 Ale i te domowe, ze słoika sprawdzą się tutaj jak najbardziej.
    Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt.




    Składniki:

    • około 1 kg wiśni
    • 1 kisiel wiśniowy 
    • cukier do smaku
    • kilka kropli soku z cytryny
    • szczypta cynamonu

    Wykonanie: 


    Wiśnie drylujemy. Wraz z sokiem przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu, który nada zupie przyjemny aromat. Gotujemy około 15 min, aby wiśnie lekko sie rozgotowały i puściły sok. W miseczce rozrabiamy w małej ilości wody 1 kisiel wiśniowy. Wlewamy na wrzątek.  Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem lub kluseczkami. Nie zabielam śmietaną, bo bez śmietany lubimy najbardziej.
    Taka zupa super smakuje zarówno na ciepło, jak i latem jako chłodnik na zimno.



    czwartek, 14 maja 2015

    DROŻDŻÓWKI Z SEREM I ŻURAWINĄ

    Drożdżówki z serem ... pyszne, puchate, mocno serowe ... z dodatkiem mojej ulubionej żurawiny ... niebo w gębie ... po prostu :))



    Składniki (na około 10 -12 sztuk):
    • 500g  mąki pszennej
    • 30 g drożdży świeżych
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 1/2 szklanki  mleka
    • 2 jajka
    • 1/2 op. cukru wanilinowego
    • 4 czubate łyżki cukru
    • szczypta soli
    • kilka kropli aromatu cytrynowego


    Składniki na nadzienie:

    • ok 500 g zmielonego białego sera
    • cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
    • 1 żółtko
    • 100 g suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej w ciepłej wodzie)


    Wykonanie: 



    Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
    W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. i pieczemy ok 20 minut.
    Po wystudzeniu lukrujemy.






    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj

    Print Friendly and PDF