Szukaj na blogu

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

LEKKI ŚMIETANOWIEC Z OWOCAMI


Ten śmietanowiec to takie ciasto typu: nie chce mi się piec a goście po południu :)) Potrzeba do niego raptem kilka podstawowych ( i tanich) składników, tak więc robiąc takie ciacho nasz budżet domowy nie zostanie nadszarpnięty :))
Poza tym -  kolejny jego plus to prostota, którą ja osobiście bardzo cenię w kuchni, zwłaszcza ... jak się pracuje zawodowo i 
notorycznie brak czasu na skomplikowane wypieki.
A jak jeszcze dodamy do tych wszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-)))
Zapraszam!





Składniki:

  • biszkopty do wyłożenia tortownicy
  • 2 galaretki zielone
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców)
  • dowolne owoce
  • 400ml śmietany 12%


Wykonanie:

Tortownicę wykładamy biszkoptami. 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 1i1/2 szkl. gorącej wody. Studzimy. Kiedy zacznie lekko się ściągać dodajemy 200ml śmietany. Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką  pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach chłodzenia ściągamy obręcz tortownicy :))



niedziela, 24 sierpnia 2014

SAŁATKA JAJECZNO-ZIEMNIACZANA

Sałatka powstała z produktów, których akurat miałam pod ręką w nadmiarze: ugotowane małe ziemniaczki w łupinach, gotowane jajka, sałata, grzanki, świeży ogórek ...
Wszystko buch do miski - i voila! 
Kolacja gotowa.
Ja bardzo lubię takie sałatki bez sosów, majonezu, czy oliwy - pod taką postacią smakują mi najbardziej.




Dla męża była już wzbogacona wersja 😎 
Dodałam łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu greckiego.



piątek, 22 sierpnia 2014

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ

Dziś przenosimy się do czasów PRL-u, kiedy jak grzyby po deszczu wyrastały uliczne białe budki z zapiekankami. Chrupiąca długa buła z masą pieczarkowo-serową i dużą ilością rozwodnionego ketchupu ... mmm ... to była pychotka! 
Postanowiłam przywołać wspomnienia licealnych czasów, kiedy po szkole szło się na taki pyszny fast food. Właściwie to nawet szczegółowy przepis jest zbędny :) Chyba nie ma nic prostszego niż domowa zapiekanka z pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :))






Składniki:

  • długie bułki (u mnie tzw. paluchy)
  • kilka pieczarek
  • żółty ser
  • kilka plastrów szynki
  • 1 cebula
  • odrobina masła
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • łyżka oleju



Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i  smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem,na to układamy farsz pieczarkowy, posypujemy grubo serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. 



Zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Podstawową wersję zapiekanek możemy wzbogacić o kolorową paprykę, pomidory, mozzarellę lub inne ulubione dodatki :))





czwartek, 21 sierpnia 2014

PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA ZSIADŁYM MLEKU

Dla łasuchów mogą stanowić świetne śniadanie, dla innych mogą posłużyć jako II danie podane po jakiejś delikatniejszej zupie, a dla pozostałych np. podwieczorek :))
Lubią je i dzieci i dorośli, a wariacji na temat takich placuszków są tysiące! Można je robić równie dobrze na maślance jak i jogurcie. 
Podawać można też na wiele sposobów: z dżemem, powidłami, nutellą, domową konfiturą. 
Ja najbardziej jednak lubię taką "rustykalną" wersję: tylko z cukrem lub cukrem pudrem :))
Zapraszam na słodkie co nieco czyli placuszki z jabłkami.


Składniki:
  • ok 400 g. mąki
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 l zsiadłego mleka
  • 400 g. obranych jabłek
  • olej


Wykonanie:

Jabłka pokroić w drobną kostkę.  Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę ,żółtka, zsiadłe mleko i cukier miksujemy na gładką masę.  Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy ,następnie dodajemy pokrojone jabłka.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron.  Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.





wtorek, 19 sierpnia 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA

Przepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam  TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :)) 
Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad. 
Z chęcią będę wracała do tego przepisu :))


Składniki:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • ok. 600 g schabu
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 30 dag małych pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka

Wykonanie:


Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia.  Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab  kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy  pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy.



 Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu).









Warzywa psiankowate 2014

niedziela, 17 sierpnia 2014

FASZEROWANE JAJECZNE CHŁOPKI

Faszerowane jajka w bardziej wesołym wydaniu stojących chłopków. 
Trochę zabawy, kilka składników a jaka frajda - szczególnie dla dzieci.






Składniki:

  • 6 jajek
  • 100g szynki
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka chrzanu
  • 12 goździków (ja dałam ziele angielskie, dlatego trudno było moim oczom utrzymać się )
  • 3 rzodkiewki
  • kilka plasterków ogórka konserwowego
  • 6 plasterków zielonego ogórka
  • sól, pieprz



Wykonanie:


Jaja gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, z każdego ścinamy wierzchołek, tak aby widać było żółtko.Łyżeczka wydrążamy żółtko, siekamy je wraz z szynką i doprawiamy nasz farsz majonezem, chrzanem, solą i pieprzem. Łyżeczką nakładamy do każdego jajka farsz. W jajku nacinamy delikatnie 2 dziurki, do których wkładamy goździki oraz otwór na buzię, do którego wkładamy plasterek rzodkiewki. Głowę naszego chłopka przybieramy kawałkami szynki, które przytwierdzamy do jajka wykałaczkami. Na wykałaczki nadziewamy po plasterku ogórka. Każde jajko ustawiamy na plasterku ogórka, a całość na sałacie.



czwartek, 14 sierpnia 2014

ŁOSOŚ Z PATELNI

Delikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw. 
Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni  na sklarowanym maśle. 
Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej? 



Składniki:
  • filet z łososia
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • majeranek
  • przyprawa do ryb
  • masło klarowane
  • koperek



Wykonanie:



Łososia  dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia zależy od grubości naszego kawałka ryby). Ciepłą rybę posypujemy koperkiem.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF