Szukaj na blogu

niedziela, 16 marca 2014

DROŻDŻOWE BABECZKI

Każdego roku przed Wielkanocą, mieszkając jeszcze w PL, piekłam małe drożdżowe babeczki do święconki. Babeczek było zawsze tyle, że obdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych 😍 
A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy.
Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta dodaję zawsze sporo. 
Nie mogłam się oprzeć i jedną zjadłam jeszcze ciepłą... 
 Babeczki ozdobią koszyczek ze święconką, 
a potem staną się dekoracją wielkanocnego stołu...


Składniki:
  • 0.5 kg przesianej mąki pszennej 
  • 125 g  masła o zawartości 82% tłuszczu
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią 
  • 40 g drożdży
  • 0.5 szklanki mleka
  • 100 g  namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W chłodniejsze dni korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30-40 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 30-35 minut (do tzw. suchego patyczka).

Wyszło 8 sporych babeczek.





piątek, 14 marca 2014

PASTA MAKRELOWO-JAJECZNA

Też macie czasami taki dzień, że coś by się zjadło, ale ... właściwie na nic nie ma się ochoty? 
Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas. 
Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem 😎


Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • koperek lub szczypiorek
  • pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie:
Jajka i obraną makrelę  wrzucamy do blendera i  miksujemy, do połączenia się składników. Oczywiście równie dobrze możemy jajka zetrzeć na tarce, a makrelę podusić widelcem. Dodajemy majonez, musztardę doprawiamy do smaku pieprzem (moim zdaniem sól jest zbędna, ponieważ słona jest makrela) i mieszamy całość. Chłodzimy w lodówce.




środa, 12 marca 2014

BABKA W SEROWO-KOKOSOWE KROPKI

Pomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował 😊
Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. 
Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny był jeszcze lepszy. 
Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek 💗
Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA



Składniki:

Na białe kulki:

  • 25 dkg sera białego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek kokosu
Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl, mleka
  • 1/4 szkl. oleju
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:


Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki - każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu i ponownie wkładamy do lodówki. Ja kulki przygotowałam sobie poprzedniego dnia, chłodziłam przez całą noc a następnego dnia przygotowałam tylko ciasto.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, a następnie  mleko i olej. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Foremkę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub kaszą manną. Na dno foremki wykładamy część ciasta. Na ciasto układamy twarogowe kulki, przykrywamy je kolejną warstwa ciasta i znowu kulki - i ciasto, aż do wyczerpania składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 55min.





wtorek, 11 marca 2014

PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU

Mięso mielone daje nam tysiące możliwości na pyszny obiad. 
A jeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :)  I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia . 
Do tego puszysta otoczka ryżu  ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej?



Składniki: Na pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Na pomidorowy ryż:
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oregano
  • 1/2 l. bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • olej
  • woreczek ryżu (100 g)
  • ew. łyżka ukwaszonej śmietany
Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, oregano i ew. szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietany, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy.  Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem. 





poniedziałek, 10 marca 2014

MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM

Małe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ...




Składniki na spód:

  • 100 g. herbatników maślanych
  • 50 g. masła
  • 1  łyżka kakao

Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki.


Na masę serową:

  • 250 g.  zmielonego twarogu
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 200g
  • 5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • skórka pomarańczowa


Na sos malinowy:

Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku do momentu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści.

Wykonanie:

 
Jajko utrzeć z cukrem, dodać  kolejno zmielony twaróg, serek homogenizowany, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać, dodać skórkę pomarańczową, po czym wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego do 170st piekarnika i piec przez około 25 minut . Ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

wtorek, 4 marca 2014

SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH

Pysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :) 
Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne były tutaj dodatkowe przyprawy. Tylko sól, pieprz, plastry schabu no i gość specjalny: polskie grzyby. Do tego kasza na sypko i ...
Uczta dla podniebienia :))

 
 
Składniki:

  • 6 kotletów schabowych około 1.5 cm grubości
  •  100g grzybów leśnych (ja używam suszonych podgrzybków i borowików)
  • 1 duża cebule 
  • sól, 
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  •  jedna płaska łyżka mąki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej lub oliwa
Wykonanie:
Grzyby namaczamy w wodzie na ok pół godziny.Kotlety rozbijamy bardzo lekko tłuczkiem z obu stron. Solimy, pieprzymy, podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Patelni nie myjemy, na tzw."smaczku", który został nam po smażeniu mięsa, podsmażamy chwilę pokrojona w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej odcedzone z wody i pokrojone na mniejsze kawałki grzybki (wody od moczenia grzybów nie wylewamy). Całość mieszamy i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni przelewamy do garnka z naszym mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, pieprz i zalewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów. Jeśli wody jest zbyt mało i nie przykrywa mięsa uzupełniamy bulionem.  Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20-25 minut (do miękkości mięsa). Następnie  rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i wlewamy na gotujący się sos z mięsem w celu lekkiego zagęszczenia. Jeśli lubimy bardziej aksamitne sosy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.




czwartek, 27 lutego 2014

BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU

Rolada z boczku nie należy do ... najbardziej dietetycznych, dlatego serwuje ją niezbyt często. 
Jednak mimo kaloryczności, uważam, że i tak jest o niebo zdrowsza niż wszelakie sklepowe mięsne wynalazki. Zamarynowana czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek. 
Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą.  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą, szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami.



Składniki:
  • ok 1 - 1.30 kg boczku surowego bez skóry 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • słodka papryka
Wykonanie:


Boczek oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz odciąć skórę (jeśli kupimy ze skórą). Płat boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę.  Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem ziołowym majerankiem, słodką papryką. Do środka, na cały płat boczku nałożyć pokrojoną cebulę i czosnek. 
Mięso zwinąć  ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i wstawić  do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie  zamarynowany boczek obsmażamy na oleju, żeby zrumienił się ze wszystkich stron. Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego albo do rękawa foliowego. Pieczemy w piekarniku 1.5 h w temperaturze 185 st. Zostawiamy w naszym naczyniu do wystudzenia. Po wystudzeniu ściągamy sznurek i delektujemy się pysznym mięskiem na kanapki 😍





 

Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF