Uwielbiam proste ciasta 💗
Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku!
Ucierane , kruche czy też drożdżowe z sezonowymi owocami, uwieńczone maślaną kruszonką zawsze były, są i będą dla mnie kwintesencją smaku!
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia)
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- pokrojone morele (lub inne owoce)
- kruszonka przepis tutaj
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Wyrabiamy do połączenia się. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ja często kruche ciasto przygotowuję wieczorem, a następnego dnia dodaję owoce i kruszonkę. I tym sposobem szybciutko ciasto jest gotowe.
Schłodzonym ciastem wyklejamy blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 10-12 min. Po tym czasie na cieście układamy kawałki dowolnych owoców i posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy też posypać odrobiną cukru waniliowego, dla wzbogacenia smaku.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30-35 minut.