Szukaj na blogu

niedziela, 26 stycznia 2014

KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ

Kilka dni temu Joasia na swoim blogu  Kuchenne szaleństwa Margarytki  
zamieściła przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. 
Był to dla mnie impuls - yees!.. mam pomysł na niedzielny obiadek :) Postanowiłam, że chętnie wypróbuję przepis zwłaszcza, że akurat miałam kupiony piękny kawałek chudej szynki z przeznaczeniem na mielone. Postanowiłam jednak zamienić kaszę jęczmienną na moją ulubioną jaglaną (chociaż przeciwko jęczmiennej też nic nie mam) i w ten sposób urozmaicić tradycyjne mielone. 
Będę wracała nie raz do tego przepisu, to kotleciki wyszły pyszne!
Robiłam z dość dużej porcji mięsa, bo jak już robię, to z rozmachem - od razu na 2 dni :)))



Składniki:
  •  600 g mielonego mięsa (ja zmieliłam mięso od szynki)
  • 1,5 szklanki  ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • olej/oliwa
  • 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych
  • majeranek
  • słodka papryka
  • bułka tarta do obtoczenia
 Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajka, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy  ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia .Tak przygotowane kotlety przekładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni na ok 15 minut. Mielone przyrządzone w ten sposób nie są pyszne, nie są zbyt przyrumienione a jednocześnie są mniej kaloryczne niż te tradycyjnie smażone na oleju.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF