Szukaj na blogu

niedziela, 22 grudnia 2013

PUSZYSTY SERNIK NA HERBATNIKOWYM SPODZIE

 Tradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego?




Składniki:
  • 1kg mielonego twarogu
  • 1 szkl cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka  budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła

Na spód:
  • 2 op herbatników (po 65 g każde)
  • 60 g roztopionego masła

Wykonanie:


Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  (moja miała 22-23cm średnicy).
Całe jajka ubijamy z cukrem na  puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160oC i pieczemy kolejne 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Dekorujemy wg uznania.



























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF