Tradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego?
Składniki:
- 1kg mielonego twarogu
- 1 szkl cukru
- kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny
- 6 jajek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
Na spód:
- 2 op herbatników (po 65 g każde)
- 60 g roztopionego masła
Wykonanie:
Herbatniki mielimy (można włożyć je do woreczka foliowego i ugnieść wałkiem lub rozdrobnić tłuczkiem), dodajemy do nich rozpuszczone masło. Masą wyklejamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 22-23cm średnicy).
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do masy jajecznej po łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160oC i pieczemy kolejne 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku, aż do wystudzenia. Dekorujemy wg uznania.