Szukaj na blogu

środa, 2 lipca 2014

WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Forma tej sałatki podobała mi się, jak tylko po raz pierwszy ją zobaczyłam na blogu Danusi
Danusia z bloga CO MI W DUSZY GRA w ten pomysłowy sposób zrobiła już wiele sałatek, bo dobór produktów jest tutaj dowolny. 
Moja - robiona po raz pierwszy na pewno nie jest tak idealna i piękna jak jej. Wiem jednak, że będę wracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo sałatka była pyszna i  prezentuje się całkiem fajnie ...
 zresztą oceńcie sami :-))






Składniki:

  • 200g ryżu ugotowanego na sypko
  • puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • majonez
  • ser żółty
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 3 ugotowane marchewki
  • pieprz
  • szczypiorek



Wykonanie: 


Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort.




22 komentarze:

  1. prezentuje się całkiem fajnie???, toż to grzech określać ją tak skromnie, to sałatka "Narody klękajcie" ! jestem głodna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo - rozbawiłaś mnie do łez komentarzem :)) Dzięki wielkie :)

      Usuń
  2. Wyglada super, gdzie mozna kupic plasitowa obrecz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W PL pewnie w każdym większym sklepie AGD albo przez internet.

      Usuń
  3. Moja Helenko, bardzo Ci dziękuję, pięknie Ci wyszła ta sałatka. Muszę znowu jakąć zrobić, tyle młodych warzyw na straganie, aż się proszą jak w wierszu "Na straganie" Jana Brzechwy. Nawiasem mówiąc obręcz plastikową można zastąpić obręczą od tortownicy, tylko trzeba ją owinąć folią, żeby ewentualnie nie zachodziła reakcja majonezu z metalem.
    Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję Danusiu, że mogłam skorzystać z Twojego przepisu :))

      Usuń
  4. może pewnie byc od ciasta ta obręcz ?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja wlasnie zrobilam ta salatke jest pyszna, a obreczy nie mialam wiec zrobilam ja z grubszego kartonu i tez wyszlo dobrze ...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysłowy Dobromir z Ciebie :) Pomysł super, cieszę się, że sałatka smakowała. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. jest pyszna robiłam bez obręczy w dużej salaterce i było ok ;) Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję pomysłu z tortownicą ( dlaczego ja na to nie wpadłam ) zawsze mnie denerwowało jak trzeba było wybierać z naczynia, bo nie ruszone prezentuje się ładnie, ale jak już się ruszy to robi się bałagan :(
    Przepis podkradam i następnym razem będzie torcik wytrawny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kradnij ... na zdrowie :-) Często wykorzystuję tę formę robienia sałatek - szczególnie te warstwowe prezentują się wtedy fajnie.

      Usuń
  8. Tort sałatkowy ...cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w takiej "tortowej" wersji prezentuje się ciekawiej niż w tradycyjnej salaterce ;-)

      Usuń
  9. witam w opisie jest ujęty szczpiorek ale w którym momencie go się daje bo nie ma tego w opisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczypiorek jest tylko skromnym dodatkiem (podobnie jak koperek), i w jakimkolwiek momencie go nie dorzucisz będzie ok. Dodaję go bardziej dla koloru i efektu wizualnego niż smaku :)) Tak więc możesz dorzucić go między kolejnymi warstwami albo np. wymieszać z majonezem.

      Usuń
  10. Prezentuje się wspaniale :) Ozdobi każdy świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) Fajnie wygląda i super smakuje ... cóż chcieć więcej prawda?

      Usuń
  11. Zamierzam zrobić tą sałatkę na święta. Zastanawiam się co z tym pieprzem, ile go mniej więcej i w którym miejscu. Rozumiem, że w całym torcie 2 warstwy majonezu wystarczą? Z góry dziękuję za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im więcej majonezu, tym sałatka będzie bardziej spójna. Polecam "posmarować" majonezem 2 razy, przy jednym razie sałatka mogłaby być zbyt sucha. Co do pieprzu, to tak jak z wszystkimi przyprawami - dodajemy wg uznania. Możesz popieprzyć jedną warstwę w środku - wystarczy :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF