Szukaj na blogu

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

BABKA Z TWAROGIEM

Nigdy dotąd nie piekłam babki serowej, ani nawet nie jadłam. 
Ale miałam akurat w lodówce zmielony twaróg i ochotę na ... babkę. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i poszperałam w internecie, znajdując przepis. 
Także jest to mój debiut 😊
Babka wyszła pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.
 Nie mocno słodka - taka jakie lubię.
Polecam gorąco!



Składniki: 

  • 1 kostka masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 
  • 40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego 
  • aromat cytrynowy 
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona)







 Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam  za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie ...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF