Szukaj na blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

BIGOS Z PORA

Bardzo lubię ten rodzaj bigosu. 
Ma specyficzny, lekko ostry smak, który wspaniale komponuje się z 
delikatną fasolką.





Składniki:

  • 6 szt pora
  • kiełbasa śląska lub inna  chuda wędlina
  • 1/2 kg fasolki szparagowej  (świeżej, mrożonej lub ze słoika)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej
  • koperek


Wykonanie: 



Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki wędlinę. Fasolkę szparagową kroimy na cm kawałki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Teraz wystarczy tylko połączyć: podsmażony por, podsmażoną wędlinę i ugotowaną fasolkę. Całość podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.
Zjadamy z pieczywem lub... bez... jak kto lubi :))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF