Szukaj na blogu

wtorek, 30 grudnia 2014

ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY

Baaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. 
Generalnie  to lubię wszystkie zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej 😋
 Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. 
Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. 
W mojej wersji gotowana na wywarze z marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie. 
Nie tylko zdrowa ale i pyszna 💗
Możemy gotować ją na wywarze mięsnym, ale równie dobrze smakuje ugotowana tylko na włoszczyźnie. 
Polecam gorąco!



Składniki:

  • około 0,5 l soku z dobrej kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej - uwaga "kiszonej", a nie "kwaszonej")
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana 12% - 2-3 łyżki
  • koperek

Wykonanie: 


Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć  do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem Gotować do miękkości  warzyw. Następnie dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować, ew. doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać, ale nie gotować. Osobno ugotować drobny makaron, podać zupę razem z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF