Szukaj na blogu

niedziela, 5 maja 2013

SCHAB W POMIDORACH

Pyszny zamiennik naszego tradycyjnego polskiego schaboszczaka ... 
I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ... 
Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ...
 Polecam gorąco!

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 1 duża cebula
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • ząbek czosnku
  • mąka do obtoczenia

Na sos:

  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka i   drobno pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, lekko solimy i układamy na mięsie. Następnie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę.
Sos: bulion mieszamy z przecierem i bazylią. Zalewamy nim wszystkie składniki na patelni i dusimy około 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już wystarczająco miękkie.  Na koniec posypujemy je  obficie natką pietruszki. Smacznego!



Podajemy z niezwykle zdrową kaszą jaglaną.

4 komentarze:

  1. Takiego jeszcze nie jadłam, musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zwłaszcza z tym pomidorowo-paprykowym sosikiem jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Mam pytanie...
    Podczas robienia sosu zalewamy schab z reszta skladnikow i dusimy, czy dusimy sam sos? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :)) Dusimy schab z resztą składników :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF