Szukaj na blogu

środa, 23 maja 2018

BOTWINKA NA DROBIOWYCH SKRZYDEŁKACH


Wszystkie zupy z  dodatkiem buraków mogłabym jeść dosłownie 
na okrągło ❤  Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... 
i słońcem...
 Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ...
Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie smaczna 😊






Składniki:

  • bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach z kurczaka)
  • pęczek botwinki
  • dodatkowo 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych)
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
  • śmietana 18% 
  • jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka posiekanego koperek
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • 1 łyżka mąki
Wykonanie: 


Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem drobiowym, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. 
Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia.  Posypać koperkiem.
Podawać z ćwiartkami jajek na twardo oraz ziemniakami polanymi podsmażoną na złoto cebulką. 









2 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam botwinkę. Kiedy tylko się pojawia jem świeżą a potem pakuję w słoiki i w zimie jest jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł :-) Ja nigdy nie zaprawiałam botwinki, a szkoda ...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF