Szukaj na blogu

środa, 12 kwietnia 2017

CIELĘCINA W ŚMIETANIE


Duże kawałki cielęcego mięsa 
skąpane w śmietanowym sosie ... 💗



Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta cząbru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana 18%
  • klarowane masło
  • koperek lub natka

Wykonanie:

Cielęcinę kroimy na kawałki. Posypujemy solą, pieprzem, cząbrem i odrobiną papryki. Podsmażamy na sklarowanym maśle z obu stron. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Całość chwilę smażymy, po czym podlewamy wodą i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i posypujemy koperkiem lub posiekaną natką.
Podajemy z ziemniakami i delikatną surówką np. z marchewki.





2 komentarze:

  1. Czy myślisz Helenko że jagnięcina też się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę Elu, że możesz spokojnie wykorzystać do tego dania jagnięcinę, jeśli tylko ją lubisz :-) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF