Szukaj na blogu

środa, 3 grudnia 2014

CHLEB 3 ZIARNA

Czy jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? 
Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. 
Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziarenek wspaniale podkreśla jego smak ...
Polecam wypróbować! :))





Składniki:  na 1 keksówkę

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 0.5l ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. otrębów (u mnie owsiane)
  • 1 czubata łyżka sezamu
  • 1 czubata łyżka czarnuszki (można zastąpić siemieniem lnianym)
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych



Wykonanie: 


Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 50 minut. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce lub w uchylonym piekarniku.





7 komentarzy:

  1. zapach chleba roznoszący się w domu to zapach miłości i ciepła....uwielbiam wypiekać chlebusie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - nic dodać, nic ująć :) pozdrawiam

      Usuń
  2. pysznie wygląda :) Szkoda, że u nas nie jadamy białego pieczywa. Od czasu do czasu bułki się trafią. Chleb tylko i wyłącznie razowy lub sitkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja często zmieniam gatunki pieczywa :) i generalnie jem wszystkie :)

      Usuń
  3. ślicznie oprószony tymi ziarenkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo bardzo lubię ziarenka w chlebie, szczególnie czarnuszkę :))

      Usuń
  4. Nie ma nic lepszego niz domowy chleb ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF