Szukaj na blogu

piątek, 4 lipca 2014

TWAROGOWE JAGODZIANKI


Jagody, jagody, jagody !!!

Lipiec jest waszym miesiącem.
Deszcze napoją was wodą,
Słodyczy przyniesie wam słońce...


Taak ... lato bez jagodzianek, to nie lato :)) 
Niestety nie mam tutaj w UK dostępu do tych prawdziwych, pachnących lasem jagód, musiałam więc się zadowolić ich substytutem czyli tymi z marketu. Są o wiele większe, jednak pozbawione jagodowego aromatu :( Dopiero przy podgrzewaniu ich po kuchni zaczął unosić się delikatny zapach fioletowych kuleczek :)) No, ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :))
Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd. W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie). 
Wyrastają jednak pięknie i są bardzo puszyste nawet na następny dzień :))




Składniki: (na 14 dużych sztuk)
  • 650g mąki pszennej
  • (dodatkowo ok. 200g do podsypania)
  • 400ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 130g  twarogu mielonego
  • 100g masła
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny

Na nadzienie:
  • 600g jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:


Do rozkruszonych drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Podgrzewamy pozostałe mleko, dodajemy do niego serek i rozcieramy, aż ser połączy się z mlekiem. W misce ubijamy jajko z żółtkami i pozostałym cukrem, na puch. Wlewamy masę jajeczną do mąki, dodajemy sól, skórkę z cytryny i mleko z serkiem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ( ja przy użyciu miksera) ok 20 minut. Po tym czasie  dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy jagodowe nadzienie:
W rondelku podgrzewamy jagody z cukrem, aż cukier się rozpuści, a jagody lekko rozgotują. W miseczce łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut. Pieczemy w temp. 175st na złoty kolor - u mnie około 15-17 minut.
Po upieczeniu lukrujemy. Do lukru dodałam trochę jagodowego nadzienia, w celu nadania koloru.




4 komentarze:

  1. Czym są polane ? Wyglądają bardzo pięknie ale bym taką zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak wspomniałam w przepisie do lukru dodałam odrobinę jagodowego nadzienia :)) Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie.

      Usuń
  2. świetny pomysł z takim jagodowym lukrem, cudeńka przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ......."Część z was zaprawimy rano,
    Resztą częstujmy znajomych,
    Z lodami, lub ze śmietaną;
    Z dokładką dla dzieci łakomych."- nie piekłam jeszcze w tym roku, ale chyba się skuszę. No, z taką polewą muszą być pyszne. Patrząc na ostatnią fotografię, aż dostałam ślinotoku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF