Szukaj na blogu

środa, 18 czerwca 2014

KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI


Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu. 
Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-)




Składniki:

  • 2 udka z kurczaka (bez skóry)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 800g świeżego szczawiu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • śmietana słodka 18%

do posypania: 
  • pestki dyni
  • jajka

Wykonanie:

Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i jajkiem pokrojonym w kostkę.



4 komentarze:

  1. zupa fenomenalna, też bym ugotowała ogromniasty gar, wszystko w niej jest takie akuratne i na miejscu, pyszotka, pozdrawiam Helenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taki mój "wymysł" Ewuniu, ponieważ lubię jak coś w zupie chrupie a warzywka zblendowałam dorzuciłam pestki dyni - i to był strzał w 10! pozdrawiam :))

      Usuń
  2. Zupa wygląda apetycznie! Szczególnie przez te super dodatki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może szczawiowa to nie jest najbardziej "fotogeniczna" zupka ... ale pyszna była - powiem nieskromnie :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF