Szukaj na blogu

niedziela, 10 listopada 2013

OGÓRKOWA NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH

Zupę ogórkową zazwyczaj gotuję albo na skrzydełkach - jest wtedy delikatna, albo na wędzonym żeberku i wychodzi wtedy bardziej wyrazista z wędzoną nutą ... obie wersje są smaczne a zależą tylko od tego, co w danym momencie mam w lodówce lub zamrażarce. 
Tym razem wygrzebałam piękne wędzone żeberka :-)


Składniki:
  • pasek żeberek wieprzowych
  • słoik ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek  selera
  •  liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sklarowanego masła

Wykonanie:

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić w kostkę.  Żeberka zalać wodą,dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę posolić i gotować ok 25 minut. Następnie dorzucić nasze warzywka: marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki. Gotować do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Ogórki starte na tarce o grubych oczkach przesmażyć na sklarowanym maśle i przełożyć do zupy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolać soku od ogórków (wg własnych upodobań). Zagotować, dodać śmietanę wcześniej zahartowaną.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać pietruszką lub koperkiem. Mięso z obranych żeberek pokroić w kostkę i dorzucić do zupy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF