Szukaj na blogu

niedziela, 22 września 2013

PIZZA NA KRUCHYM SPODZIE

Nie zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście. 
Spód jest cienki, lekko chrupiący i z dużą ilością "góry" 
smakuje rewelacyjnie 😉



Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie:
  • szynka
  • ser żółty
  • cebula
  • pieczarki
  • olej
  • papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • pieprz, sól
  • ostra papryka




Wykonanie:


 Mąkę połączyć z  proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do mąki dodać pokrojone masło (margarynę). Posiekać wszystko nożem. Dodać jajka i  zagnieść  jednolite ciasto.Wstawić do lodówki na ok  30 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę (ja miałam tortownicę)  wyłożoną papierem do pieczenia. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, szynkę. całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłożony na blachę spód smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy startym serem, najlepiej takim, który się dobrze rozpływa. Pieczemy ok 20 minut w temp. 185st



7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na pizzę :) Lubię takie urozmaicenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. pizzo-tarta - bardzo trafne określenie :)

      Usuń
  3. Mniam! Uwielbiam taką pizzę. Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda, muszę wypróbować przepis na spód, ja dziś kupiłam w lidlu do wypróbowania ciasto francuskie light, więc dziś pizza na szybko, na cieście francuskim, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. była bardzo smaczna, powiem nieskromnie :-) a na cieście francuskim jeszcze nie robiłam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF