Szukaj na blogu

poniedziałek, 25 marca 2013

BURACZKI ZASMAŻANE

Buraki są bardzo zdrowe, posiadają masę witamin no i są pyszne! 
Darzę je miłością bezgraniczną! :) Pod wszelką postacią!
 Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych buraczków przy użyciu ugotowanych buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają.





Składniki:

  • 2 op ugotowanych buraków (przeważnie kupuje pakowane po 4szt)
  • łyżka sklarowanego masła (może być zwykłe jeśli nie mamy sklarowanego)
  • łyżeczka musztardy
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kilka kropli cytryny 


Wykonanie:

Buraki ścieram na grubych oczkach. Przekładam do rondelka, gdzie rozpuściłam wcześniej sklarowane masło i podsmażyłam na nim na złoty kolor 1 małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny.
Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem... 
Podobnie jak i do kapusty kiszonej nie dodaję do buraczków mąki.... w postaci zasmażki. Zasmażone z masełkiem i tak są pyszne!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam buraki w każdej postaci :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do listy Top Blogi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za zaproszenie, wpadnę na pewno :) pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF