Trochę inna wersja drobiowych filecików, może mniej zdrowa - przez panierkę z chipsów, ale od czasu do czasu można zaszaleć i trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda?
Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.
Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.
Polecam!
- 500g drobiowego fileta
- przyprawa do gyrosa
- sól
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów)
- olej
Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 h. Jajka rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron do zrumienienia.
Fajny pomysł. Mój Junior będzie zadowolony :-)
OdpowiedzUsuńo tak, taki domowy fast food zawsze zadowoli dzieci a i starsi pewnie ... chetnie skubną co nieco ;-)
UsuńByły dziś na obiad..więcej takich przepisów z rana Helenko :)
OdpowiedzUsuńNo.. staram się rano coś tam zawsze wrzucić, chociaż ciężko czasem pogodzić pracę z gotowaniem, robieniem zdjęć i wstawianiem przepisów ;-) Cieszę się, że tu zaglądasz :)) pozdrowionka!
UsuńPomysł Helenko jak wszystko u Ciebie bardzo smaczny- ja by, bardzo chętnie zjadła. Niestety musiałabym sama jeść, bo u mnie chipsy nie przejdą. Ale myślę, że można tak zrobić z płatkami kukurydzianymi tylko bardziej przyprawić mięsko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
a ile takich kaskow wychodzi z tego przepisu i ile potrzeba na 5 takich dan?
OdpowiedzUsuńniestety nie liczyłam ile ich wyszło.
UsuńAle fajny przepis, super wygląda i na pewno równie dobrze smakuję.
OdpowiedzUsuńPolecam! Danie bardzo smaczne 😀
Usuń