Szukaj na blogu

czwartek, 18 lutego 2021

MOCNO CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA

Pyszne, kruche i mocno czekoladowe ciasteczka. Ciemny kolor zyskały dzięki użyciu czarnego kakao intense, ale oczywiście możemy użyć tutaj najzwyklejszego kakao - też ciasteczka wyjdą pyszne. Przechowane odpowiednio w słoju lub metalowej puszce przetrwają Wam spokojnie kilka lub kilkanaście dni 😎




Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g czarnego kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • W misie miksera ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę, dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Dodajemy masę z misy miksera i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy dowolnymi foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 12-15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF