Pyszne, kruche i mocno czekoladowe ciasteczka. Ciemny kolor zyskały dzięki użyciu czarnego kakao intense, ale oczywiście możemy użyć tutaj najzwyklejszego kakao - też ciasteczka wyjdą pyszne. Przechowane odpowiednio w słoju lub metalowej puszce przetrwają Wam spokojnie kilka lub kilkanaście dni 😎
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 150 g czarnego kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- W misie miksera ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę, dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
- Do miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Dodajemy masę z misy miksera i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy dowolnymi foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 12-15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.