Klasyczne gołąbki to trochę nasze dobro narodowe 😍😋 Nic ich nie zastąpi. Ale nie chciałam robić ich po raz kolejny, w niedługim odstępie czasu, i pomyślałam o małej modyfikacji 😀 Bo rolada gołąbkowa jest identyczna w smaku jak popularne gołąbki, tylko formę ma trochę inną. No i chyba odrobinę mniej pracy przy niej, niż przy zawijaniu tradycyjnych gołąbków.
Składniki na roladę:
- 1 mała kapusta włoska
- 800 g mielonego mięsa
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- bulion warzywny/ew. woda
- zielenina
- olej do podsmażenia cebuli
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- koperek lub natka
- 1 łyżka mąki
- ew. śmietana 18%
- posiekana zielenina
Do bulionu o duszenia rolady dodać przyprawy, passatę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Jeśli sos jest bardzo rzadki zagęścić go niewielką ilością mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Doprawić do smaku śmietaną. Dodać posypaną zielenię. Przygotowaną wcześniej roladę polać pomidorowym sosem.