- Obiad w 15 minut? I to za przysłowiowy grosik? Oczywiście, że jest to możliwe. I to jaki smaczny obiad 😋 Mięciutkie, puszyste kluski polane podsmażoną cebulką, boczkiem, pieczeniowym sosem (w wersji wytrawnej) albo na słodko - ze śmietaną, posypane cukrem. Pomysłów jest ogrom! Ja uwielbiam wersję wytrawną. Kluseczki polewam podsmażoną cebulą i boczkiem, i zjadam z ugotowaną kiszoną kapustą. Nic więcej do szczęścia mi już nie trzeba 😉
- Takie kluski są też fajnym dodatkiem np do zupy pomidorowej. Robię je wtedy trochę mniejsze, albo kroję większe na mniejsze kawałki.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 300 ml kefiru lub maślanki
- 3 średnie jajka
- 1 płaska łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
W garnku zagotować lekko osolony wrzątek. Ciasto wylać na płaski talerz lub deskę i łyżką zgarniać zgrabne kluski na wrzątek. Gotować po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty.